>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Enea Speedway Ekstraliga 2012

Status
Zamknięty.
power30 18K

power30

Forum VIP
optymistycznie do tego podchodzisz.Bo skoro wielu mówi że Polonia ma skład 1.ligowy to nie wiem co powiedzieć o Włókniarzu..Łaguta ok,lider.Nermark-miał sezon konia,wątpię że go powtórzy.Harris,Zengota i Jabłoński-1 ligowcy,tu będą mieć problem żeby zdobyć 5 pkt w meczu moim zdaniem.Przyjadą to Bydgoszczy to ich nasi juniorzy będą objeżdżać;) Ale powodzenia!
A w Polonii kto wg jest pewniakiem oprócz Emila? Jak dla mnie nikt... Eliga dla Gapy czy Kościechy to za wysokie progi, mieliśmy już się okazję o tym przekonać ;) Być może to Buczek będzie coś ciągnął, ale nie wiadomo jak będzie się spisywał klasę wyżej po dobrym sezonie...Artiom to również kolejna niewiadomoa. Jak dla mnie skład &quot;Lwów&quot; jest na papierze lepszy, ale wszystko zweryfikuje sezon ;)

N 149

nati1234

Użytkownik
Wy w Bydgoszczy za to się znacie na żużlu...
Kolega z Bydgoszczy niech sobie zobaczy średnią ligową Kościechy w E-lidze doda do tego transfer najgorszego zawodnika pod względem średniej z najgorszego zespołu Ekstraligi 2011 to przejrzy na oczy... Bydgoszcz w 2010 była mocniejsza i spadła

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
A w Polonii kto wg jest pewniakiem oprócz Emila? Jak dla mnie nikt... Eliga dla Gapy czy Kościechy to za wysokie progi, mieliśmy już się okazję o tym przekonać ;) Być może to Buczek będzie coś ciągnął, ale nie wiadomo jak będzie się spisywał klasę wyżej po dobrym sezonie...Artiom to również kolejna niewiadomoa. Jak dla mnie skład &quot;Lwów&quot; jest na papierze lepszy, ale wszystko zweryfikuje sezon ;)
Zgodzę się że Kościecha jest za słaby na E-ligę i zapewne będzie woził zera.Gapiński będzie punktował,zobaczysz-w porównaniu z pobytem w Gorzowie wiele się zmieniło zarówno w jego teamie jak i w podejściu klubu do zawodnika.
@Nati1234
Primo: Polonia spadła bo przez większość sezonu jechała bez lidera,kontuzjowanego Emila
Duo: Laguta najsłabsza średnia w najsłabszym zespole E-ligi-ok,takie są liczby.Ale popatrz na jego liczby 2 sezony wstecz,co prawda w 1.lidze ale był bardzo skuteczny.W zeszłym roku na jego słabe wyniki w lidze złożyło się kilka czynników:debiut w GP chociażby,czy fakt że w lidze najczęściej jechał w parze z Griszą a to przy dyspozycji starszego brata oznaczało najczęściej walkę o 1 pkt w danym biegu...A jak już trzymasz się liczb to zauważ że Artiom ma lepszą średnią niż Jepsen Jensen,którego tak wielu wychwalało i Władek Komar się na niego rzucił..
W Bydgoszczy znamy się na żużlu lepiej niż w Kielcach i każdy normalny kibic żużla w Polsce ci to potwierdzi.A poza tym to co pisałem we wcześniejszych postach to nie jest żaden pewnik,jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś zauważył że używam zwrotów:na papierze,teoretycznie...Bo wszystko zweryfikuje tor ????

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
w 1.lidze ale był bardzo skuteczny.
No ale tor w Daugavpils jest specyficzny i niekażdy kto ma z nim doczynienia regularnie daje rade. Zobaczymy czy taki Bogdanovs też jest jeźdźcem tylko tego toru.
A teksty o Kielcach są żałosne. Dajcie sobie spokój.

N 149

nati1234

Użytkownik
Kolego z Bydzi musisz się pogodzić z tym, że będziecie jechać z Gdańskiem i Czewą o miejsca 6-8, ba pociesze cię jesteście faworytem ! I daruj sobie teksty, że wy ludzie z Bydgoszczy znacie się na żużlu, lepiej niż inni... tak się znacie na żużlu, co widać po frekwencji na stadionie... W Sezonie 2012 też będziecie pod tym względem &#39;w czołówce&#39; razem z Wrockiem i Rzeszowem widzę was na podium !
A tak poważnie to wg mnie lepiej by było dla was zakontraktowanie Miśka, niż Kościechy pijaka...

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Kolego z Bydzi musisz się pogodzić z tym, że będziecie jechać z Gdańskiem i Czewą o miejsca 6-8, ba pociesze cię jesteście faworytem ! I daruj sobie teksty, że wy ludzie z Bydgoszczy znacie się na żużlu, lepiej niż inni... tak się znacie na żużlu, co widać po frekwencji na stadionie... W Sezonie 2012 też będziecie pod tym względem &#39;w czołówce&#39; razem z Wrockiem i Rzeszowem widzę was na podium !
A tak poważnie to wg mnie lepiej by było dla was zakontraktowanie Miśka, niż Kościechy pijaka...
No jak dla Ciebie walka o miejsca 6-8 oznacza bicie się o utrzymanie to już wiem bardzo wiele o poziomie twojej wiedzy na temat speedway&#39;a...
Co do Kościechy-mam nadzieję,że najczęściej w meczu będzie zastępowany czy to przez taktyczne gdy będziemy przegrywać czy też przez juniorów u siebie,gdy będziemy prowadzić.

@Power30
Tor na Łotwie specyficzny,podobnie jak ten w Bydgoszczy..Nie będzie twardo tak jak 2 sezony temu i wcześniej.Będzie przyczepnie tak jak w minionym sezonie i niewielu sobie poradzi przyjeżdżając do Bydgoszczy. A jak sam mówisz,Laguta potrafi się spasować z jednym torem.W Bydgoszczy będzie spędzał praktycznie cały sezon,ma tu już swoją bazę od zeszłego roku,więc powinno być dobrze ????

robson_26 612

robson_26

Forum VIP
Nati1234 i levy42 przypominam, że temat dyskusji nie dotyczy stopnia znajomości żużla przez userów. Jeżeli chcecie dalej kontynuować swoją rozmowę to już na PW.
Poczekajcie jeszcze kilka miesięcy i każdy będzie mógł się wykazać swoją wiedzą przy podawaniu typów ????

x_design 450

x_design

Użytkownik
Koniec targów w Speedway Ekstralidze

Blisko 65 milionów złotych wydały w tym okienku transferowym kluby na podpisanie kontraktów z zawodnikami.

