Dzisiaj mam troche czasu, więc postaram sie opisać dzisiejszy dzień w Eurolidze.
Mało w tym wątku, ostatnio postów, więc może moje wypociny spowodują jakąś dyskusje, albo i jechanke za głupoty ????
Nieważne byle coś ruszyło.
1 Spotkanie dzisiaj
Cibona Zagrzeb - Fenerbahce Stambuł
(
55-65)
Mój typ over80,5
Cibona 55 pkt
Bwin, Nordicbet
Cibona to zespół głównie swojego parkietu, u siebie w pierwszej kolejce ograła Montepaschi . Na moje oko nalepiej czują sie w szybkiej grze w której
Kus i Callowey czy Rozic to głowne postacie.Próba poukładania ich jak np w meczu z CSKA skonczyła się sporą porażka, strefa ewidentnie im nieleży.
Pod koszem dobrze gra Prkacin.
Fenerbachce, dotychczas nie wiedzie sie zbyt dobrze, porażki ze Sieną i CSKA. Z CSKA dotkliwa, bo przed swoją publicznością. Wrócił Gricek, który narazie gra w kratke
(ciekawe czy spotkanie w Chorwacji wywoła u niego jakąś większą ambicje). Ze składu Fenerbahce można wymienić jeszcze podkoszowego Turkcana, który mimo wieku prezentuje dobrą formę oraz młodego prospekta Emira Preldzicia.
CO do typu: jeżeli Cibona ma wygrać te spotkanie to tylko szybką grą opartą na rzutach. Mój typ over 80,5.
Panathinaikos Ateny - Lottomatica Roma
(
92-67)
Mój typ over 85
Panathinaikos Ateny 92 pkt
Betsson, Bwin
Panatinaikos nie trzeba nikomu przedstawiać. Świtena ekipa, zgrana pod wodzą bardzo dobrego trenera Obradovica. Ostatnie ich spotkanie z Unicają to moim zdaniem jedno najepsze jakie widziałem( jezeli ktoś ma okazje ściągnać z netu to polecam!),
presing zaangażowanie i co najważniejsze wysoka skuteczność z gry.
Roma tymczasem to ekipa z potencjałem , której by sie przydał myślący trener. W ich grze występuje sporo chaosu.
Ostatnie cztery spotkania przegrane, tracą sporo punktów, co przydobrze funkcjonująym ataku Panty dobrze dzisiaj nie wróży.
Dziwie się że sporo czasu dostaje Jennings, zawodnik młody 19 lat, który zamiast gry w NCAA na uniwerku Arizona wybrał Europę. Brezec kolejny raz udowadnia że NBA to nie było dla niego,nadodatek co chwila ma pretenesje do sędziów. Dzisiaj powinna być kulminacja, bo to spotkanie ostaniej szansy dla Romy. Czy są szanse by Becirovic sie zmobilizował na spotkanie z ekipą w której występował?po tym co ostatnio pokazuje Roma to niebardzo.
Mój typ to zdecydowana wygrana Panathinaikosu i spora zdobycz punktowa- tak więc over85.
FC Barcelona - Alba Berlin
(
85-69)
Mój typ under 150,5
Bet365
Jeżeli ktoś opiera sie na statystykach to zobaczy dwa poprzednie spotkania Alby z Maccabi i Realem, stwierdzi ze to chybiony typ.
Spotkania te zakonczyły sie wysokim wynikiem punktowym . O ile Maccabi i Real ze stylu gry to podobne ekipy to Barcelona wprost przeciwnie.
W zespole z Kataloni nie ma zawodników nastawionych na szaleńcze kontry, za wyjątkiem Navarro.Z tego co zauważyłem, to Barca preferuje spokojną grę opartą na penetracjach graczy obwodowych(np Basile), którzy często odgrywają piłke do wysokich(Andersen lub Santiago).
Dzisiaj nie wystąpi Lakovic.
Zwycięstwo zdecydowane Barcelony, myśle że nie będzie astronomiczne ok 80 pkt a Alba sądze że zamknie ok 50 pkt. W spotkaniach, ktore oglądałem zespół z Berlina grał na słabej skuteczności z dystansu. O wejsciach pod
kosz Barcy mogą zapomnieć. W niemeckim zespole możliwy brak Sesaya.
Real Madrid - Maccabi Tel Aviv
(
98-79)
Mój typ over 162,5
Bet365
Gdyby te spotkanie rozgrywano w Izraelu granica 162,5 punktów byłby pewna. U siebie Maccabi(na rozegraniu Aroyo) gra szybko, i skutecznie.
Na wyjazdach robi sie dziwnie. Gershon jakby ograniczał swoich zawodników, lub poprostu hiszpańska myśl trenerska ma sposób na Maccabi ????
69 punktów w Maladze i 65 w Barcelonie.
Real od kilku spotkań odżył. Wygrane kolejno Unicaja, Barca, Alba czy Cajasol. W tych spotkaniach może oprócz Unicjaji to był pościg za rywalem, by na ostatnie minuty przed końcem wyjść na prowadzenie.
Real obecnie gra presing na całym parkiecie. Ekipa praktycznie gra bez centra. Pod koszem cały czas był stawiany Reyes, który nie raz radził sobie z większymi od siebie zawodnikami. Ostatnio dopiero dosztukowano Van Den Spiegla, który jak narazie w Eurolidze gra po kilka minut.
Mom zdaniem są to dwie podobne ekipy z podobnym stylem gry ( o ile Gershon znowu czegoś nie wymyśli)dlatego over 162,5.
Dwa poprzednie typy podane przezemnie w tym wątku nie wpadły.Zobaczymy jak dzisiaj.
Ps. Skuteczność 2/2