Hiszpania - Niemcy   1  @  2.60  Fortuna
Hiszpania wygra grupę -  @  1.90  Fortuna
Mam  kompletnie  odmienne  zdanie  co  do  rywalizacji  Hiszpanii z  Niemcami  w  gr. E  na  mistrzostwach  od  mojego  przedmówcy. Mimo  odmłodzenia  składu  i  rezygnacji  z  kilku  doświadczonych  zawodników  Luis Enrique  ma  do  dyspozycji  całą  masę  bardzo  dobrych , utalentowanych  graczy  którzy  mimo  młodego  wieku  posiadają   reprezentacyjne  doświadczenie. Kilku  z  nich  brało  już  udział  w  ostatnich  ME  gdzie  jak  wiadomo  
Hiszpania  zagrała  w  finale.  Patrząc  realnie  są Hiszpanie  nadal  czołową  europejską  ekipą  i  potwierdzają  to  wynikami. 
Aktualny  wicemistrz  Europy,  
ubiegłoroczny  finalista  Ligi Narodów ,  w  tym  roku  wygrali  swoją  grupę  tych  rozgrywek  pokonując  w  decydującym  starciu  na  wyjeździe  Portugalię  1:0. 
Eliminacje  do  katarskiego  mundialu  przeszli  gładko  nie  mając  zbyt  wymagających  rywali  ale  mocniejszych  według  mnie  niż  
Niemcy. Ma  do  tego  
Luis Enrique  w  mojej  opinii  coś  czego  może  mu  pozazdrościć   
Flick ,  a  mianowicie  dużo  większe  pole  manewru  w  selekcji  klasowych  piłkarzy na  wielu  pozycjach.
Reprezentacja  Niemiec  stacza  się  od  lat  w  światowej  i  europejskiej  hierarchii co  potwierdzają  wyniki ,  a  w  zasadzie  ich  brak.
Nie  mogą  nasi  zachodni  sąsiedzi  w  jakiś  charakterystyczny  sposób  zaznaczyć  swojej  obecności  spektakularnym  osiągnięciem  dochodząc  choćby  do  fazy  ćwierćfinału  lub  półfinału. Tegoroczną  rywalizację  w  Lidze  Narodów  zakończyli  na  
3  miejscu  za  Włochami  i Węgrami  i  mimo  tego że  te  rozgrywki  nie  były  i  nie  są  traktowane  zbyt poważnie  przez  część  drużyn  to  jednak  mierzę  tą  samą  skalą  opisywane  ekipy. W  ubiegłorocznym  Euro  odpadli  
Niemcy  w  1/18  turnieju  po  porażce  z  Anglią  
2:0. 
Generalnie  brak  w  ich  wykonaniu  jakiegoś  zrywu  który  mógłby  świadczyć  o  postępie. Patrząc  na  kadrę  naszych  sąsiadów  widać  przede  wszystkim  brak  klasowego  snajpera  odpowiedzialnego  za zdobywanie  goli. Miał  tez  swoje  problemy  Flick  w  doborze  nazwisk  w  tej  formacji  ze względu  na  kontuzje. Przed  mistrzostwami  wypadli  mu  
Timo Werner ( RB Lipsk)  i 
Lukas Nmecha ( Wolfsburg). W  efekcie  czwórka  napastników  powołanych  na  ten  turniej  to  : 
Kai Havertz ( Chelsea)  , 
Karim Adeyemi (Dortmund) ,
 Niclas Fullkrug ( Werder), 
Youssoufa Moukoko ( Dortmund). Najkorzystniej z  wszystkich  formacji  wygląda  chyba  bramka , 
Manuel Neuer   czy
  Marc - Andre ter Stegen  oraz  linia  pomocy  z  takimi graczami  między  innymi  jak  
Goretzka , Kimmich , Musiala , Gnabry , Sane , Muller jak  widać  oparta  głownie  na  zawodnikach  Bayernu. 
Patrząc  na  to  jak  Hiszpanie  i 
Niemcy  spisywali  sie  w  ostatnich  2  latach  na  arenie  międzynarodowej  i  aktualną  siłę  obydwu  drużyn  myslę  że  ekipa z  Płw. Iberyjskiego  okaże  się  lepszą  zarówno  w  bezpośrednim  starciu  jak  i  finalnie  w  grupie. Są  Hiszpanie  moim  faworytem  do  wygrania  grupy E.