... ???? nie ma takiej opcji, z taką paką NA 100% nie będzie walki o utrzymanie. Ostatnie miejsce wydaje się być zarezerwowane dla Gdańska (chyba, że faktycznie Maksim odpali jak pisałem kilka postów wcześniej). Rzeszów też wygląda dosyć nędznie - Kilokarpi to nie jest zawodnik na ekstraligowe ściganie, nie ten poziom, nie ta liga...
jedynym ratunkiem dla ekipy z Podkarpacia jest przebudzenie Richardsona, który na pewno pamięta jak woził ważne punkty dla Włókniarza i na dystansie walczył do upadłego. Tej ambicji ostatnio brakło i sezon totalnie nieudany w PL. Następne miejsce na dnie przypadnie zapewne Bydzi - na własnym torze straszyć jest kim, ale na wyjazdach braknie drugiego lidera - Buczek czy Gapa nie są gwarancją dwucyfrowej zdobyczy na obcym gruncie. Tak oto krystalizuje się
trójka najsłabszych ekip. W mojej ocenie bezpośredni pojedynek o spadek to właśnie Wybrzeże - Bydgoszcz. Włókniarz i Sparta wyglądają nawet solidnie, ale na fazę play-off to nie wystarczy - raczej spokojny środek tabeli i po rundzie zasadniczej sezon zakończony. Tarnów ma sporo atutów i nawet pokusiłbym się stawiać ich jako pretendentów do top4 obok Torunia, Gorzowa i Falu. Leszno przez wielu jest faworyzowane, jednak jeśli młodzi zawodnicy zawiodą + niewiadoma forma Pavlica i jak dotychczas słabe występy Balińskiego mogą nie wystarczyć, aby bić się o mistrza. Bezsprzecznymi faworytami do triumfu są Stalowcy - skład bardzo mocny i równy, Iversen i Zagar pokazali, że potrafią się ścigać na wysokim poziomie oraz Krzysiek Kasprzak, który (jestem o tym przekonany) pokaże co potrafi i zgłosi aspiracje do kadry Polski na DMŚ. W poniedziałek już jedziemy co mnie bardzo cieszy.
@Benek_22 wywołałeś do tablicy Tarnów... Drużyna, w której wiele się zmieniło - tor ma nie być już twardy, pozbycie się Fredki i Ułamka, którzy często zawodzili. Sprowadzenie Hancocka i Kołodzieja czyni ten skład niewątpliwie dużo silniejszym. Vaculik prezentował się w poprzednim sezonie bardzo solidnie, a
czwartym do brydża będzie Maciek Janowski. W/w zawodnicy spokojnie w każdym domowym meczu są w stanie robić łącznie 45-47 punktów. Młodzieżowcy może zbyt wiele nie dorzucą, ale jestem przekonany, że niejednokrotnie zapunktują, tymbardziej, że sprowadzony został młody Gomólski i na tle juniorów innych ekip wygląda on bardzo okazale. Potencjał jest bardzo duży i nie wierzę w powtórkę z zeszłego sezonu - taka wtopa nie ma prawa się powtórzyć. Janek nie może mieć drugiego tak katastrofalnego sezonu, zmiana otoczenia mu troszkę zaszkodziła, ale Marek Cieślak (kolejny olbrzymi atut Unii) powinien wykrzesać z chłopaków więcej niż jakikolwiek trener.
Bardzo ciekawie będzie wyglądał ten sezon szczególnie pod kątem bukmacherskim - więcej kolejek, więcej meczy, większy wybór w ofertach i wydaje mi się jednak, że większe dysproporcje między możliwościami poszczególnych ekip. Pokuszę się o sezonową prognozę...
1. Gorzów
2. Zielonka
3. Toruń
4. Tarnów
5. Leszno
6. Wrocław
7. Częstochowa
8. Rzeszów
9. Bydgoszcz (wygrają baraż z drugą ekipą I ligi)
10. Gdańsk