Niemcy -
Polska
Kadra Niemców na ME 2008
Bramkarze: Jens Lehmann (Arsenal), Robert Enke (Hannover 96), Rene Adler (Bayer Leverkusen)
Obrońcy: Arne Friedrich (Hertha BSC), Philipp Lahm, Marcell Jansen (obaj Bayern Monachium), Per Mertesacker, Clemens Fritz (oboje Werder Brema), Christoph Metzelder (Real Madryt), Heiko Westermann (Schalke 04)
Pomocnicy: Michael Ballack (FC Chelsea), Torsten Frings, Tim Borowski (obaj Werder Brema), Thomas Hitzlsperger (VfB Stuttgart), Simon Rolfes (Bayer Leverkusen), Bastian Schweinsteiger (Bayern Monachium), Piotr Trochowski (Hamburger SV), David Odonkor (Betis Sewilla)
Napastnicy: Miroslav Klose, Lukas Podolski (obaj Bayern Monachium), Mario Gomez (VfB Stuttgart), Kevin Kuranyi (Schalke 04), Oliver Neuville (Borussia Mönchengladbach)
Kadra Polski na ME 2008
Bramkarze: Artur Boruc (Celtic Glasgow), Wojciech Kowalewski (Korona Kielce), Łukasz Fabiański (Arsenal Londyn)
Obrońcy: Jacek Bąk (
Austria Wiedeń), Marcin Wasilewski (Anderlecht Bruksela), Paweł Golański (Steaua Bukareszt), Mariusz Jop (FK Moskwa), Adam Kokoszka (Wisła Kraków), Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa), Michał Żewłakow (Olympiakos Pireus)
Pomocnicy: Dariusz Dudka, Wojciech Łobodziński (obaj Wisła Kraków), Łukasz Piszczek (Herta Berlin) Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck), Rafał Murawski (Lech Poznań), Łukasz Garguła (GKS Bełchatów), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg), Michał Pazdan (Górnik Zabrze), Roger Guerreiro (Legia Warszawa)
Napastnicy: Euzebiusz Smolarek (Racing Santander), Maciej Żurawski (AE Larissa), Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze), Marek Saganowski (FC Southampton).
Prawdopodobnie składy:
Niemcy: Lehmann –Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen – Fritz, Frings, Ballack, Schweinsteiger – Klose, Gomez
Polska: Boruc – Bąk, Wasilewski, Żewłakow, Wawrzyniak – Łobodziński, Roger, Krzynówek, Lewandowski – Żurawski – Smolarek
Analiza:
Gramy dziś z jednym z faworytów do zdobycie ME 2008 roku ( ja tak nie uważam, ale mniejsza…),
Niemcy drużyna turniejowa, czyli rozpędzają się z każdym meczem, i tu upatruje szansy Polski na remis, bądź wygrana (chciałbym).
Niemcy są naszpikowani gwiazdami, według ekspertów Polsatu Sport, wytypowałem taki skład polski, więc mogą się zdarzyć pewne rozbieżności, ale zobaczymy o, 20:15 w jakim składzie wystąpi nasza reprezentacja. Trener Niemców prawdopodobnie wystawi na lewym skrzydle podolskiego, przez co chce wzmocnić siłę ofensywną swojego zespołu, gdyż obrona nie jest monolitem i łatwo zmusić ją do błędu, dlatego lepiej atakować cały mecz ( tak myśli ich trener, oczywiście wg mnie). Jeżeli moje przewidywania się sprawdzą, to np. Jacek bąk nie będzie mógł asekurować Wasilewskiego, gdy przy piłce będzie Podolski, gdyż utworzy się w tym momencie ustawienie 1-4-3-3 ze strony Niemców, Podolski będzie prawdopodobnie „Fałszywym skrzydłowym”. Największą gwiazdą Niemców jest Ballack, jak wiadomo zostawienie mu trochę wolnego miejsca może spowodować utratę bramki, ponieważ ma on dobre podanie prostopadłe do napastników, oraz dobry strzał z dystansu. Siła Polaków – kolektyw, w ofensywie rotacja pozycjami między Żurawskim – Smolarkiem, Krzynówkiem - Smolarkiem, Łobodzińskim – Smolarkiem. Kłopotem reprezentacji polski, będzie Golański, który nie jest nominalnym lewym obrońcą – jest praworożny – brakuje mu automatyzmu gry na tej pozycji, ale był już wcześniej próbowany na tej pozycji..
Jako że jest to pierwszy mecz obydwu zespołów nie przewiduje w tym meczu wielu goli, Polacy będą się bronić (jeżeli nie padnie gol w pierwszych 30 min, będzie under) oraz stawiam na Polskę z X, dlatego ze jest to dla mnie Value bet, po prostu ja bym ustawił kurs na Niemców na granicy 1,85 kursu, a nie 1,45 (
Bet-at-home). Wierzę w możliwość remisu Polski…
Mój typ: Under 2.5, oraz Polska z X