Powrót braci Przemysława i Piotra Pawlickich do Unii Leszno będzie kosztował klub 1,5 mln zł. Tyle samo musiał wyłożyć Stelmet-Falubaz Zielona Góra na kontrakt Runego Holty. Ryanowi Sullivanowi nowy 3-letni kontrakt gwarantuje 1,9 mln zł w pierwszym roku obowiązywania umowy. Stal Gorzów wyłoży 1,6, albo nawet 1,7 mln zł na Krzysztofa Kasprzaka.

Wielkim wysiłkiem finansowym była budowa tarnowskiego dream-teamu. Greg Hancock przy średniej 12 punktów na mecz ma zarobić nawet 2,4 mln zł. Janusz Kołodziej może liczyć na 2 mln, Maciej Janowski na 1,5 mln zł, a Kacper Gomólski na 800 tys. zł. Najpoważniejszym zakupem PGE Marmy Rzeszów okazał się Grzegorz Walasek, który przenosi się z Bydgoszczy do stolicy Podkarpacia za 1,8 mln zł. Zaszalał też Lotos Gdańsk, który początkowo marzył o duecie Nicki Pedersen, Sebastian Ułamek, ale z racji wysokiego kontraktu Duńczyka (2,3 mln zł) musiał postawić na Piotra Świderskiego (1 mln zł).

Polacy są drodzy
Duże zakupy, jak na swoje skromne możliwości, zrobiła Polonia Bydgoszcz, która wyłoży po 800 tysięcy złotych na Artioma Łagutę i Krzysztofa Buczkowskiego. Dla Włókniarza Częstochowa największym wysiłkiem będzie utrzymanie Grigorija Łaguty, który w sezonie 2012 ma zarobić między 2,2 a 2,4 mln zł. Następny na liście płac Chris Harris może liczyć na 1,3 mln zł. Jak widać limit zatrudnienia zawodników z Grand Prix, a także wprowadzenie przepisu o konieczności startu dwóch polskich seniorów w meczu, nie pozwoliły klubom na poczynienie wielkich oszczędności. Z prostego powodu. Polacy już przed zmianą byli stosunkowo drodzy, a teraz stali się jeszcze drożsi.

Najciekawsze są oczywiście te transfery, które nie doszły do skutku. Mało kto wie, że w tym okienku Unibax Toruń podjął drugą z rzędu próbę wykupienia Jarosława Hampela. Brązowy medalista GP dostał poważną ofertę, ale ostatecznie zdecydował się podpisać aneks do ważnego jeszcze przez rok kontraktu z Unią Leszno, gdzie może zarobić nawet 2,5 mln zł.

Wysokie budżety
Wobec wysokich wydatków budżety klubów Enea Speedway Ekstraligi będą dość duże. Betard Sparta Wrocław raz jeszcze spróbuje się utrzymać na powierzchni za 5 mln zł, ale już uchodząca za biedną Polonia chwali się budżetem na poziomie 6,7 mln zł. Lotos Gdańsk ma 7 mln zł, a Stal Gorzów prawie 10. W tym ostatnim przypadku można jednak w ciemno założyć, iż nie wszystkie środki zostaną wydane. Podobnie będzie w Falubazie.

Składy zespołów
BETARD SPARTA Wrocław
1. SEBASTIAN UŁAMEK (Tauron Azoty Tarnów), 2. TAI WOFFINDEN (W. Brytania, Start Gniezno), 3. Tomasz Jędrzejak, 4. Dennis Andersson (Szwecja), 5. FREDRIK LINDGREN (Tauron Azoty Tarnów), 6. Patryk Malitowski, 7. Patryk Kociemba.

LOTOS Gdańsk
1. PIOTR ŚWIDERSKI (Betard Sparta Wrocław), 2. MAKSIM BOGDANOVS (Łotwa, Lokomotiv Daugavpils), 3. Thomas H. Jonasson (Szwecja), 4. TOMASZ CHRZANOWSKI (GTŻ Grudziądz), 5. NICKI PEDERSEN (Dania, Stal Gorzów), 6. Krystian Pieszczek, 7. Marcel Szymko.

PGE MARMA Rzeszów
1. GRZEGORZ WALASEK (Polonia Bydgoszcz), 2. JONAS KYLMÄKORPI (Finlandia, Lokomotiv Daugavpils), 3. Rafał Okoniewski, 4. Lee Richardson (W. Brytania), 5. Jason Crump (Australia), 6. MARCO GASCHKA (Esbjerg, Dania), 7. ŁUKASZ SÓWKA (Ostrovia Ostrów Wlkp.).

POLONIA Bydgoszcz
1. Tomasz Gapiński, 2. KRZYSZTOF BUCZKOWSKI (GTŻ Grudziądz), 3. ARTIOM ŁAGUTA (Rosja, Włókniarz Częstochowa),
4. Robert Kościecha, 5. Emil Sajfutdinow (Rosja), 6. Szymon Woźniak, 7. Mikołaj Curyło.

STAL Gorzów Wielkopolski
1. KRZYSZTOF KASPRZAK (Tauron Azoty Tarnów), 2. MICHAEL JEPSEN JENSEN (Dania, Unibax Toruń), 3. Matej Zagar (Słowenia), 4. Niels-Kristian Iversen (Dania), 5. Tomasz Gollob, 6. Adrian Cyfer, 7. Bartosz Zmarzlik.

STELMET FALUBAZ Zielona Góra
1. RUNE HOLTA* (Unibax Toruń), 2. Jonas Davidsson (Szwecja), 3. Piotr Protasiewicz, 4. ŁUKASZ JANKOWSKI (Orzeł Łódź), 5. Andreas Jonsson (Szwecja), 6. Adam Strzelec, 7. Patryk Dudek.

TAURON AZOTY Tarnów
1. JANUSZ KOŁODZIEJ (Unia Leszno), 2. DAWID LAMPART (PGE Marma Rzeszów), 3. Martin Vaculik (Słowacja), 4. Leon Madsen (Dania), 5. GREG HANCOCK (USA, Stelmet Falubaz Zielona Góra), 6. MACIEJ JANOWSKI (Betard-Sparta Wrocław), 7. KACPER GOMÓLSKI (Start Gniezno).

UNIA Leszno
1. PRZEMYSŁAW PAWLICKI (Polonia Piła), 2. Kamil Adamczewski, 3. Troy Batchelor (Australia), 4. Damian Baliński, 5. Jarosław Hampel, 6. Tobiasz Musielak, 7. PIOTR PAWLICKI (Polonia Piła).

UNIBAX Toruń
1. Chris Holder (Australia), 2. DARCY WARD (Australia, Lotos Gdańsk), 3. Adrian Miedziński, 4. Karol Ząbik, 5. Ryan Sullivan (Australia), 6. Emil Pulczyński, 7. Kamil Pulczyński.

