Everizon pisz o dwóch stronach medalu - "W d'alembert to nie jest progresja ponieważ w przypadku trafienia umniejszasz kolejną stawkę", a co w przypadku nie trafienia - podwyższamy stawkę o jednostkę, czyli gramy progresywnie. System wygląda ładnie kiedy zaczynamy od 1, dochodzimy do 7, trafiamy i ciach, mamy ładny zysk. Tak różowo juz nie jest kiedy dojedziemy do 40 jednostek na jeden bet, a nasza strata przekracza 1000j. Komu się chce niech policzy ile musi paść korzystnych dla nas trafień abyśmy wyszli na plus, pamietajmy tez o bardzo ważnej rzeczy - stawiamy 40, ogólnego wkładu mamy ok 1200, gramy tak de facto o kilkanaście jednostek zysku. Brzmi znajomo?
Ty chyba nie masz najmniejszego pojęcia o d'alembert ! Nie masz najmniejszego pojęcia o tym co piszesz!!. Robisz to tylko po to by się postawić na przeciw mnie najwyraźniej.!
Po pierwsze przy 40 nietrafionych dochodzisz do całkowitego zakładu w kwocie 820 stawek podstawowych. Nawet dodawać nie potrafisz!
Ale to by oznaczało że wybrany event 1:1 (np czarny) nie padł PRZEZ 40 SPINÓW !! a takie rzeczy tylko w erze, sorry. Statystycznie w 40 spinach będziesz miał mniej więcej połowę przeciwnych eventów. Tym systemem mniej musisz odrobić wygranymi niż trafiłeś przegranych bo zwiększasz stawkę jak przegrasz po to żeby wygrana była na większej stawce,a zmniejszasz żeby przegrana była na mniejszej.
Wk..ny na bezmózgość niektórych tutaj dywagantów - matematycznych analfabetów, napisałem szybko arkusz kalkulacyjny który symuluje pięknie grę w systemie d'alembert.
Podaje się do niego tylko "p" jak spin przegrany i "w" jak spin wygrany. Arkusz informuje cię kiedy i ile wygrałeś. I najważniejsze!! po osiągnięciu wygranej podaje procent potrzebnych wygranych spinów do wszystkich przegranych by wyjść na swoje i tak:
przy 3 przegranych spinach - potrzeba 2 wygrane (66,67% wszystkich spinów) by zarobić 2 j. podst.
przy 10 przegranych spinach - potrzeba 7 wygranych (70% wszystkich spinów) by zarobić 4 j. podst.
przy 20 przegranych spinach - potrzeba 15 wygranych (75% wszystkich spinów) by zarobić 2 j. podst.
przy 40 przegranych spinach - potrzeba 32 wygranych (80% wszystkich spinów) by zarobić 4 j. podst.
informacja o powyższym:
1. NIEISTOTNA jest kolejność przegrywania i wygrywania. Zawsze stosunek przegranych spinów do wygranych jest taki sam i dąży do 100% nigdy go nie osiągając.
2. Maksymalne kwoty jakie trzeba łącznie zakładać w dalembert są duże tylko jak się CIĄGLE przegrywa !. Mieszane przegrane i wygrane powodują że wkład w ten system jest bardzo mały. (około 10 razy mniejszy niż w ekstramalnym nieprawdopodobnym przypadku całkowitego pecha !)
cajtodoro założył w obliczeniach że przy 40 przegranych trzeba by włożyć ok. 1000 jedn. podst. Poza tym że nawet się pomylił w zwykłym dodawaniu to jeszcze mu nie starczyło wyobraźni by zrozumieć że jest to przypadek 40 KOLEJNYCH przegranych co w eventach 1:1 zdarza się rzadziej niż główna wygrana w dużym lotku !!!.
Rozkładając te 40 przegranych (i potrzebne 32 wygrane) mniej więcej losowo
otrzymujemy taki wynik że prawie nigdy nie przekroczymy 100 jednostek podstawowych! Bo przecież wygrane umniejszają dość gwałtownie debet na grę!
Mi zawsze wychodziło że maksymalnie byłem do tyłu około 76 - 88 jednostek bu w końcu wyzerować a potem wyjść na swoje (czyli przy 40 przegranych uzyskać pomiędzy nimi 32 wygrane)
3. Żeby w d'alembert dojść do stanu w którym nigdy się nie wygra rozpoczętej gry trzeba by tak długo przegrywać by do odrobienia potrzeba było więcej niż 97,8% wygranych) NIGDY w żadnych symulacjach milionów spinów nie doszedłem do tego stanu!!
Konkludując: Oczywiście można przegrać d;alembertem ale w dwóch tylko przypadkach.
A. osiągnąłeś limit stołu (bardzo mało prawdopodobne)
B. osiągnąłeś limit swojej kasy
---------------------------------------------------------
Zaraz umieszczę zdjęcie przykładowej gry d'alembert tym arkuszem.
Dam go każdemu kto zechce się pobawić (potestował lub zarabiał). Piszcie maile, będę wysyłał.
Nie jestem pewny czy to forum daje możliwość umieszczenia przeze mnie pliku tak by każdy mógł go ode mnie pobrać ? (pytanie do moderatorów)