Novak Djokovic ₋ Rafael Nadal
Osobiście uważam, że przed tym spotkaniem nie należy brać pod uwagę tego, że Nadal stracił seta z Brandsem i Klizansem oraz tego, że bliski był przegrania partii z Fogninim. Nie należy również brać pod uwagę tego, że Djoković stracił gema z Kohlschreiber, czy miał ciężkie przeprawy z Goffinem i Haasem. Krótko mówiąc w tym wypadku poprzednie spotkania nie mają tutaj żadnego znaczenia.
Obaj zawodnicy grali ze sobą wielokrotnie, dlatego raczej nie ma mowy o tym zaskoczeniu, co więc będzie miało znaczenie w tym pojedynku? Według mnie dyspozycja dnia oraz kondycja. Tutaj według mnie przewagę może mieć Serb. Chyba każdy wie, że Nadal jeszcze nie tak dawno zmagał się z kontuzją, która na dość długi okres wyeliminowała go z gry. Teraz niby wszystko wygląda ok, ale należy brać to pod uwagę szczególnie w takim meczu jak z Djokoviciem, gdzie o zwycięstwie może decydować gra na przewagi w 5 secie. Tutaj akurat przypomina mi się finał z
Australian Open z 2012 roku, kiedy to po niesamowitym spotkaniu Djoković wygrał 3:2 w setach a w decydującym 7:5.
Bukmacherzy wystawiając kursy na ten mecz zapewne sugerowali się tym, że jest to French Open, korty ziemne czyli królestwo Rafy Nadala, który długi czas nie był tutaj pokonany aż przyszedł 2009 roku i porażka z Robinem Soderlingiem (rok później Nadal wygrał z tym rywalem 3:0 w finale). Wcześniej w latach 2005-2008 Nadal w Paryżu nie zaznał porażki, zresztą i po meczu z Soderligiem takowej również do tej pory jeszcze nie zaznał.
Czy Djoković będzie drugim zawodnikiem w historii, który pokona Nadala na Roland Garros? Według mnie szansę na to ma. Wiadomo, gramy na "mączce" ale przypomnę niedawny finał w Monte-Carlo i zwycięstwo Serba 61 76(1). Ponadto należy pamiętać, że przed 2012 rokiem i 3 zwycięstwami Nadala na "mączce" z Djokoviciem wcześniej Hiszpan nie mógł pokonać Serba w 7 kolejnych spotkaniach.
Podsumowując, mimo iż faworytem w tym spotkaniu jest Nadal uważam, że Djoković wcale nie stoi na straconej pozycji. Jeżeli będzie to w miarę długi mecz to szansę Serba będą rosły. Moim zdaniem czeka nas dzisiaj znakomity mecz, być może nawet 5setowy, który jednak na swoją korzyść rozstrzygnie Serb.
Typuję:
@ Novak Djoković win (2.37 William Hill)
@ Novak Djoković win first set ( 2,10 William Hill)