Zapewne nie tylko mi imponuje rozwój kariery Agnieszki Radwańskiej, która tak na prawdę oprócz braku patentu na Victorie Azarenke i Petre Cetkovską lała wszelkie inne rywalki: Wozniacki, Petkovic, Goerges, Lisicki, Jankovic, Bartoli, Sharapova, Li, Williams. Do czego uderzam? Do zakładu na wygranie cwiartki przez Agnieszkę Radwańską - zastanawiałem się mocno nad tym typem przed pojedynkiem z Venus, jednak nazwisko Amerykanki sparaliżowało moją myszkę i nie założyłem się z bukmacherem o ten zakład. Jednak dzisiaj jestem mocno przekonany, że to właśnie Polka awansuje do półfinału bo na kortach Rolanda Garrosa pomimo mocnej eksploatacji przez cały sezon czuje się bardzo dobrze.
Agnieszka Radwańska awansuje do półfinału 2.60 Bwin
1/16 Svetlana Kuznetsova:
Z Rosjanką Aga ma nadzwyczaj ujemny bilans, bo 3:9 - Sveta wyraźnie nie leży Agnieszce, ale to nie jest ta Sveta co 2-3 lata temu, gdzie była w Top5. Moim zdaniem w drodze do półfinału będzie to... najtrudniejszy przeciwnik, jednak Kuznetsova jest cieniem samej siebie i w tym sezonie ma przeciętne wyniki na clay'u - warto nadmienic, że nie grała dużo, jednak Ivanovic i Azarenka nie dały ugrac Rosjance seta - wygrywając odpowiednio w Madrycie i Rzymie. Aga to na dzień dzisiejszy to na prawdę international level i widzimy dobrze, że potrafi dostosowac taktykę do zupełnie każdej zawodniczki w tourze - gra bardzo inteligentnie, kombinacyjnie, świetnie porusza się na korcie i jest o wiele mocniejsza psychicznie - mam nadzieję że te czasy kiedy Aga przegrywała spotkania z rywalkami już w szatni minęły bezpowrotnie. Także kurs 1.34 na Pinnaclu powinien do rana spaśc w okolice 1.20 - 1.25 max. Tyle o 1/16.
1/8 Sara Errani lub
Ana Ivanovic:
O 25 letniej Włoszce nie będę się za bardzo rozpisywał - w Madrycie przed trzema tygodniami prawie wyjechała rowerem ze stolicy Hiszpanii - Polka wygrała 6:0 6:1 - więc Sara nie będzie raczej godnym przeciwnikiem dla Agnieszki, również dla Any.
Serbka dobrze czuje się w Paryżu - wygrała tu w 08' i była w finale w 07' - jednak od tamtego czasu minęło już sporo i Ana w tym roku nie ugrała za dużo na clay'u - głównie dzięki słabym losowaniom, bo w Rzymie i Madrycie zatrzymywała się na Azarence i Sharapovej. Bilans - ostatnie cztery pojedynki (w tym dwa w Rzymie i Stuttgart) wygrała Agnieszka. Ana bazuje na mocnym serwisie i forehandzie - nie mając poza tym zbyt dużo do zaoferowania. Jeden z tych elementów zacznie szwankowac i zaczynają się schody - a jak wiadomo Aga głupia nie jest. Liczę na zacięty początek spotkania i szybsze opanowanie nerwów i tym samym całego meczu ze strony Agnieszki Radwańskiej. Również więcej niż 1.4 przed samym meczem nie przewiduję.
1/4 Flavia Penetta lub
Angelika Kerber:
Aby opisac jeszcze Hiszpankę Garrigues i Chorwatkę Martic musiałbym kreślic dodatkowe 10 minut - nie chcę mi się, ale mało prawdopodobnym jest aby jedna z nich znalazła się w 1/4 a jeżeli już to nie stanowiłyby zagrożenia w ewentualnym starciu z Agnieszką - chociaż to tylko i aż...
WTA!
Flavia Penetta - ta zawodniczka patrząc po wynikach z kortów twardych - bardzo leży Adze. Szybkie dwusetowe lania i zawijka na chatkę i styl, który Polce pasuje, czyli mocne obarczone dużą dawką ryzyka płaskie uderzenia, serwis? - W tym momencie to jednak lepszą zagrywką dysponuje Radwańska. Do tego niedawna lekka bo lekka, ale kontuzja przez którą poddała mecz w Rzymie. A to nie były skurcze łydki, tylko nadgarstka, więc nigdy nie wiadomo.
Angelika Kerber - gra z Agą w deblu we French Open i szczerze liczę na to, że jutro odpadną z tego debla, bo i Kerber będzie kończyła spotkanie z Govortsovą - także. Ciężko szło Agnieszce z Kerber, ale na nawierzchniach szybkich. Po spotkaniu z Venus - Aga chwaliła sobie wolny kort na Arenie Philippe Chatriera, więc to pierwszy plus po stronie Agi. Drugi - znają się dziewczyny na wylot, ale przy szerszym wachlarzu zagrań Polki - kolejna przewaga dla Krakowianki. I jeszcze motyw rzekomego konfliktu pomiędzy dziewczynami, coś tam było słychac w eterze, niby wszystko jest już ok, ale coś na rzecz było - a że Aga już raczej psychicznie nie pęka, to powinna wykorzystac swoją szansę i w tym meczu. I taki szczegół - w całej karierze Kerber ma jeszcze ujemny bilans spotkań na nawierzchni ziemnej.
Jeszcze taka moja mała subiektywna symulacja:
Kuznetsova 1.30 x Ana Ivanovic 1.4 x Angelika Kerber 1.4 = 2.548
- Trochę pracy w to włożyłem - teraz czekam na stertę obelg oraz konkretnych komentarzy, czy warto jest zainwestowac w będącą w świetnej formie Agnieszkę Radwańską, która wnosi w
WTA powiew świeżości swoim urozmaiconym tenisem. Kto ma ją zatrzymac? Kto będzie w stanie ją zatrzymac? Gdzie Aga może spodziewac się największych trudności w drodze do półfinału? Osobiście twierdzę, że przy dobrej formie kondycyjnej Agnieszki jest w stanie awansowac do półfinału French Open a zatrzymac ją będą wstanie jedynie Azarenka, Sharapova lub Stosur.
Jak ktoś zainteresowany typem po rozsądnym kursie, to niech szybko łapie w przez noc na Pinncacle'u kurs na to zdarzenie spadł z 2.650 na 2.300.