WŁÓKNIARZ Częstochowa
1. Grigorij Łaguta (Rosja), 2. MIROSŁAW JABŁOŃSKI (Start Gniezno), 3. CHRIS HARRIS (W. Brytania, PGE Marma Rzeszów),
4. GRZEGORZ ZENGOTA (Stelmet-Falubaz Zielona Góra), 5. Daniel Nermark (Szwecja), 6. Artur Czaja, 7. Marcin Bubel.

Źródło: [URL='http://www.przegladsportowy.pl/Zuzel/Speedway-Ekstraliga-Kluby-wydaly-65-mln-zlotych,artykul,126174,1,984.html#miniPoll']http://www.przegladsportowy.pl/Zuzel/Speedway-Ekstraliga-Kluby-wydaly-65-mln-zlotych,artykul,126174,1,984.html#miniPoll [/URL]

Otrzymane punkty reputacji: +4
coolmen7 8,8K

coolmen7

Użytkownik
Patrząc na składy szykuje się na prawdę wyrównany sezon. Niektórzy kreują Unie Tarnów na faworytów do złotego medalu, ale ja mam odmienne zdanie. Przede wszystkim Lampart, Madsen czy nawet Vaculik nie gwarantują równej jazdy przez cały sezon.
Znowu jestem przekonany, że Lotos jest nr 1 do spadku, na wyjazdach szykuje się, że będą dostawać lanie od każdego. Wiemy jaki charakter ma N.Pedersen i nie wiem czy słuszne było jego zatrudnienie.
Jeżeli formę utrzyma Ward to moim małym faworytem do złotego medalu jest Unibax Toruń, który ma tylko jeden słabszy punkt ( Karol Ząbik ).
Znowu Marma Rzeszów ma fajną 5 seniorów ale znowu juniorzy to będzie taki słaby ich punkt jak w poprzednim sezonie Unia Tarnów miała.
Podsumowując: Ja już nie mogę się doczekać nowego sezonu, zapowiada się wiele ciekawych meczy, dla mnie 7-8 ekip jest na bardzo zbliżonym poziomie przez co emocji nie zabraknie i sezon od pierwszej do ostatniej kolejki będzie stał na bardzo wysokim poziomie. Jako, że żużlem interesuje się od 3-4 lat to wcześniej nigdy nie spotkałem się z tak wyrównaną stawką.

B 41,5K

bosky

Użytkownik
byłem już bliski napisania referatu na temat moich obserwacji, ale niestety wszystko się skasowało przed wysłaniem i tyle z tego wyszło. :)
Krótko zatem, moim kandydatem do spadku jest z kolei Wrocław. Rok temu sumiennie realizowano pomysły polewaczkowego, teraz kluby powinny nie dać się drugi raz zrobić w konia i wyciągnąć wnioski. Druga kwestia, to przebudowa składu, nowy może się w tej Cieślakowej koncepcji nie połapać. Wielki znak zapytania przy Częstochowie, może być dramat, a może sprawca wielu pozytywnych niespodzianek. Na pewno przeciętnie wygląda Gdańsk, Bydgoszcz również raczej niemrawo. Nie przekonuje mnie Falubaz, a konkretniej... sam wicemajster Andreas Jonsson! Sądzę, że osiągnął on w poprzednim sezonie szczyt swojej żużlowej formy i teraz może być tylko gorzej. A że ligę polską zawsze traktował jak każde inne zawody, przy czym inni żużlowcy raczej podchodzą do niej priorytetowo, to i z wynikami bywało różnie. Swoistą perełką bukmacherską będzie dla mnie mecz Wrocław - Tarnów. Czekam na niego niecierpliwie. Ale do tego jeszcze co najmniej kilka miesięcy, więc pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Napisałem już o wszystkich oprócz faworytów ligi. Za nich upatruję Toruń i ewentualnie Leszno. Nikogo więcej, w przeciwieństwie do wielu innych.

Vader// nic nie napisałeś o Twoim Gorzowie. Jak widzisz ekipę?
Bosky// cienizna jak co roku. Jeśli wierzyć tym plotom medialnym (a co roku się takie pokazywały i nie miały zbyt wiele wspólnego z prawdą), to 1,6 miliona za Kasprzaka niemożliwie przesadzone. Wolałbym zobaczyć Holtę, który był wg GW w podobnej cenie, a sportowo jest klasę wyżej. Pozostaje wierzyć, że Gollobowi naprawdę będzie zależało na złocie jako uwieńczeniu swojego pobytu w Gorzowie i włoży całe serce w silniki nie tylko swoje, ale też Kasprzaka i Zmarzlika.
Co do Jensena, to jest to ligowy średniak i chyba nikt tego nie podważa. Jeśli dodamy do tego czas, który będzie mu w Gorzowie potrzebny na aklimatyzację, to może z tego wyjść wielka kicha. Tyle, że u nas zawsze prawą ręką Komarnickiego był mniej lub bardziej w żużlowych kręgach znany pan Kołsut, wielki zwolennik Skandynawów, stąd dawno już u nas nie było widać żadnego Australijczyka. A chyba właśnie w tym kierunku trzeba aktualnie szukać największych żużlowych talentów. Co gorsza Władysław chyba nie wyciąga wniosków, raz udało mu się ustrzelić Iversena, który akurat gorzowski owal lubi wyjątkowo + miał swój sezon, to zamiast dalej iść tym tropem sprowadza Jensena, który w dwóch zawodach w Gorzowie (sezon 2011) uzbierał uwaga... 1 oczko.

vde 119

vde

Użytkownik
levy
przepraszam, pisałem na szybko; źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o Twoją wiedzę, a zbyt dużą ingerencję emocji w to co piszesz. Zbyt przeceniasz Polonię, a widzę że jesteś z tego miasta :razz: a Włókniarz (niezbyt im kibicuję) co roku od chyba dwóch sezonów wszyscy skazują na spadek i ciągle się to nie udaje. W tym roku zakup Harrisa najprawdopodobniej ocali Lwy przed spadkiem, a wynik będzie w okolicy 6 miejsca. Polonia Bydgoszcz realnie to ma lepszy skład tylko od Gdańska i raczej od Wrocławia choć oni u siebie lubią robić niespodzianki. W Bydgoszczy jak nie pojedzie dobrze Emil to już można pożegnać się ze zwycięstwem (w mojej opinii to on 80% meczy będzie jechał 6 razy ;] ) A Nermark - Laguta - Harris to solidna podstawa dla drużyny. Więc nie wystrzelaj już z tą Polonią, bo tak naprawdę to musi dopiero wgryźć się w E-ligę, utrzymać i za rok zrobić z 1-2 transfery porządne o ile będzie mieć $$$ (jak wiadomo bez $ nie ma wyników) to może powalczyć o miejsca 5-7

