15.06.2018 r., 17:00
Maroko - Iran
Gracz meczu: Medhi Benatia @ 17,00 Betsafe
Czas na na niewątpliwy hit pierwszej serii gier. Praktycznie słowa nie przeczytałem w dziale na temat tego pojedynku, wszystko przyćmiła akcja z Lopeteguim. Do tego mało typów w dziale, głównie luźna dyskusja. Ale spróbuję przerwać ten marazm...
I postaram się zrobić to w wielkim stylu. Niestety próżno szukać zasad głosowania na gracza meczu w tym roku. Doświadczenie sprzed czterech lat pokazuje jednak, że zwykle mamy do czynienia z głosowaniami tendencyjnymi. Z lekką nostalgią i niekłamaną satysfakcją wspominam turniej w RPA, gdzie naprawdę ZNAKOMITE kursy dało się wyłapać w przypadku takich zakładów. Pamiętam jakby to było wczoraj jak w dziale DNTB trwało masowe głosowanie na zawodnika, na którego poszła "masówka" tak, by każdy mógł swoje zarobić :sun: Dlatego próbuję pójść tym tropem i wybieram jeden z nielicznych meczów, w których teoretycznie gra mało zawodników rozpoznawalnych na świecie. Dlaczego założyłem, że ludzie głosują tendencyjnie? Bo właśnie tak to wyglądało przed czterema laty, dla przykładu grając ten zakład w meczu Iran - Nigeria (0-0) ludzie głosowali na Johna Obi Mikela tylko dlatego, że przeciętny kibic innych zawodników po prostu nie kojarzył. I mimo, że Obi Mikel nie zagrał jakichś ponadprzeciętnych zawodów, to został wybrany graczem meczu.
W swoich założeniach zatem wytypowałem trzech "najsławniejszych" zawodników do zgarnięcia nagrody na zawodnika meczu. Wykluczyłem gola na początku meczu Iranu, nie ukrywam że to może cały plan zepsuć. Faworytem do otrzymania tej nagrody jest moim zdaniem Hakim Ziyech z Ajaxu, zawodnik ofensywny, ale na pewno nie tak znany jak Benatia. Ewentualnie widziałbym jeszcze Hakimiego, bo gra w Realu, a klub ten ma fanów w każdym zakątku świata, jednak na jego wybór próżno szukać kursów. No i zostaje nam Benatia, moim zdaniem zawodnik najbardziej rozpoznawalny z wszystkich biorących udział w dzisiejszym meczu. Nie wykluczam podobnego przebiegu meczu jak ten przywoływany przeze mnie przed cztery laty, ostrożna gra obu ekip i próby w ataku Maroka. Benatia to zawodnik który w swojej drużynie osiągnął najwięcej i tak jak wspominałem - dla kibiców w Azji czy Ameryce Południowej może być jedynym graczem, którego będą kojarzyli. Nie twierdzę, że zasady dla tych zakładów się nie zmieniły, niemniej dalej zawodnika meczu wybierają ludzie na stronie FIFA. Tutaj upatruję naszą szansę na zwycięstwo.
A WAS RÓWNIEŻ ZACHĘCAM DO GŁOSOWANIA NA BENATIĘ - JEDNO KLIKNIĘCIE MOŻE PRZYNIEŚĆ NAPRAWDĘ SPORY ZYSK FORUMOWICZOM.