Hiszpania - Niemcy 1 @ 2.60 Fortuna
Hiszpania wygra grupę - @ 1.90 Fortuna
Mam kompletnie odmienne zdanie co do rywalizacji Hiszpanii z Niemcami w gr. E na mistrzostwach od mojego przedmówcy. Mimo odmłodzenia składu i rezygnacji z kilku doświadczonych zawodników Luis Enrique ma do dyspozycji całą masę bardzo dobrych , utalentowanych graczy którzy mimo młodego wieku posiadają reprezentacyjne doświadczenie. Kilku z nich brało już udział w ostatnich ME gdzie jak wiadomo
Hiszpania zagrała w finale. Patrząc realnie są Hiszpanie nadal czołową europejską ekipą i potwierdzają to wynikami.
Aktualny wicemistrz Europy,
ubiegłoroczny finalista Ligi Narodów , w tym roku wygrali swoją grupę tych rozgrywek pokonując w decydującym starciu na wyjeździe Portugalię 1:0.
Eliminacje do katarskiego mundialu przeszli gładko nie mając zbyt wymagających rywali ale mocniejszych według mnie niż
Niemcy. Ma do tego
Luis Enrique w mojej opinii coś czego może mu pozazdrościć
Flick , a mianowicie dużo większe pole manewru w selekcji klasowych piłkarzy na wielu pozycjach.
Reprezentacja Niemiec stacza się od lat w światowej i europejskiej hierarchii co potwierdzają wyniki , a w zasadzie ich brak.
Nie mogą nasi zachodni sąsiedzi w jakiś charakterystyczny sposób zaznaczyć swojej obecności spektakularnym osiągnięciem dochodząc choćby do fazy ćwierćfinału lub półfinału. Tegoroczną rywalizację w Lidze Narodów zakończyli na
3 miejscu za Włochami i Węgrami i mimo tego że te rozgrywki nie były i nie są traktowane zbyt poważnie przez część drużyn to jednak mierzę tą samą skalą opisywane ekipy. W ubiegłorocznym Euro odpadli
Niemcy w 1/18 turnieju po porażce z Anglią
2:0.
Generalnie brak w ich wykonaniu jakiegoś zrywu który mógłby świadczyć o postępie. Patrząc na kadrę naszych sąsiadów widać przede wszystkim brak klasowego snajpera odpowiedzialnego za zdobywanie goli. Miał tez swoje problemy Flick w doborze nazwisk w tej formacji ze względu na kontuzje. Przed mistrzostwami wypadli mu
Timo Werner ( RB Lipsk) i
Lukas Nmecha ( Wolfsburg). W efekcie czwórka napastników powołanych na ten turniej to :
Kai Havertz ( Chelsea) ,
Karim Adeyemi (Dortmund) ,
Niclas Fullkrug ( Werder),
Youssoufa Moukoko ( Dortmund). Najkorzystniej z wszystkich formacji wygląda chyba bramka ,
Manuel Neuer czy
Marc - Andre ter Stegen oraz linia pomocy z takimi graczami między innymi jak
Goretzka , Kimmich , Musiala , Gnabry , Sane , Muller jak widać oparta głownie na zawodnikach Bayernu.
Patrząc na to jak Hiszpanie i
Niemcy spisywali sie w ostatnich 2 latach na arenie międzynarodowej i aktualną siłę obydwu drużyn myslę że ekipa z Płw. Iberyjskiego okaże się lepszą zarówno w bezpośrednim starciu jak i finalnie w grupie. Są Hiszpanie moim faworytem do wygrania grupy E.