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
levy

przepraszam, pisałem na szybko; źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o Twoją wiedzę, a zbyt dużą ingerencję emocji w to co piszesz. Zbyt przeceniasz Polonię, a widzę że jesteś z tego miasta :razz: a Włókniarz (niezbyt im kibicuję) co roku od chyba dwóch sezonów wszyscy skazują na spadek i ciągle się to nie udaje. W tym roku zakup Harrisa najprawdopodobniej ocali Lwy przed spadkiem, a wynik będzie w okolicy 6 miejsca. Polonia Bydgoszcz realnie to ma lepszy skład tylko od Gdańska i raczej od Wrocławia choć oni u siebie lubią robić niespodzianki. W Bydgoszczy jak nie pojedzie dobrze Emil to już można pożegnać się ze zwycięstwem (w mojej opinii to on 80% meczy będzie jechał 6 razy ;] ) A Nermark - Laguta - Harris to solidna podstawa dla drużyny. Więc nie wystrzelaj już z tą Polonią, bo tak naprawdę to musi dopiero wgryźć się w E-ligę, utrzymać i za rok zrobić z 1-2 transfery porządne o ile będzie mieć $$$ (jak wiadomo bez $ nie ma wyników) to może powalczyć o miejsca 5-7
Z tej solidnej podstawy to tylko Rosjanin jest solidnym ekstraligowcem.Nermark wystrzelił w zeszłym sezonie,a czy znałeś jego nazwisko gdy przychodził do Czewy przed sezonem?Czy ktokolwiek liczył na jego dwucyfrowe zdobycze punktowe? NIE! Takich jednosezonowców było wielu,więc nie ma co uznawać za pewnik że w 2012 też będzie robił po 10 punktów w meczu.A Harris to waleczny zawodnik,ale w GP a nie w lidze polskiej..No ale mniejsza z tym.Jeszcze raz powtarzam,że nigdzie nie napisałem że Polonia będzie walczyć o medale tylko że ma porównywalny skład z Gdańskiem,Rzeszowem i Wrocławiem,a Włókniarz jest o krok za nimi.Ale to tylko moja opinia.Pamiętajcie oceniając siłę zespołów,że w meczu musi jechać 2 polskich juniorów,każdy minimum po 3 biegi.W Gdańsku mają jednego Pieszczka,we Wrocławiu Malitowskiego,w Rzeszowie nie mają żadnego juniora który powalczyłby z równieśnikami w E-lidze,w Częstochowie jest tylko Czaja.Polonia to DMP juniorów, z solidną dwójką Woźniak-Curyło.To też będzie ważny czynnik,bo od zawsze w żużlu jest tak że to druga linia i juniorzy decydują o wygranej w zaciętym meczu,a nie tylko trójka liderów;)

vde 119

vde

Użytkownik
juniorów zawsze oceniałem jako trzecią linię, (pkt 3-6) ale nie zmienia to faktu że każdy punkt jest cenny i nie raz 1 pkt przywieziony przez juniora dawał zwycięstwo ;p Jednak juniorzy charakteryzują się kilkoma cechami; nieregularność i większa podatność na kontuzje. Ale cóż.. czas pokaże jak to będzie z ligą, której ciągle szkodzi zmiana regulaminów i idiotyczne działania włodarzy ligi.

B 41,5K

bosky

Użytkownik
chciałem tylko napomknąć, że obaj strasznie się spinacie i przesadzacie w tych swoich stwierdzeniach, ale jeśli już mam być szczery, to skład Bydgoszczy wygląda lepiej niż Częstochowy. Ale bardziej niż cokolwiek rażą w oczy dwie rzeczy:
Nermark wystrzelił w zeszłym sezonie,a czy znałeś jego nazwisko gdy przychodził do Czewy przed sezonem?Czy ktokolwiek liczył na jego dwucyfrowe zdobycze punktowe? NIE!
Jeśli nie znałeś Nermarka przed sezonem w Cze-wie, to znaczy że żużlem albo interesujesz się pobieżnie, albo od bardzo niedawna. Zgodzić się mogę natomiast, że to był jego ekstraligowy debiut i pod tym kątem była to niespodzianka. Natomiast jeśli w niego nie wierzyłeś, to zbić z tropu powinny Cię kursy na 1 kolejkę w totomixie, gdzie linia na Nermarka wyniosła 9 punktów. Zatem jak widzisz znaleźli się ludzie, dla których jego wynik nie był wielkim szokiem. A ja tylko od siebie dodam, że jeśli budowany jest skład w którym przed sezonem nie ma lidera, to w ciemno można stawiać, że ktoś się nim wykreuje już po kilku kolejkach. Kolejny przykład to zbudowana na tarnowskich juniorach Wanda Kraków, w której naprawdę przyzwoite punkty przywoził Grzegorz Dzik. Jak mniemam tej postaci też nie kojarzysz. Martin Vaculik również zaczynał od 2-ligowego Krosna, w którym kiedy (mając 16 lat!) przegrał w jednym biegu z seniorem, to mówił po meczu, że odjechał słabe zawody. Ktoś po prostu zawsze dźwignie na swoje barki odpowiedzialność za bycie liderem, warto mieć to na uwadze patrząc na składy zespołów.
Druga rażąca sprawa to te 3 nazwiska, które mają być liderami, o tym pisał już Levy. Przypinanie do Chrisa łatki solidnego ekstraligowca utraciło na wartości już ładnych parę lat temu, w tym sezonie odświętnie powalczył, ale jeszcze częściej zdarzały mu się mecze na 4-5 punktów.
I ostatnia sprawa:
juniorów zawsze oceniałem jako trzecią linię, (pkt 3-6)
Jeszcze zależy jakich juniorów. Żeby daleko nie sięgać, popatrz na tegoroczne wyniki Janowskiego, Dudka, a w szczególności Bartka Zmarzlika z końcówki sezonu i te Twoje 3-6 punktów można śmiało pomnożyć przez 2 ????

vde 119

vde

Użytkownik
ja nie wiem co wy w tej Bydgoszczy widzicie ;p jestem pewny że będą za Częstochową, ale ok już nie ciągnijmy tego tematu, choć ciekawe jakie kursy buki by wystawiły w h2h ???? jakbym miał ustawiać linię to byłoby to tak 1,75 - 2,10 dla Włókniarza.
Śmieszne jest trochę to że debatujemy wszyscy tutaj tak ostro, a pewnie będzie masa niespodzianek i wszystko się może wywrócić o 180 stopni.
dla zespołów takich jak Częstochowa, Bydgoszcz, Gdański kluczowe będą wyniki uzyskiwane na własnym torze. Bydgoszcz ma dość specyficzny tor i mogą mieć tu przewagę.

jaga1962 69

jaga1962

Użytkownik
Zarząd Spółki ustalił w drodze losowania Terminarz DMP 2012.

