>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Enea Speedway Ekstraliga 2012

Status
Zamknięty.
ozborn86 2K

ozborn86

Użytkownik
Ja podobnie jak Kolega, który zaproponował dyskusję o tym, żeby kibice z danego miasta opisywali swój lokalny zespół, jestem z Leszna więc coś niecoś wiem o Unii.
Unia Leszno przystępuje do nowego sezonu w mojej ocenie wzmocniona zarówno sprowadzeniem juniorów z najwyższej półki - braci Pawlickich oraz osłabieniem innych drużyn z powodu zmian w regulaminie. Do swojego rodzinnego Tarnowa odszedł Janusz Kołodziej, który niewątpliwie dawał wiele radości kibicom w Lesznie (szczególnie w swoim pierwszym sezonie w tym klubie) jednak myślę, że każdy kibic z pocałowaniem ręki widziałby w swoim teamie braci Pawlickich zamiast Janusza. Na chwilę obecną Unia Leszno jest zdecydowanie najbardziej &quot;lokalnym&quot; klubem w ekstralidze:
Jarosław Hampel - urodzony w Śmiglu koło Leszna i chociaż jego pierwszym poważnym klubem była Polonia Piła to pierwsze szlify zdobywał w okolicach Leszna.
Damian Baliński - wierny wychowanek Unii od zawsze związany z tym klubem
Przemysław i Piotr Pawliccy - wychowankowie Unii, pochodzą z Leszna
Tobiasz Musielak i Kamil Adamczewski - podobnie jak Pawliccy
Troy Bachelor i Jurica Pavlic - obcokrajowcy w Unii, którzy przyszli do tego klubu jako nikomu nie znani juniorzy więc można ich spokojnie traktować jak wychowanków
Pewnie wielu z Was stwierdzi, że to co napisałem ni jak ma się do wyników a przecież na tym forum chodzi właśnie o wytypowanie dobrych wyników. Ja jednak uważam, że ma to znaczenie bo wszyscy Ci zawodnicy utożsamiają się z Unią a nie tworzą przypadkową armię zaciężną za grube miliony tylko po to, żeby za rok zmienić klub. Nie zamierzam nikogo obrażać ale takim przykładem był Gorzów (tylko nieobiektywni fanatycy mogą stwierdzić, że drużynę Stali łączy coś więcej niż spory budżet), a w nadchodzącym sezonie Unia Tarnów łudząco przypomina mi Stal. Wyniki sportowe przemawiają za tym co mówię. Sądzę, że jeżeli Baliński pojedzie na wysokim poziomie (na który na meczach ekstraligi spokojnie go stać) i nie przytrafią się kontuzje (jak to miał miejsce w poprzednim sezonie) Unia Leszno będzie bardzo mocna i obok drużyny z Torunia powinna stanowić o sile ekstraligi.
Tyle wstępu przedsezonowego ode mnie jak coś mnie jeszcze najdzie albo poznam jakieś konkrety to nie omieszkam zamieścić.
Pozdrawiam ????

pierzakrys 178

pierzakrys

Użytkownik
Pytanie trochę z innej beczki, 05.05 finał Złotego Kasku: Gorzów. ZK nie powinien być rozgrywany w mieście mistrza Polski?? Nastąpiła jakaś zmiana w doborze gospodaża czy mnie pamięć zawodzi.

marqs3lby 10K

marqs3lby

Użytkownik
Pytanie trochę z innej beczki, 05.05 finał Złotego Kasku: Gorzów. ZK nie powinien być rozgrywany w mieście mistrza Polski?? Nastąpiła jakaś zmiana w doborze gospodaża czy mnie pamięć zawodzi.
Zgodnie z tradycją (od 2002 r.), finał ZK odbywa się na torze brązowego medalisty Drużynowych Mistrzostw Polski.

Otrzymane punkty reputacji: +2
vader 2,8K

vader

Forum VIP
Pewnie pomyliłeś z finałem IMP - Indywidualnym Mistrzostwem Polski.
Zgodnie z tradycją mistrz z poprzedniego sezonu gości &quot;elitę&quot; Polaków.
Stąd pewnie w tym roku finał IMP będzie w Twoim mieście ;)
BTW.
Lekki off topic.
Może już tutaj zapytam. Jeszcze nie patrzyłem ale podejrzewam, że będzie ciężko - zwłaszcza, że to będzie blisko weekendu majowego. Chodzi mi o jakiś hotel/motel itp. na SGP w Lesznie.
Bilety już mam (kupione bo fizycznie jeszcze nie dostałem), więc przydałoby się spanie z piątku na sobotę i z sob. na niedz.
Jak ktoś jest z Leszna lub okolic i ma jakiś namiar to bym prosił na Wyślij prywatną wiadomość (PM) do użytkownika Vader .
Chociaż jak sam zaznaczam - jeszcze nic nie szukałem.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
1. Godziny meczów telewizyjnych 1-2. rundy DMP:

1. runda: 9 kwietnia 2012 (poniedziałek):
Polonia Bydgoszcz – Stelmet Falubaz Zielona Góra g. 16.00
Stal Gorzów – Unibax Toruń g. 18.30

2. runda: 15 kwietnia 2012 (niedziela):
PGE Marma Rzeszów - Unia Leszno g. 15.00 (lub mecz rezerwowy wytypowany
przez TVP SA)
Stelmet Falubaz Zielona Góra – Azoty Tauron Tarnów g. 17.00
Żródło.Sportowefakty.pl

Już coraz bliżej sezonu jeszcze miesiąc i ruszamy...:razz:

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
1. Godziny meczów telewizyjnych 1-2. rundy DMP:
1. runda: 9 kwietnia 2012 (poniedziałek):
Polonia Bydgoszcz – Stelmet Falubaz Zielona Góra g. 16.00
Stal Gorzów – Unibax Toruń g. 18.30
2. runda: 15 kwietnia 2012 (niedziela):
PGE Marma Rzeszów - Unia Leszno g. 15.00 (lub mecz rezerwowy wytypowany
przez TVP SA)
Stelmet Falubaz Zielona Góra – Azoty Tauron Tarnów g. 17.00
Żródło.Sportowefakty.pl
Już coraz bliżej sezonu jeszcze miesiąc i ruszamy...:razz:
No to w Lany Poniedziałek będę musiał szybko ze stadionu zasuwać do domu na drugi mecz,bo też ciekawy;) Myślę,że w pierwszej kolejce będzie 2:0 dla kujawsko-pomorskiego:cool:

radula 5,4K

radula

Użytkownik
No to w Lany Poniedziałek będę musiał szybko ze stadionu zasuwać do domu na drugi mecz,bo też ciekawy Myślę,że w pierwszej kolejce będzie 2:0 dla kujawsko-pomorskiego
No zobaczymy czy tak będzie ale nie jestem takim optymistą. Ciężkie mecze na początek. Bo meczach kontrolnych zobaczymy na co kogo stac. W sobote 17 marca Apator-Polonia;) Mecz o 14.

T 1,5K

torretoo

Użytkownik
W końcu mogę zacząć pisać w &quot;swoim&quot; dziale. Mimo, że na dworze nie czuć jeszcze wiosennego powietrza.. to już widzę, że chyba wszyscy żyją tym rozpoczęciem sezonu i 1 kolejką Ekstraligi. Nie jestem kibicem Polonii, tak tak nie jestem.. ale życzę im zwycięstwa, ponieważ nie lubię Zielonej Góry i to nie ze względu, że &quot;mój&quot; Tomek śmiga dla wroga Falubazu. Więc w tej potyczce mam nadzieję, że Emil pociągnie jednak Polonie i zwyciężą na styku. Co do pojedynku w Gorzowie, stawiam bez dwóch zdań na Stal, wiem, że Tomek bardzo solidnie przygotowuje się do sezonu, pod jego okiem bodajże również &quot;Kasper&quot; się przygotuje do tego super para na torze Jancarza czyli Matej i &quot;PUK&quot;. Mam nadzieje, że ten sezon będzie jeszcze lepszy dla młodego Zmarzlika, ucz się chłopie pod okiem Mistrza puki możesz :cool:. Unibax to bardzo młoda ekipa, &quot;Darki&quot;, &quot;Chrispy&quot; dwóch Pulczyńskich no i do tego wyjadacz &quot;Suletra&quot; i już chyba można też tak o nim powiedzieć &quot;Miedziak&quot;. Ta ekipa na pewno będzie piekielnie mocna na &quot;Motoarenie&quot; ale na wyjazdach mnie nie przekonują szczególnie w Gorzowie, gdzie w zeszłym sezonie dochodziło często do pogromów. Pojedynek w Lesznie na pewno Unia rozstrzygnie na swoją korzyść, mają młody ale bardzo silny skład szczególnie u siebie na torze. Romek zrobi pewnie rodeo i let&#39;s go ???? W Tarnowie też pewnie Wrocławianie nie będą mieli za dużo do powiedzenia. Pewnie podopieczni Cieślaka będą chcieli wejść ostro w sezon więc tutaj możliwe ujemne handi na gospodarzy. I na koniec pojedynek w Gdańsku. Gdańsk jak to Gdańsk znowu były transfery ale tak na prawdę wiele zależy od Nickiego czy wielki Mistrz w końcu się odbuduję, bo jeśli Nicki by wrócił do formy z przed 5 lat to na prawdę Gdańszczanie będą piekielnie mocni szczególnie u siebie. Jeśli chodzi o Rzeszowian, no to wzmocnili się &quot;Gregiem&quot; ale czy ja wiem, czy to będzie aż takie mocne ogniwo na wyjazdach, zobaczymy. U siebie na pewno facet swoje będzie robił, i Rzeszowianie będą mocni na swoim owalu. Ciekawy jestem tegorocznej formy lidera drużyny z Rzeszowa, mowa tu oczywiście o Jasonie; )

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Który zespół spadnie z polskiej Ekstraligi w roku 2012? Sportingbet
Gdańsk 3,50

Krotkie uzasadnienie. Wiem,że jeszcze nie było meczy kontrolnych i forma poszczególnych zawodników jest niewiadomą i mozna tylko patrzeć na wyniki z poprzedniego sezonu. Patrząc na skład Gdańska to mają Oni 2 zawodników no może 2,5 którzy będą wstanie walczyć jak równy z równym reszta za słaba na ten poziom rozgrywek i nawet u siebie będa mieli problemy ze zdobywaniem wysokich zdobyczy punktowych. Nicki Pedersen i Thomas H. Jonasson to trochę za mało u siebie jeszcze pewnie Piotrek Świderski będzie się starał dotrzymać &quot;kroku&quot; wyżej wymienionej dwójce jednak już na wyjazdach nie będzie łatwo. Dalej Chrzanowski który w Grudziądzu jeździł przyzwoicie ale tu co najwyżej będzie średnio bez szału.Na koniec Bogdanow czy Gafurow właśnie pkt od tych zawodników zabraknie najbardziej.

M 126

mj_bull

Użytkownik
Dla mnie Gdańsk również jest najsłabszą ekipą. Przede wszystkim ze względu na juniorów. Bydgoszcz, Wrocław, Częstochowa a nawet Rzeszów wydają się mieć silniejszą parę młodzieżowców. Co do kadry seniorów to Lotos wcale nie wygląda najgorzej. Tylko kto na gdańskim torze będzie czuł się jak &quot;u siebie&quot;? To jest problem. Nicki wiadomo, wszędzie sobie poradzi, ale reszta? Np taka Bydgoszcz ma zawodników, którzy gryzą tamtejszy tor i jadąc u siebie robią różnice. Częstochowa to samo. Tutaj tego nie ma. Armia zaciężna i to nie najwyższych lotów. W Tarnowie również wymieniono większość drużyny, ale to już zupełnie inna jakość.

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
Który zespół spadnie z polskiej Ekstraligi w roku 2012? Sportingbet
Gdańsk 3,50
Krotkie uzasadnienie. Wiem,że jeszcze nie było meczy kontrolnych i forma poszczególnych zawodników jest niewiadomą i mozna tylko patrzeć na wyniki z poprzedniego sezonu. Patrząc na skład Gdańska to mają Oni 2 zawodników no może 2,5 którzy będą wstanie walczyć jak równy z równym reszta za słaba na ten poziom rozgrywek i nawet u siebie będa mieli problemy ze zdobywaniem wysokich zdobyczy punktowych. Nicki Pedersen i Thomas H. Jonasson to trochę za mało u siebie jeszcze pewnie Piotrek Świderski będzie się starał dotrzymać &quot;kroku&quot; wyżej wymienionej dwójce jednak już na wyjazdach nie będzie łatwo. Dalej Chrzanowski który w Grudziądzu jeździł przyzwoicie ale tu co najwyżej będzie średnio bez szału.Na koniec Bogdanow czy Gafurow właśnie pkt od tych zawodników zabraknie najbardziej.
nie wiem czy tylko ja dostrzegam olbrzymi potencjał w Łotyszu, czy to wynika z niewiedzy, ale jest to zawodnik naprawde nietuzinkowy. Ostatni sezon pechowy - poważna kontuzja i po niej na dobrą sprawę objechał 3-4 zawody. Wiadomo jak jest po urazach, sprzęt trzeba dopasować itp. Warto jednak rzucić okiem na jego występy, które zanotował przed urazem..
Jeszcze w tym sezonie poza świetną jazdą na torze Loko (analogicznie jak bracia - Artiom i Grzechu) wyjazdowe spotkania na wysokim poziomie. W sezonie 2011 10+1 na torze w Bydzi to zły rezultat na pewno nie jest. Jednak warto zajrzeć na osiągi z roku 2010... średnia meczowa 10.45, biegowa 2.15 - sklasyfikowany wyżej niż np. Harris, Buczek, Watt, THJ czy Zorro. Nie tylko na arenie ligowej dobrze sobie poczynał - IMŚJ i w ćwierćfinale i półfinale 9 biegów na 10 to trójki, a ostatni to wykluczenie mając pewny awans. Nie jechał z byle kim - Łaguta, Paddy, Dudek, Pawlicki czy Pavlic... Zawodnik to młody (rocznik 89) także na pewno stać go na rozwój i ja osobiście wierzę, że będzie pewniejszym punktem gdańskiego Wybrzeża niż np. THJ. Teza jest dosyć śmiała, ale nie bezpodstawna. Maksim to gość z papierami na Ekstraligowe ściganie i śmiem przypuszczać, że jest w stanie to potwierdzić w tym sezonie, jeśli dobrze się do niego przygotuje + kontuzje będą go omijać szerokim łukiem.
Będzie walka z Bydzią o utrzymanie, Wrocław wydaje się zbyt silny - mam nawet wrażenie, że Sparta pyknie Włókniarza i Rzeszów walcząc o lokaty 4-5 w rundzie zasadniczej. Bliżej sezonu w PL rozpiszę coś więcej, póki co priorytetem jest Anglia! ;D

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Dzisiaj pojawiły się typy długoterminowe na Betsafe:

Gorzów-1,70
Toruń-2,02

Leszno-1,65
Zielona Góra-2,10

Tarnów-1,45
Rzeszów-2,55

Toruń-1,45
Zielona Góra-2,55

Wrocław-1,95
Bydgoszcz-1,75

Oczywiście kto będzie lepszy na koniec sezonu.

Jak dla mnie bardzo dobry kurs na Toruń w parze z Gorzowem. Myslę że Gorzowian za wysoko się stawia i za bardzo w nich buki wierzą. 2,02 na Toruń napewno warto zagrać chociaż ja jeszcze poczekam i zobacze w jakiej dyspozycji są zawodnicy po kilku spotkaniach kontrolnych GP i w Anglii.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Jako że własnie wróciłem z MotoAreny opisze swoje wrażenie.
Wynik jak dla mnie sprawą drugorzędną ponieważ Toruń bez Holdera w biegach nominowanych za Sullivana pojechał Emil Pulczyński a zamiast Lampkowskiego Ząbik. Co do Bydgoszczy Emil 4 starty Artiom 3 razy na torze za to Morris się pokazał aż 4 razy.
Drużyna Toruńska według mnie wypadła dość dobrze i tak:
Sullivan,Miedziak i Ward wszyscy pojechali bardzo dobrze i tak jak się oczekuje od Nich. Szybcy pewni do tego Darcy który atakuje z każdej pozycji i walczy o każdy centymetr naprawdę fajnie się patrzy na jazde tej 3.
Ząbik,Lampkowski- porównuje tych zawodników ponieważ walczą Oni o miejsce w skladzie i jak dla mnie lepiej dzis wypadł Lampkowski. Ząbik starty jeszcze w miarę Mu wychodziły jednak już dalsza jazda to słabiutko byle by przejechać 4 kółka takie moje wrażenie.W biegu 10 gdzie był przed Buczkowskim ten zaatakował trochę ostrzej podjechał Karola i ten już odpuszcza i spadek na ostatnią pozycje. Lampkowski starty podobne do Ząbika jednak na trasie widać że nie odpuszcza ładny bieg 11 gdzie na starcie wygrał z Morrisem i cały bieg odpierał Jego ataki z dobrym skutkiem. Wydaje mi się że od tych zawodników sami trenerzy więcej nie wymagają niż tych 3-5pkt w meczu.Najważniejsze aby nie przegrywali z juniorami.
Pulczyńscy powiem szczerze że postepów według mnie nie ma ale tez nie jeżdżą słabiej czyli na MA będa waleczni i mocni.
Co do Bydgoszczan to na plus Emil Sajfutdinow bardzo szybki walczeny i w jednym z biegów na pierwszym łuku nie odpuścił Emilowi Pulczyńskiemu przez co ten zaliczył upadek. Artiom Buczkowski i Gapiński również zaskoczyli mnie bardzo pozytywnie widać u Nich naprawdę chęć do wygrywania. Szybscy na trasie waleczni.Duże zaskoczenie gdzie w biegu 6 Gapiński pokonuje mistrza MA Ryana. Junior Woźniak również pozytywne zaskoczenie widać że chłopak ma predyspozycję aby w przyszłości jeździć na bardzo wysokim poziomie.
Reszta zawodników bez rewelacji jeszcze chyba Im potrzeba trochę jazdy.
To na tyle moje wrażenia po meczu. Super znowu zasiąść na MA i pooglądać jak się ścigają ????
Acha bym zapomniał i rewelacja w przerwach między biegami Traktorem tor równał Jan Ząbik;)
I jeszcze jedno na ten mecz miała być tylko otwarta strefa czerwona jednak tylu kibiców przyszło że otworzyli jeszcze zieloną(2 łuk+klatka dla gości) i równiez się w całości zapełniły trybuny na moje oko ok 4,5-5tys ludzi super!

Otrzymane punkty reputacji: +3
robson_26 612

robson_26

Forum VIP
Też byłem dziś na MA i mam podobne spostrzeżenia. Dobrze wygląda Sajfutdinow - widać, że sprzęt na razie chodzi elegancko. Bardzo szybki był Gapiński. Do tego nieźle pojechał Buczek. Myślę, że ta trójka będzie naprawdę dobrze punktować w Polonii w tym sezonie. Artiom nawet, nawet, chociaż błędy też mu się przytrafiały. Woźniaka stać na takie występy jak dziś, a nawet jeszcze lepsze.
W Toruniu bez niespodzianek jeżeli chodzi o Miedziaka, Sullivana czy Warda. Ten ostatni miałby minimum dwa punkty w 9. biegu gdyby nie defekt, więc wynik osiągnąłby jeszcze lepszy. Ta trójka na trasie jechała bardzo widowiskowo, no ale jak może być inaczej skoro doskonale wiedzą, jakie ścieżki są najlepsze. Lampkowski na swoim poziomie. Cudów bym się po nim nie spodziewał. To samo Ząbik. Totalnie nie rozumiem, dlaczego większość sądzi, że on wygra miejsce w składzie z Lampkiem ???? Może i wskoczy do składu, jak przyjedzie do Torunia np. Wybrzeże. Jednak normalnie to on nie powinien się w składzie znaleźć. Starty faktycznie miał ok, ale na dystansie był wolny. Poza tym popełniał błędy techniczne, no i do tego upadek, gdzie nie był przez nikogo atakowany. Juniorzy raczej słabiutko, ale to kwestia braku jazdy i może upadków. Np. Emil Pulczyński w ostatnim biegu toczy przez dwa okrążenia walkę z Buczkowskim, po czym jadąc za nim na prostej startowej zamyka gaz i traci 10-15 metrów :-| Możliwe, że po upadku coś go zabolało wtedy.
A widzów było prawie 6 tysięcy. Tysiąc na głównej (ok. 1 tys.), cała zielona (4 tys.) i cała żółta (ok. 700).

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Na gorąco po powrocie ze stadionu Polonii moje obserwacje i wrażenia: po pierwsze trzeba pamiętać że to tylko trening,dla niektórych zawodników początki ścigania się w tym sezonie i okazja do sprawdzenia silników oraz własnej kondycji. Przede wszystkim poloniści spasowani z torem bardzo dobrze,torunianie wręcz przeciwnie-juniorom nie ma się co dziwić,ale Miedziński czy Sullivan w trakcie zawodów wcale nie byli mocniejsi na dystansie. Suliivan jak zawsze na torze w Bydgoszczy jedzie na swoim poziomie,Miedziński słabo. Większe wrażenie zrobił na mnie od Miedziaka Ząbik,u którego widać chęć do jazdy,ale też duże braki w ściganiu się na pełnej prędkości(wcale mu się nie dziwię,swoją drogą).Na pewno nie będzie on gwarancją jakichkolwiek pewnych punktów w lidze,ale czasem na pewno zaskoczy pozytywnie-czego nie spodziewałbym się po Lampkowskim. Bracia też słabiutko,zwłaszcza na tle Woźniaka. W Polonii Gapiński,Buczek i Emil spasowani i praktycznie bez pomyłek na torze(Emila raz obróciło lekko i spadł na 2 miejsce za Sullivana,ale szybko je odbił).Laguta też szybki,ale widać że jeszcze poznaje tor bydgoski i szuka najlepszej ścieżki i ustawień. Z juniorów jedynie Woźniak pozytywnie-widać że sprzęt jest zdecydowanie szybszy niż Curyło.Pozostali młodzi Poloniści nie mieli okazji pojeździć praktycznie,więc ciężko cokolwiek mówić.No może poza tym,że Wieliński przegrywa z 15 latkiem Bietrackim;)

W 0

wazka

Użytkownik
Ciekawe Jak Nasza Staleczka Pojedzie ; ) Oby Tym Sezonem coś zrobili ;)
Gollob słaby nie jest jak ma dobry sezon to on asa ma w ręku ; )
co do falubazu to nie wiem czy coś w tym sezonie zrobią ; P
Pewne Jest ze złoto zabrane będzie xD

N 149

nati1234

Użytkownik
Mnie dziwią kursy bukmacherów którzy przeceniają możliwość Stali i Falubazu... Leszno Toruń Tarnów tu bym upatrywała 3 do medali

pierzakrys 178

pierzakrys

Użytkownik
Feekus
co do Madmaxa to też widze potencjał w tym chłopaku, jezdzi naprawde bardzo dobrze nie i odpuszcza jednak popełnia dosc dużo głupich błędów (takie jest moje odczucie) jak w meczu z Rybnikiem na własnym torze gdzie jechal nie zagrożony na pierwszym miejscu okrążenie 3-4 i upada na łuku łapiąc kontuzje.

Co do typów długoterminowych to istną &quot;lokatą&quot; wydaje sie byc
Tarnów-1,45 vs Rzeszów-2,55. Głównie za sprawą pary juniorów gdzie jest kolosalna przepasc z jednej strony Janowski i Gomolski z 2 jedna z najgorszych par SE Sówka i Gaschka. Swoją drogą Łukasz pokazuje już w Angli na co go stac. Kolejna przewaga jest w osobie trenera, nie ujmując nic panu Darkowi, Mark Cieslak potrafi zmotywować drożynę, nakreślić odpowiednie wzorce i ma doskonały zmysł taktyczny co pokazał w Falubazie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom