Źródło: SportoweFakty.plNa wtorkowy wieczór zaplanowano trzynastą kolejkę rozgrywek szwedzkiej Elitserien. W czterech interesująco zapowiadających się meczach w Kraju Trzech Koron wystąpi piętnastu Polaków. Dackarna Malilla - Lejonen Gislaved
Pierwszy mecz: 46:44 dla Lejonen
Mecz z Lwami jest dla Gryfów niepowtarzalną szansą na opuszczenie przedostatniego miejsca w tabeli, ponieważ goście przyjadą do Malilli w roli outsidera. W awizowanym składzie Lejonen po raz kolejny nie znalazł się żaden reprezentant Polski, natomiast barw Dackarny będą we wtorek bronić Rune Holta oraz Artur Mroczka.
Awizowane składy:
Dackarna
1. Andreas Jonsson
2. Hans Andersen
3. Artur Mroczka
4. Rune Holta
5. Fredrik Lindgren
6. Daniel King
7. Joel Larsson
Lejonen
1. Dennis Andersson
2. Leon Madsen
3. Chris Holder
4. Mikael Max
5. Kenneth Bjerre
6. Oliver Berntzon
7. David Ruud
Sympatycy Dackarny liczą, że Artur Mroczka pokaże wreszcie, na co go stać
Elit Vetlanda - Hammarby Sztokholm
Pierwszy mecz: 50:40 dla Hammarby
Elit Vetlanda od kilku spotkań jest w coraz wyższej formie i systematycznie pnie się w górę tabeli. Drużyna Jarosława Hampela jest faworytem zbliżającego się pojedynku z Hammarby, jednak team Tomasza Golloba, Norberta Kościucha i Grzegorza Walaska ośmielony ubiegłotygodniowym zwycięstwem w Malilli na pewno postawi trudne warunki.
Awizowane składy:
Vetlanda
1. Thomas H. Jonasson
2. Peter Karlsson
3. Jarosław Hampel
4. Martin Vaculik
5. Jason Crump
6. Patrick Hougaard
7. Jacob Thorssell
Hammarby
1. Tomasz Gollob
2. Andrij Karpow
3. Rory Schlein
4. Magnus Zetterstroem
5. Grzegorz Walasek
6. Henrik Karlsson
7. Norbert Kościuch
Vetlanda vs Hammarby = Hampel vs Gollob
Indianerna Kumla - Valsarna Hagfors
Pierwszy mecz: 56:34 dla Indianerny
Patrząc na wynik pierwszego starcia pomiędzy Indianerną a Valsarną, trudno przypuszczać, żeby drużyna z Hagfors zdołała pokonać Indian na ich terenie. W trwających rozgrywkach sztuka ta nie udała się jak na razie żadnej ekipie i musiałby stać się prawdziwy cud, żeby zespół Piotra Protasiewicza uległ we wtorek teamowi Krzysztofa Buczkowskiego oraz Tomasza Gapińskiego.
Awizowane składy:
Indianerna
1. Ryan Sullivan
2. Joonas Kylmaekorpi
3. Bjarne Pedersen
4. Niels Kristian Iversen
5. Piotr Protasiewicz
6. Simon Gustafsson
7. Antonio Lindbaeck
Valsarna
1. Grigorij Łaguta
2. Krzysztof Buczkowski
3. Tomasz Gapiński
4. Davey Watt
5. Daniel Nermark
6. Scott Nicholls
7. Ludvig Lindgren
"Pepe" poprowadzi Indian do kolejnego zwycięstwa?
Vastervik Speedway - Piraterna Motala
Pierwszy mecz: 57:33 dla Piraterny
Vastervik Tomasza Jędrzejaka, Rafała Okoniewskiego i Sebastiana Ułamka marzy o przerwaniu passy sześciu porażek z rzędu, ale drużyna ze wschodniego wybrzeża stanie we wtorek przed arcytrudnym zadaniem pokonania wicelidera rozgrywek z Motali. W awizowanym zestawieniu Piraterny pojawiło się aż trzech biało-czerwonych: Maciej Janowski oraz bracia Piotr i Przemysław Pawliccy.
Awizowane składy:
Vastervik
1. Sebastian Ułamek
2. Tomasz Jędrzejak
3. Chris Harris
4. Nicolai Klindt
5. Peter Ljung
6. Rafał Okoniewski
7. Pontus Aspgren
Piraterna
1. Maciej Janowski
2. Linus Sundstroem
3. Greg Hancock
4. Daniel Davidsson
5. Jonas Davidsson
6. Piotr Pawlicki
7. Przemysław Pawlicki
Maciej Janowski we wtorek pojedzie z jedynką na plastronie
Pauzuje: Vargarna Norrkoeping.
Początek wszystkich spotkań o godz. 19:00.
<<< AKTUALNA TABELA ELITSERIEN >>>
DackarnaA nie będzie czasem z/z za Lindgrena? W Tobet jest zakład Jonsson over 12,5 i jeśli będzie zastępstwo to dla mnie pewniak. Ale chyba trzeba poczekać aż składy potwierdzą na chwilę przed meczem.Tydzień temu wtopiłem,bo zawodnik zamiast spod "7" jechał spod "4". Ale w Szwecji tymi składami ostro sza****ą.Chyba że ktoś znalazł jakieś info o składzie Dackarny?
Źródło: SportoweFakty.plNiedzielne mecze Speedway Ekstraligi zostały storpedowane przez deszcz, ale miejmy nadzieję, że sytuacja ta nie powtórzy się podczas wtorkowej XIV kolejki Elitserien. W Szwecji tradycyjnie wystąpi bowiem wielu Polaków. Elit Vetlanda - Vargarna Norrkoeping
Pierwszy mecz: 40:38 dla Vargarny
Starcie Vetlandy z Vargarną to pojedynek drużyn, które w chwili obecnej znajdują na dwóch przeciwległych biegunach. Gospodarze po niemrawym początku rozgrywek radzą sobie coraz lepiej i są już na czwartym miejscu w tabeli, natomiast goście przegrali trzy ostatnie spotkania, co kosztowało ich spadek na przedostatnią lokatę. Jarosław Hampel, Paweł Hlib i Janusz Kołodziej kontra Krzysztof Kasprzak oraz Adrian Miedziński. Emocji nie powinno brakować.
Awizowane składy:
Vetlanda
1. Janusz Kołodziej
2. Peter Karlsson
3. Jarosław Hampel
4. Thomas H. Jonasson
5. Jason Crump
6. Paweł Hlib
7. Jacob Thorssell
Vargarna
1. Lee Richardson
2. Adrian Miedziński
3. Nicki Pedersen
4. Tai Woffinden
5. Krzysztof Kasprzak
6. Viktor Bergstroem
7. Kim Nilsson
Janusz Kołodziej wraca do składu Vetlandy po dość długiej nieobecności
Hammarby Sztokholm - Indianerna Kumla
Pierwszy mecz: 55:35 dla Indianerny
W Sztokholmie trzecie Hammarby podejmie aktualnego lidera - Indianernę Kumla. Zespół Tomasza Golloba, Norberta Kościucha i Grzegorza Walaska w sezonie 2011 nie zaznał jeszcze goryczy porażki przed własną publicznością, więc we wtorek zrobi wszystko, żeby podtrzymać dobrą passę. Drużyna Piotra Protasiewicza z pewnością jednak postawi trudne warunki, gdyż w trwających zmaganiach zaledwie raz musiała uznać wyższość przeciwnika.
Awizowane składy:
Hammarby
1. Grzegorz Walasek
2. Rory Schlein
3. Tomasz Gollob
4. Norbert Kościuch
5. Magnus Zetterstroem
6. Andrij Karpow
7. Freddy Godlund
Indianerna
1. Ryan Sullivan
2. Joonas Kylmaekorpi
3. Niels Kristian Iversen
4. Bjarne Pedersen
5. Piotr Protasiewicz
6. Antonio Lindbaeck
7. Simon Gustafsson
Czy Tomasz Gollob poprowadzi Hammarby do kolejnego triumfu na własnym torze?
Lejonen Gislaved - Vastervik Speedway
Pierwszy mecz: 54:36 dla Vastervik
Lejonen Gislaved po ubiegłotygodniowym triumfie w Malilli odbiło się od dna tabeli i w chwili obecnej okupuje szóste miejsce. Vastervik czai się tuż za Lwami i niewątpliwie ma chrapkę na ich pozycję, która jest ostatnią gwarantującą udział w fazie play-off. W awizowanym zestawieniu gospodarzy po raz kolejny nie znalazł się ani jeden reprezentant Polski, natomiast goście skorzystają z usług Tomasza Jędrzejaka oraz Rafała Okoniewskiego.
Awizowane składy:
Lejonen
1. Troy Batchelor
2. Mikael Max
3. Chris Holder
4. Kenneth Bjerre
5. Darcy Ward
6. David Ruud
7. Oliver Berntzon
Vastervik
1. Rafał Okoniewski
2. Tomasz Jędrzejak
3. Chris Harris
4. Nicolai Klindt
5. Peter Ljung
6. Pontus Aspgren
7. Travis McGowan
Tomasz Jędrzejak to silne ogniwo Vastervik Speedway
Valsarna Hagfors - Dackarna Malilla
Pierwszy mecz: 47:43 dla Valsarny
Valsarna Hagfors skutecznie udowadnia, że przed sezonem niesłusznie skazywano ją na rolę chłopca do bicia, którą obecnie pełni faworyzowana wcześniej Dackarna. Gryfy z Rune Holtą i Arturem Mroczką w składzie wygrały zaledwie trzy z dwunastu tegorocznych spotkań, więc ekipa Krzysztofa Buczkowskiego oraz Tomasza Gapińskiego stanie przed niepowtarzalną szansą dopisania do swojego dorobku kolejnych punktów.
Awizowane składy:
Valsarna
1. Grigorij Łaguta
2. Krzysztof Buczkowski
3. Tomasz Gapiński
4. Davey Watt
5. Daniel Nermark
6. Ludvig Lindgren
7. Scott Nicholls
Dackarna
1. Rune Holta
2. Jurica Pavlic
3. Andreas Jonsson
4. Artur Mroczka
5. Hans Andersen
6. Daniel King
7. Anders Mellgren
Krzysztof Buczkowski w Szwecji również punktuje na wysokim poziomie
Pauzuje: Piraterna Motala.
Początek wszystkich spotkań o godz. 19:00.
<<< AKTUALNA TABELA ELITSERIEN >>>
AJ dla mnie overowo, bo Dackarna polegnie przy 7 startach Adrenalinki.AJ pojedzie dziś 6 razy mimo wszystko ja zagrałem na under 14,5 bo kurs dość ciekawy - 2,10 i warto według mnie zagrać.
Co do dzisiejszych meczy to zgadzam się z typem dawid.400 i również pograłem na Elit Vetlande (1,35) oczywiście w Tobet.
W spotkaniu które można obejrzeć w TV Hammarby - Indianerna pobrałem zakład na:
Sullivan under 10,5 po 1,68 - Tobet
Magnus Zetterström under 11,5 1,57 - Tobet
W pierwszym przypadku Ryan oczywiście jeździ świetnie i w Polsce i w Szwecji jednak zeby zdobył 11 oczek to według mnie musi pojechać 5 razy a ciekawe jak dziś Jego zespół podejdzie do meczu.Po drugie już w pierwszym swoim biegu pojedzie przeciwko Walaskowi który na "własnym" obiekcie jest bardzo bardzo mocny.Pewnie Australiczyk zdobędzie coś koło 10 pkt jednak tej lini nie przeskoczy.
Drugi typ to jak dla mnie bardzo zawyżona linia na Magnusa.Rozumiem że pod nieobecność Golloba dziś liczą na Niego bardzo ale nie wydaje mi się aby mógł uzbierać aż 12 oczek w spotkaniu.Nawet w 6 startach.Dzisiaj ma przeciwko sobie bardzo wymagających rywali z którymi wygrywac biegi będzie bardzo ciężko.
Lejonen - Västervik H(0 - 22.5) 2 1,75
To również zagrałem.Wydaje mi się że linia bardzo ciekawie ustawiona i przy odrobinie szczęscia a może inaczej przy poprawnej postawie Harrisa,Jędrzejaka i Okoniewskiego zespół może pokryć ten handicap.
Lee Richardsson under 8,5 1,68 Tobet
Anglik naprawdę słabiutko wygląda w ostatnim czasie mówi się że a to ma problemy sprzętowe a to jakieś kłopoty zdrowotne ciągle coś.Miewa czasem lepsze mecze ale to wszystko za mało na Niego. Dzisiaj też nie będzie miał łatwego zadania.Jeździć przeciwko Hampelowi,Kołodziejowi,Crumpowi napewno nie jest łatwo i pkt będzie tracił. Lini wystawionej przez Tobet nie ma mowy aby przeskoczył.
To chyba wszystko co dzis ciekawego zauważyłem.
Pozdrawiam RADULA
Jeżeli pojada w najlepszym składzie to moim zdaniem oni bonus mogą z nawiązką zdobyć, 18 punktów do odrobienia to dużo ale patrząc na formę poszczególnych liderów z Vastervik typu Harris czy Okoniewski oraz brak Ułamka to dla mnie goście dziś mogą zostać zmiażdżeni: oczywiście warunek, że Crispy dziś ostatecznie pojedzie.Lejonen Gislaved - Vastervik Speedway
Tu jest niewiadoma, czy Crispy dziś wystąpi? Narzeka na zmęczenie, ciężki weekend przed Australijczykiem i wczoraj fatalny występ w Wolverhampton. Czy po ostatnim upadku dostanie wolne na dzisiejsze spotkanie? Wg mnie nie, bo Lejonen wie o co jedzie. Bonus może i poza zasięgiem, ale spotkanie powinni wygrać na dużym luzie jeśli zawody objadą optymalnym zestawieniem. Vastervik nie leżą wyjazdy, a do tego na tak trudny teren. Pojawiły się pieniądze w Gislaved to i powinien pojawić się awans do play-off czyli od dziś marsz w górę tabeli!
Tobet wystawił Lejonen -22.5 @ 1.95, nieco spora linia, ale z dużymi szansami powodzenia wg mnie. Znacznie lepiej w tym meczu wygląda para Ward (-2) - Harris 1 @ 1.75, który ostatnio jest w fantastycznej formie w przeciwieństwie do Harrisa, który ostatnio zawodzi na każdym kroku.Jeżeli pojada w najlepszym składzie to moim zdaniem oni bonus mogą z nawiązką zdobyć, 18 punktów do odrobienia to dużo ale patrząc na formę poszczególnych liderów z Vastervik typu Harris czy Okoniewski oraz brak Ułamka to dla mnie goście dziś mogą zostać zmiażdżeni: oczywiście warunek, że Crispy dziś ostatecznie pojedzie.
Bo tak mocnego składu to Lejonen jeszcze w tym roku nie wystawiło jak zanosi się na dzisiaj. Jedynie Berntzon to słaby punkt, ale ma szanse na pewno powalczyć rywalami z rezerwy gości. Ale Ruud swoje powinien zdobywać na rezerwie jak to było przed tygodniem. Do tego Madsena i Anderssona zastąpili Ward i Batchelor którzy gwarantują o wiele więcej punktów. No i ta para Holder-Bjerre teoretycznie nikt nie wystawił mocniejszej w Elitserien.
Czekam tylko na ofertę na to spotkanie...
Ja bym czekał do potwierdzenie składów,bo w Szwecji to ma ogromne znaczenie..Wczoraj jechali w Anglii i często się okazuje,że dziś Szwecje ktoś odpuści. Holder moim zdaniem dziś nie pojedzie(wczoraj jechał,ale podobno z jakąś kontuzją drobną),bo prawdopodobnie w czwartek Toruń pojedzie we Wrocławiu i Chrispy może chcieć odpoczać choćby 48 godz..jeśli nie pojedzie to całkiem możliwe,że Ruud wskoczy pod jego nr z rezerwy. W Tobet dali parę:Jeżeli pojada w najlepszym składzie to moim zdaniem oni bonus mogą z nawiązką zdobyć, 18 punktów do odrobienia to dużo ale patrząc na formę poszczególnych liderów z Vastervik typu Harris czy Okoniewski oraz brak Ułamka to dla mnie goście dziś mogą zostać zmiażdżeni: oczywiście warunek, że Crispy dziś ostatecznie pojedzie.
Bo tak mocnego składu to Lejonen jeszcze w tym roku nie wystawiło jak zanosi się na dzisiaj. Jedynie Berntzon to słaby punkt, ale ma szanse na pewno powalczyć rywalami z rezerwy gości. Ale Ruud swoje powinien zdobywać na rezerwie jak to było przed tygodniem. Do tego Madsena i Anderssona zastąpili Ward i Batchelor którzy gwarantują o wiele więcej punktów. No i ta para Holder-Bjerre teoretycznie nikt nie wystawił mocniejszej w Elitserien.
Czekam tylko na ofertę na to spotkanie...
Tak tak, ja czekam na potwierdzenie składów. Co do meczu Unibaxu to już oficjalnie jadą w niedziele we Wrocławiu. Co do handicapu to spory, spodziewałem się ok. -18,5, no ale czekamy dalej.Ja bym czekał do potwierdzenie składów,bo w Szwecji to ma ogromne znaczenie..Wczoraj jechali w Anglii i często się okazuje,że dziś Szwecje ktoś odpuści. Holder moim zdaniem dziś nie pojedzie(wczoraj jechał,ale podobno z jakąś kontuzją drobną),bo prawdopodobnie w czwartek Toruń pojedzie we Wrocławiu i Chrispy może chcieć odpoczać choćby 48 godz..jeśli nie pojedzie to całkiem możliwe,że Ruud wskoczy pod jego nr z rezerwy. W Tobet dali parę:
Ruud(-5,5)-Mcgowan
gdyby obaj jechali z rezerwy to śmiało gram na Szweda,ale trzeba poczekać jeszcze