1 runda: 9 kwietnia 2012 (poniedziałek)
Bydgoszcz - Zielona Góra
Leszno - Częstochowa
Tarnów - Wrocław
Gdańsk - Rzeszów
Gorzów - Toruń
2 runda: 15 kwietnia 2012 (niedziela)
Toruń - Gdańsk
Wrocław - Gorzów
Rzeszów - Leszno
Częstochowa - Bydgoszcz
Zielona Góra - Tarnów
3 runda: 22 kwietnia 2012 (niedziela)
Toruń - Zielona Góra
Leszno - Wrocław
Tarnów - Częstochowa
Gdańsk - Bydgoszcz
Gorzów - Rzeszów
4 runda: 6 maja 2012 (niedziela)
Bydgoszcz - Tarnów
Wrocław - Gdańsk
Rzeszów - Toruń
Częstochowa - Gorzów
Zielona Góra - Leszno
5 runda: 13 maja 2012 (niedziela)
Toruń - Bydgoszcz
Wrocław - Rzeszów
Tarnów - Leszno
Gdańsk - Częstochowa
Gorzów - Zielona Góra
6 runda: 20 maja 2012 (niedziela)
Bydgoszcz - Wrocław
Zielona Góra - Rzeszów
Leszno - Gdańsk
Tarnów - Gorzów
Częstochowa - Toruń
7 runda: 3 czerwca 2012 (niedziela)
Toruń - Tarnów
Wrocław - Częstochowa
Rzeszów - Bydgoszcz
Gdańsk - Zielona Góra
Gorzów - Leszno
8 runda: 10 czerwca 2012 (niedziela)
Bydgoszcz - Gorzów
Leszno - Toruń
Tarnów - Gdańsk
Częstochowa - Rzeszów
Zielona Góra - Wrocław
9 runda: 17 czerwca 2012 (niedziela)
Toruń - Wrocław
Leszno - Bydgoszcz
Rzeszów - Tarnów
Częstochowa - Zielona Góra
Gorzów - Gdańsk
10 runda: 24 czerwca 2012 (niedziela)
Gdańsk - Gorzów
Zielona Góra - Częstochowa
Tarnów - Rzeszów
Bydgoszcz - Leszno
Wrocław - Toruń
11 runda: 1 lipca 2012 (niedziela)
Wrocław - Zielona Góra
Rzeszów - Częstochowa
Gdańsk - Tarnów
Toruń - Leszno
Gorzów - Bydgoszcz
12 runda: 15 lipca 2012 (niedziela)
Leszno - Gorzów
Bydgoszcz - Rzeszów
Zielona Góra - Gdańsk
Częstochowa - Wrocław
Tarnów - Toruń
13 runda: 22 lipca 2012 (niedziela)
Toruń - Częstochowa
Gorzów - Tarnów
Gdańsk - Leszno
Rzeszów - Zielona Góra
Wrocław - Bydgoszcz
14 runda: 29 lipca 2012 (niedziela)
Zielona Góra - Gorzów
Częstochowa - Gdańsk
Leszno - Tarnów
Rzeszów - Wrocław
Bydgoszcz - Toruń
15 runda: 5 sierpnia 2012 (niedziela)
Leszno - Zielona Góra
Gorzów - Częstochowa
Toruń - Rzeszów
Gdańsk - Wrocław
Tarnów - Bydgoszcz
16 runda: 12 sierpnia 2012 (niedziela)
Rzeszów - Gorzów
Bydgoszcz - Gdańsk
Częstochowa - Tarnów
Wrocław - Leszno
Zielona Góra - Toruń
17 runda: 19 sierpnia 2012 (niedziela)
Tarnów - Zielona Góra
Bydgoszcz - Częstochowa
Leszno - Rzeszów
Gorzów - Wrocław
Gdańsk - Toruń
18 runda: 26 sierpnia 2012 (niedziela)
Toruń - Gorzów
Rzeszów - Gdańsk
Wrocław - Tarnów
Częstochowa - Leszno
Zielona Góra - Bydgoszcz
daty rezerwowe:
3 maja 2012 (czwartek)
27 maja 2012 (niedziela)
7 czerwca 2012 (czwartek)
2 września 2012 (niedziela)
19 runda: 9 września 2012 (niedziela)
20 runda: 16 września 2012 (niedziela)
drużyna z Wrocławia mecz na wyjeździe
21 runda: 23 września 2012 (niedziela)
22 runda: 7 października 2012 (niedziela)
Drużyna z Tarnowa mecz na wyjeździe. Drużyna z Torunia mecz na wyjeździe. Jeżeli Toruń gospodarzem, to finał w Toruniu w dn. 14.10.2012

/edit
Jacques ,albo inna osoba wklejcie to w pierwszy post ,będzie przejrzyście

kapszti 7,3K

kapszti

Forum VIP
Trochę ciężko się czyta wasze posty, bo piszecie kocopoły co po niektórzy, no ale cóż tak już jest i koniec. Ja dzisiaj napiszę, co sądzę o składach wszystkich ekip. Nie twierdzę, że będzie to idealna przepowiednia ale jakoś mam ochotę napisać kilka słów od siebie na temat kadr.
Falubaz: Na dobrą sprawę zespół bez większych zmian. Wiadomo, że odszedł Hancock i jest to strata ale przecież jest Holta, któremu drugi taki fatalny sezon się nie przytrafi. Ja osobiście Norwega nie lubię ale jednak trzeba mu oddać, że w lidze poza ostatnim sezonem to nie zawodził praktycznie nigdy. A przecież każdy wie gdzie leżała przyczyna jego słabszej jazdy. Poza nim przyszedł Krzysio Jabłoński, który może wystrzelić, gdyż uważam go za dobrego jeźdźca, tylko że w Starcie trochę się pogubił na koniec sezonu i w niemiłej dość atmosferze odchodził z Gniezna. Ogółem rzecz biorą po raz kolejny będzie tutaj walka o mistrza.
Unia Leszno: Tutaj już transfery zdecydowanie na plus. Odszedł Koldi, co jest trochę osłabieniem, bo jemu też się drugi taki sezon słaby pod rząd nie zdarzy więc szkoda ale wrócili Pawliccy, którzy będą solidnym wzmocnieniem składu. Do tego mamy tutaj młody skład wsparty dwoma doświadczonymi polskimi seniorami-Hampel i Baliński. Jeśli nie będzie tutaj kontuzji, to myślę, że może być to mieszanka wybuchowa i spokojnie mogą się pokusić o majstra.
Stal Gorzów: Tutaj moim zdaniem stagnacja. Jest Gollob ale potem długo długo nic. Kasprzak niby wzmocnienie ale moim zdaniem Kasper już od kilku sezonów bardziej jedzie na nazwisku niż na wynikach, bo te jakoś znakomite nie są. Ma zastąpić Nickiego w Stali ale moim zdaniem mu się to nie uda, bo nawet nie lubiąc Duńczyka nie sposób powiedzieć, że zawiódł w Gorzowie. Obawiam się o takich zawodników jak Puk Iversen czy Zagar, bo mają za sobą dobre sezony ale teraz może przyjść dużo gorszy rok, bo przecież nie są to zawodnicy, którzy słyną z równej jazdy, a raczej ich występy to taka sinusoida. Ciekaw jestem walki o skład Mroczki, bo naprawdę lubię tego chłopaka i liczę, że wykurzy ze składu, któregoś z obcokrajowców. Również ciekawe jak się będą i czy w ogóle rozwijać Michael Jepsen Jensen i nasz Bartek Zmarzlik. Przed tym drugim na pewno trudny sezon, bo poprzeczkę w debiutanckim roku podniósł sobie baaardzo wysoko. Jak dla mnie medal to będzie maks na co ich stać ale raczej i to się nie uda.
Apator: Skład zdecydowanie jeden z najmocniejszych. Jest trójka Australijczyków, która powinna tutaj ciągnąć zespół oraz Miedziak, który też będzie tutaj ważną postacią. Największy ból będzie z Karolem Ząbikiem, bo ten od czasów tej kontuzji jaką odniósł w Toruniu podczas finału IMP to wielka niewiadoma. Właśnie brak tego 5 seniora może być największym problemem dla Aniołów. Juniorzy w sumie dobrzy ale jakoś tak bez szału, bo Pulczyńscy może i na Motoarenie mogą pokonać każdego ale na wyjazdach mogą dostawać też od każdego. Jak dla mnie walka o mistrza czeka Apator.
Stal Rzeszów: Szczerzę, nie lubię Marci Półtorak i jej podniecania się jaki to ona ma mocny skład. Kto tutaj jest pewniakiem do dobrych występów? No oczywiście tylko Crump. Walasek wiadomo mocny ale on ma czasem jakieś różne przygody. Reszta zawodników to dla mnie zagadki, bo nie sposób przewidzieć, co danego dnia odbije Okoniowi, Joonasowi czy Lee. Jak dla mnie ten zespół to wielka zagadka ale nie sądzę by mieli jakiekolwiek szanse na walkę o medale. Środek tabeli to maks co im daję.
Sparta: Niby kasy nie ma za dużo ale jakoś we Wrocławiu można zbudować niezłą ekipę. Przynajmniej to tak na papierze wygląda. Na dobrą sprawę mamy tutaj podobną sprawę jak ze Stalą Rzeszów, bo skład to zagadka ale z jednym problemem, że nie ma tutaj wyraźnego lidera. Niby powinien nim zostać ktoś z dwójki Fred, Ułamek ale za dużo z ich strony było zaskoczeń in minus, żeby przypisać im tę rolę. Największy ubytek oczywiście Janowski, który z pozycji juniora tutaj wspierał zespół. Ale i odejście Świderskiego czy Kenia będzie na pewno odczuwalne. Jak dla mnie skład na walkę o utrzymanie.
Unia Tarnów: To są prawdziwi wygrani tej transferowej karuzeli. No jeśli w tym sezonie w Tarnowie nie będzie dobrego wyniku to i sponsor się może wkurzyć, bo teraz mamy wszystko czego trzeba. Hancock to wiadomo pewna klasa, do tego Kołodziej, który będzie chciał się zrehabilitować za słaby sezon 2011. Poza tym tacy zawodnicy jak Vaculik czy Madsen w każdej chwili mogą wypalić ale ja od nich bym oczekiwał tak po 5-8pkt na mecz. Do tego wreszcie są tutaj porządni juniorzy. Co prawda kupieni ale Janowski-Gomólski to może być para, która przypomni czasy, gdy na juniorce śmigali na Mościcach młodzi Kołodziej i Marcin Rempała. Jak dla mnie skład na walkę co najmniej o medale ale mistrz przecież też do zdobycia dla nich.
Włókniarz: Skład się w sumie niewiele zmienił. Został Grisza, który rok temu był zdecydowanym liderem Lwów. Jednak martwię się o takich zawodników jak Nermark, bo ten poprzedni rok to obawiam się, że może być maks jak na jego możliwości. Poza tym mamy zawodników, którzy chcą coś udowodnić, bo Jabol przychodzi z I ligi, podobnie jak Drabik, a Zengota chce wreszcie regularnie jeździć w klubie i mieć pewne miejsce w składzie. Dla mnie jednak dziwne jest podniecanie się transferem Harrisa. Rozumiem na I ligę ten zawodnik jest odpowiedni jak na lidera ale jak na E-ligę to jest to zwykły średniak, który jednak pewnie spore pieniądze bierze. Skład Lwów taki sobie i pewnie będzie znowu walka o utrzymanie.
Polonia: No jak dla mnie to ciekawy skład mamy w Bydzi. Wiadomo, że liderem będzie Emil i tutaj to nie ulega wątpliwościom. Jednak co dalej? No wiadomo, że mogą wystrzelić Buczek, który rok temu miał świetny sezon czy też Gapiński i młody Łaguta, który chce zmazać plamę po fatalnym ostatnim sezonie. Co do juniorów to postawili na swoich i tutaj liczę na dobrą jazdę Woźniaka, bo w ostatnim sezonie jakby ten jego talent nie eksplodował zbytnio. Jak dla mnie miejsce na drugą połowę tabeli ale nie wykluczona walka o utrzymanie.
Wybrzeże: Kompletna rewolucja kadrowa ale trudno się dziwić w sumie. Wiadomo, że liderem będzie Nicki Pedersen ale też pojawia się pytanie co dalej? Ja liczę na kolejny dobry sezon w wykonaniu THJ. Szwed z roku na rok się rozwija i moim zdaniem jest to już zawodnik na niezłą jazdę w E-lidze. Ciekawe jak tam Świder po kontuzji oraz Chrzanik, który moim zdaniem sobie nie poradzi zbytnio w tej lidze. Również wielką zagadką jest Maksim Bogdanow, który po Łagutach ma być kolejnym z zawodników Lokomotivu, którzy zawojują E-ligę. No możliwości ma ale czy to się uda, to się okaże. Co do juniorów to tutaj presja duża na młodym Pieszczku ale skoro umiejętności ma to powinien sobie jakoś poradzić. Skład moim zdaniem na walkę o utrzymanie.
No to skoro już opisałem wszystkie ekipy to pobawię się w typowanie całego sezonu i pozycji na koniec:
1. Unia Leszno
2. Falubaz
3. Apator
4. Unia Tarnów
5. Stal Gorzów
6. Polonia Bydgoszcz
7. Stal Rzeszów
8. Włókniarz
9. Wybrzeże Gdańsk
10. Sparta

Otrzymane punkty reputacji: +9
robson_26 612

robson_26

Forum VIP
Na razie nie ma się w sumie czym podniecać. Prawda jest jednak taka, że liga zrobiła się słabsza. Teoretycznie w każdym zespole jest jakiś słaby punkt, a wszelkie ograniczenia co do liczby startów zawodników z GP czy limity KSM na pewno nie mogą spowodować podniesienia poziomu ligi. Śmieszne decyzje naszych prezesów miały konsekwencje na GP, do którego zaproszono sierotkę Andersena i totalnego średniaka Ljunga. Poza tym przez te durne przepisy w praktycznie najlepszej lidze świata może zabraknąć Kennetha Bjerre. Zmiany miały przynieść mniejsze wydatki na kontrakty, ale w praktyce nie jest tak różowo. Teksty niektórych sterników, że oszczędności nie przyjdą teraz, ale pojawią się w przeciągu kilku sezonów, to mogą sobie wsadzić wiadomo gdzie, bo przecież oni co rok zmieniają przepisy :grin:
Dobrze natomiast, że wszedł duży sponsor, zapewniający trochę grosza dla klubów. Ma to również pozytywny wpływ na wizerunek E-ligi. Dla mnie to jedyny plus. Dziwią mnie też zachwyty nad relacjami skostniałej TVP Sport. Niektórzy to chyba nie widzieli meczów ligi brytyjskiej...
Do rzeczy. Liga powinna podzielić się na 2 grupy, oczywiście o ile unikniemy poważnych kontuzji. Pierwsza to: Falubaz, Unia L., Apator, Stal G. i Unia T. Druga grupa: Włókniarz, Polonia, Stal Rz., Sparta i Wybrzeże.
Możemy pobawić się we wróżbiarstwo i spróbować przewidzieć kolejność w sezonie 2012. Osobiście ciężko mi naprawdę było typować w tej pierwszej grupie, ale wyszło mi tak:
Miejsca 1-3: Unia L, Apator i Stal G.
Miejsca 4-5: Falubaz i Unia T.
W Lesznie szybko ustalono skład, który jest całkiem imponujący. Parę niewiadomych jest, ale taka sytuacja dotyczy wszystkich ekip. Sądzę, że Pawliccy będą stanowić po Hampelu o sile Byków. Balon u siebie dołoży sporo punktów. Batchelor również nie zejdzie poniżej pewnego poziomu. Zobaczymy jak będzie z formą Pavlica.
W Toruniu 3,5 silnych liderów. Miedziak to te 0,5 ???? O Sullivana i Holdera jestem spokojny, jednak Saletra będzie musiał dużo pracować, aby powtórzyć taki sezon jak w 2011 roku. Ward to dla mnie zagadka, chociaż mocno w niego wierzę. Potencjał ma ogromny. To co robił w GP pokazuje, że jest już w stanie jeździć na wysokim poziomie. Kwestia tylko taka, aby za bardzo jego imprezy mu nie przeszkadzały. Juniorzy jak mówił przedmówca groźni u siebie, a Ząbik to raczej mimo wszystko przegra miejsce w składzie z Lampkowskim.
Gorzowianie wg mnie mają spory potencjał. Mogą dużo osiągnąć, ale potrzeba takiego samego sezonu Zagara i Iversena. Kasprzak powinien śmigać znacznie lepiej. Już w połowie 2011 Kasperek bardziej myślał o nowym sezonie. Dobre pozycje juniorskie powinny w najważniejszych momentach dawać handi Stali.
Falubaz znacznie się osłabił. AJ i PePe to liderzy. Rysiu... na pewno będzie lepiej niż w minionym sezonie, ale żeby doszedł do formy np. z 2010 roku to ciężko mi uwierzyć. Holta słabo wypadł przez nadgarstki, ale w dużej mierze to on przejechał się na sprzęcie. Nowe tłumiki nie są jego sprzymierzeńcami. Ciekaw jestem formy Davidssona. Nowe transfery typu Jabłoński i Jankowski to żadne wzmocnienie, a jedynie ratowanie się. Dudek coś dorzuci, ale generalnie w innych ekipach widzę większy potencjał.
Tarnów ma interesujący skład. Tylko sam nie wiem... Rok temu podobał mi się ich skład, a więc zbieranina średniaków i przejechałem się na nich. Totalnie zawiedli. Brakowało prawdziwego lidera. Teraz jest ich dwóch: Herbie i Koldi. Nie wiem czy Hancock będzie mieć tak dobry sezon jak 2011, raczej wątpię, ale za to Kołodziej, który zapowiada, że mocno skupi się na E-lidze będzie wg mnie jednym z najskuteczniejszych jeźdźców. Do tego najlepsza para juniorska w E-lidze Janowski-Gomólski. Nie zapominajmy o dobrych średniakach Vaculiku i Madsenie. Oczywiście jest jeszcze coach Cieślak, który jak zwykle poczaruje ????
Druga grupa i jej kolejność:
Miejsce 6: Polonia
Miejsca 7-8: Włókniarz, Stal Rz.
Miejsca 9-10: Sparta i Wybrzeże
Niektórzy mocno wątpią w miejscowego rywala, ale wg mnie skład Bydzi jest dobry. Emil wiadomo lider, ale jest dwójka dobrych średniaków, czyli Buczkowski i Gapiński. Obaj mają potencjał znacznie większy niż np. Vaculik-Madsen. W Polonii mamy jeszcze A. Łagutę, który po odpadnięciu z GP powinien śmigać lepiej, a tor w Bdg jest dla niego odpowiedni. Kościecha faktycznie zawodnik na I ligę. Duże możliwości są w juniorach Woźniak i Curyło to będzie jeden z lepszych duetów w E-lidze.
Włókniarz mega fajny skład. Tam jest dobry klimat do ścigania. Na swoim torze będą spokojnie wygrywać ze słabszymi, a i ostro dadzą się we znaki lepszym ekipom. Pojawia się pytanie o formę Nermarka czy Harrisa. Mimo wszystko będą mocną podporą dla G. Łaguty. Zengota może przy regularnych startach coś pokaże, ale max co porobi to 4-6 pkt na mecz. Juniorzy u siebie powinni ładnie śmigać.
Rzeszów jak zawsze czaruje, że będzie wielki skład, a wychodzi wydmuszka. Crump, może Walasek i co dalej? Jaki będzie to rok Jonasa? Jak się spisze na eligowych torach? To fajny chłopak z dużym potencjałem, ale wielkim liderem to jeszcze nie będzie. Okoń i Lee... średniacy, których forma wahać się będzie niemiłosiernie. O juniorach to lepiej nie wspominać.
Sparta mimo problemów fajny skład na papierze. W rzeczywistości po kilku kolejkach to ja nie wróżę im nic dobrego. Na swoim torze powalczą, ale i tak te lepsze ekipy powinny z nimi zwyciężać. Nie ma tu prawdziwego lidera. Ułamek czy Lindgren to średniacy. Życzę wiele dobrego Woffindenowi, ale na pozycji seniorskiej ciężko mu idzie i tak pewnie będzie w nowym sezonie. Jędrzejak czy Andersson to zawodnicy swojego toru, na wyjazdach ich nie widzę. Juniorzy z potencjałem, zwłaszcza Malitowski.
No i na koniec Wybrzeże mój główny faworyt do ostatniego miejsca. Nicki bezsprzecznie lider, jednak Duńczyk już nie jest tak szybki jak kilka sezonów temu. Nie ma tych rakiet, a i rywale mniej się go boją ???? Piotrek Świderski jest solidnym zawodnikiem, jednak to nie żużlowiec na 11 pkt i więcej w każdym meczu. THJ tutaj widzę jeszcze jakąś nadzieję Gdańska, lecz to i tak będzie mało, bo Chrzanoś czy Maksim to na E-ligę bardzo słabo. Juniorzy raczej bez szaleństw. Poza własnym torem będzie klapa.

Otrzymane punkty reputacji: +9
J 3,9K

jacques

Forum VIP
Napisałem to miesiąc wcześniej, ale widzę że nie wkleiłem, więc z góry przepraszam jeśli jakieś błędy z nazwiskami mniej istotnych nabytków ;)
Ja przyszłoroczną Eligę dzielę na trzy podgrupy. Pierwsza mistrzowska to Stal Gorzów, Stelmet Falubaz Zielona Góra oraz Unia Leszno. Wydaje mi się, że te zespoły zbudowały najlepiej zbilansowane składy. W świetle nowych przepisów Stal Gorzów nie powinna zbytnio odczuć braku Nicki Pedersena. Powiedziałbym wręcz, że zamiana duetu Mroczka+Pedersen na Jensena i Kasprzaka to lekka nadwyżka. Kasper powinien się w Gorzowie odbudować. Ma ku temu wspaniałe warunki i swojego przyjaciela-mentora Tomasza Golloba. Dodatkowo tor w Gorzowie zazwyczaj mu pasował. Jensen według mnie za szybko skreślony w Toruniu. To duży talent. Ogólnie wyrównana ekipa, bez słabych punktów. Do tego mocny lider. Nic tylko bić się o medale. Podobnie Falubaz. Mimo wielkich protestów z ich strony, również oni zbudowali bardzo silną ekipę. Dodatkowy plus dla tej ekipy jest taki, że mają bardzo solidnego rezerwowego w postaci Krzysztofa Jabłońskiego. Pozostałe ekipy nie mają takiego atutu i w przypadku kontuzji polskiego zawodnika mogą to odczuć. Jeśli do formy wróci Rune Holta to zielonogórzanie mając w składzie trzy armaty i bardzo utalentowaną młodzież powinni być chyba faworytem do złota. Moją &quot;medalową trójkę&quot; uzupełnia Unia Leszno. Skład może bez nazwisk ale również bardzo wyrównany. Do tego swojski, oparty głównie na chłopakach związanych z Lesznem. To duży atut w naszym zagranicznym eldorado. Dodatkowo, w cięższych meczach mogą korzystać z braci Pawlickich z pozycji juniorskich.
Kolejną grupę tworzą drużyny, które mają potencjał nawet na wygranie ligi, ale są to troche takie kolosy na glinianych nogach. Mam tutaj na myśli Unibax Toruń oraz Tauron Unia Tarnów. Ci pierwsi to dla mnie. Czterech znakomitych jeźdzców, z których każdy mógłby się ścigać w Grand Prix, ale poza tym wielka niewiadoma. Równie dobrze mogą zdominować ligę jak i być średniakiem. Unia Tarnów podobnie. Można być spokojnym o formę kwartetu : Hancock, Kołodziej, Vaculik i Janowski, ale reszta to zagadka. Niemniej istnieje duża szansa, że przy trenerze Marku Cieślaku Madsen oraz Lampart ustabilizują formę. Oczywiście o ile nie będzie &quot;jaj&quot; z finansami.
Dolną połówkę stworzą według mnie ekipy z Rzeszowa, Wrocławia, Bydgoszczy, Gdańska i Częstochowy. Drużyny te oparły swoje składy w większości o zawodników, którzy brylowali na pierwszoligowych torach, ale w Ekstralidze zawodzili. W zależności od tego, którzy zawodnicy złapią formę, to ich drużyna się utrzyma, a może nawet powalczy o PO. Na papierze najgorzej według mnie wygląda ekipa z Wrocławia oraz z Gdańska. Zwłaszcza ci drudzy według mnie wyglądają bardzo słabo na papierze według mnie. Wrocław to wielka niewiadoma, przy odrobinie szczęścia mogą zaskoczyć ale opierając zespół na Lindgrenie i Ułamku raczej trudno o wielki rezultat.
Polonia będzie bardzo groźna u siebie dlatego upatruję ich jako faworyta &quot;dolnej&quot; piątki, choć potencjał Włókniarza jest według mnie większy. Natomiast w &quot;sezonie transferowym&quot; rozczarowała mnie znacznie Marma Rzeszów. Mają jakiś taki nijaki, przepłacony skład. Nie wierzę w ich walkę o medale, prędzej o utrzymanie.
Reasumując obstawiam :
1. Stal Gorzów 2. Unia Leszno 3. Falubaz Zielona Góra 4. Unibax Toruń 5. Unia Tarnów 6. Polonia Bydgoszcz 7. Włókniarz Częstochowa 8. Marma Rzeszów 9. Sparta Wrocław 10. Wybrzeże Gdańsk
Aczkolwiek, spodziewam się też jakiś niespodzianek ;)

B 41,5K

bosky

Użytkownik
Jacques, Mroczka w Stali pozostał, sądzę, że raczej miałeś na myśli Andersena. I tu akurat w moim subiektywnym odczuciu przy całym beznadziejnym sezonie - Ugly Duck jest jednak lepszym zawodnikiem od Jepsena. Zgoda natomiast w temacie Kasprzaka, gorzowski tor pasuje, gorzej pewnie będzie na wyjazdach. To samo z resztą można napisać w temacie Zagara i Iversena, a nawet Zmarzlika, zatem szykuje się powtórka z sezonu 2011 - Stal = drużyna swojego toru.
Nie zgodziłbym się również z Rzeszowem. ok, medalowe szanse są mizerne, ale znowu nie ma też ogromnego dramatu. W moim subiektywnym odczuciu powinni być wyżej niż Bydgoszcz i Cze-wa. Piszesz, że Bydgoszcz silna na swoim torze, a pamiętaj co potrafił w poprzednim sezonie robić Crump kiedy Rzeszów jechał u siebie. Do tego odszedł Harris, co uważam za bardzo słuszne posunięcie.

Edit by
Jacques
Miałem na myśli Mroczkę. Odjechał on więcej biegów niż Hansior. Co do Rzeszowa, to każdy może mieć własne zdanie ; )

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom