>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje polityczne - stary zbiorczy temat

Status
Zamknięty.
vader 2,8K

vader

Forum VIP
W Nowym Jorku nie przeprowadzono eksperymentu, tylko rzeczywiście zwalczono przestępczośc zwiększośc uprawnienia policji i również zwiększając liczbę patroli. To jest przykład rzeczywisty, a nie to co podałeś, że gdzieś w USA zrobiono eksperymenty w jakieś dzielnicy A i B.
Oho... a wiesz, że poza Nowym Jorkiem nikomu nie udało się uzyskać takiego czegoś? Rudlof Giuliani sam nie wie w jaki sposób to osiągnął?

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Napewno nie każdy kryminolog, to raz.
Dwa: przecież można zrobic jedno i drugie, prawda? Można zwiększyc kary przy zwiększeniu nieuchronności jej poniesienia.
Nie wmówisz mi, że kara śmierci nie odstrasza bardziej przed popełnieniem przestępstwa niż 10 lat więzienia.
Samo zwiększenie wymiaru kary nic nie da. Problem jest złożony. Przede wszystkim nasuwa się pytanie czy państwo stać na zwiększenie wymiaru kary (w domyśle pozbawienia wolności)? Wiezienia są już i tak przepełnione nierobami, których utrzymuje państwo.

Dwie sytuacje z moich praktyk w jednym z lubelskich sądów:
1) mężczyzna 23 lata, narobił 3 dzieci, nie pracuje, nie płaci alimentów i otwarcie mówi, że tak czy siak nie będzie płacił...Sędzia do niego mówi: Jeżeli nie będzie pan płacił, to pojdzie pan do więzienia? Co odpowiedział chłopak: To pójde. Nie będę się martwil gdzie spać, co jeść.

2) a propos zachowania/wychowania młodzieży - dziewczyna 19letnia stawia się jako świadek. Jak jest ubrana - mini, krótka biała bluzka, pępek na wierzchu. Daje sędziemi dowód, sędzia spogląda i zwraca uwagę na niestosowny ubiór. Dziewczyna odwraca się i mówi do sędziego: Wypraszam sobie tego typu uwagi. Potem następuje krótka wymiana zdań..dziewczyna nie ustępuje ani na chwile.

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
W Nowym Jorku nie przeprowadzono eksperymentu, tylko rzeczywiście zwalczono przestępczośc zwiększośc uprawnienia policji i również zwiększając liczbę patroli. To jest przykład rzeczywisty, a nie to co podałeś, że gdzieś w USA zrobiono eksperymenty w jakieś dzielnicy A i B.
Fakt zwiększono uprawnienia policji, ale zwiększanie patroli praktykowano już wcześniej, zanim William Bratton objął funkcję szefa nowojorskiej policji (Giuliani jako polityk i szef Brattona zebrał laury) i wcale nie przyczyniało się to do spadku przestępczości. Bratton stworzył coś na wzór &quot;policji obywatelskiej&quot; i to była prawdziwa przyczyna sukcesu.

midel 189

midel

Użytkownik
Moim zdaniem to jest akurat ważne, żeby wychowywac młodzież w duchu patriotyzmu. Jego propozycja zmian lektur też zasługiwała na uwagę i na pewno była mniej rewolucyjna niż ta przeprowadzona przez obecną minister edukacji Hall.
On chciał wywalić lektury Gombrowicza czy coś poplątałem? Jeżeli tak, to pomysł beznadziejny, przynajmniej moim zdaniem

odi 2,3K

odi

Forum VIP
Jakoś kiedyś szkoła wychowywała i dobrze jej to szło, a uczniowie szanowali nauczycieli. Bo za brzydkie odezwanie się jeden z drugim dostał linijką po łapach i był spokój.
No właśnie, czasy kiedy szkoła wychowywała w ten sposób zbierają teraz swoje żniwa. Pokolenia bite linijką w tej chwili zakładają rodziny i płodzą dzieci, których nie wychowują ... i tak nam się koło zamyka. Nie jestem za podejściem przesadnie wolnościowym, ale przemoc fizyczna to nie jest dobra droga. Niestety u nas panuje zwyczaj popadania z jednej skrajności w drugą i końca nie widać.

Co do lektur to tu ciężko mi się w ogóle wypowiadać bo każdy kanon można o rzyć rozbić w czasach gdy młodzież nie czyta w ogóle niczego. Niestety, najczęściej umiejętności czytania przeciętny nastolatek (w tej chwili już dzieci) używają do przeglądania pudelka, onetu i tym podobnych.

skrewdriver 3

skrewdriver

Użytkownik
On chciał wywalić lektury Gombrowicza czy coś poplątałem? Jeżeli tak, to pomysł beznadziejny, przynajmniej moim zdaniem
Można by dyskutowac długo na temat twórczości Gombrowicza. Ja uważam, że jest o wiele więcej bardziej wartościowych książek, których w kanonie nie ma. Powiedz mi, czy przeczytałeś jakąś książkę Gombrowicza i czy Ci się podobała?

christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Można by dyskutowac długo na temat twórczości Gombrowicza. Ja uważam, że jest o wiele więcej bardziej wartościowych książek, których w kanonie nie ma. Powiedz mi, czy przeczytałeś jakąś książkę Gombrowicza i czy Ci się podobała?
Mnie się wydaje, że większość ludzi kojarzy tego pisarza głownie z jednym utworem - &quot;Ferdydurke&quot;. Książka trochę pokręcona. Jeżeli pozostałe jego utwory są w podobnym stylu, to z pewnością był pisarzem oryginalnym. Ja myślę, że jednak w szkole powinno się przerabiać lektury związane z historią Polski i może ciut więcej literatury zagranicznej.

midel 189

midel

Użytkownik
Owszem, czytałem &quot;Ferdydurke&quot; i ta pozycja podobała mi się o wiele bardziej niż chociażby twórczość Szekspira, &quot;Granica&quot; Nałkowskiej itd. Jest, można powiedzieć niebanalna, nietuzinkowa, ale bardzo ciekawa ????

diegoray 33

diegoray

Użytkownik
Spora częśc delegacji składających kondolencje, z juszczenką, pani prezydent litwy i vaclavem klausem po złożeniu kondolencji rodzinie zmar lej pary prezydenckiej nie podchodzi składać kondolencji przedstawicielom rządu!!!
piękny obraz.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Spora częśc delegacji składających kondolencje, z juszczenką, pani prezydent litwy i vaclavem klausem po złożeniu kondolencji rodzinie zmar lej pary prezydenckiej nie podchodzi składać kondolencji przedstawicielom rządu!!!
piękny obraz.
Nie gadaj głupot, bo nie oglądałeś od początku.
Najbliższa rodzina (to jest: Marta, brat Jarosław i wnuczka) przyszli nieco później na tę ceremonię kondolencyjną, a przedtem sam rząd odbierał kondolencje, po czym kilkanaście delegacji poszło wpisać się do księgi kondolencyjnej.

xavy 386

xavy

Użytkownik
Platforma Obywatelska chce, by Polacy zdecydowali w referendum, czy chcą likwidacji Senatu, zniesienia immunitetu parlamentarnego, zmniejszenia liczby posłów do 230 oraz wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych do Sejmu. Zgodnie z konstytucją, pod wnioskiem o referendum musi podpisać się co najmniej pół miliona osób co jak już nie jednokrotnie udowodniła Platforma nie jest zbyt dużym wysiłkiem dla nich.
&quot;Na tę akcję zdecydowaliśmy się, bo głęboko wierzymy w to, że Polsce potrzebne są głębokie zmiany ustrojowe, że te zmiany są możliwe&quot; - przekonywał szef Platformy Donald Tusk.
Jak zaznaczył, władza w Polsce powinna być &quot;władzą oszczędną wobec samej siebie, zbudowaną tylko z takiej liczby instytucji, która jest rzeczywiście niezbędna do skutecznego sprawowania władzy, władzą przyzwoitą, powściągliwą we własnych apetytach i z natury rzeczy poddaną woli obywateli&quot;.
PO rozpoczyna akcję, bo jest przekonana, że jest ona możliwa do zrealizowania, i liczy na to, że referendum konstytucyjne odbędzie się za rok natomiast
zmieniając konstytucję spowodujemy, że w Polsce będzie mniej polityków, mniej przepisów i mniej absurdalnych wydatków, a dzięki temu więcej prawdziwej wolności, więcej mądrych decyzji, więcej miejsc pracy dla zwykłych ludzi bo mniej polityków, mniej biurokracji to w konsekwencji więcej korzyści dla ludzi dzisiaj borykających się z największymi życiowymi kłopotami np.bezrobociem, które pomimo tendencji spadającej utrzymuje sie na wysokości 19,1%.(ok.3 mln.osób)
W filmie &quot;Władcy marionetek&quot; jest pokazana m.in. wypowiedź Tuska z 2005 r., który mówił wtedy, że jeśli Sejm stchórzy i nie ogłosi referendum, to jedną z pierwszych rzeczy, które zrobi nowy rząd będzie powrót do sprawy tego referendum.

PAMIĘTACIE JESZCZE WYBORCZE PSEUDOOBIETNICE PO. Najciekawsze jest to,że oni już mieli zebrane te podpisy a później je spalili...Ktoś tu chyba POstradał zmysły...
edit: Tzn. nie spalili tylko zniszczyli w niszczarce.

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Na niedzielnej uroczystości wreszcie można bylo zobaczyc , komu naprawde zależy i kto jest prawdziwym przyjacielem przykład idealny Saakaszwili, który aby do nas dotrzeć musial zmagac sie z kilkoma przesiadkami leciał przez 5 państw. Heh może nie szukajmy przyjaciół za Oceanem chociaż to juz wielu mówiło od dawna. Podobnie co by nie mówic , na pochwałe zasługują Rosjanie. Warto sie nad tym zastanowic.

lexus 0

lexus

Użytkownik
piękny obraz.
bo składali im na samym początku kiedy rodzina chowała zmarłych.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Na niedzielnej uroczystości wreszcie można bylo zobaczyc , komu naprawde zależy i kto jest prawdziwym przyjacielem przykład idealny Saakaszwili, który aby do nas dotrzeć musial zmagac sie z kilkoma przesiadkami leciał przez 5 państw. Heh może nie szukajmy przyjaciół za Oceanem chociaż to juz wielu mówiło od dawna. Podobnie co by nie mówic , na pochwałe zasługują Rosjanie. Warto sie nad tym zastanowic.
Mnie najbardziej zdziwiła (i jednocześnie zachwyciła) obecność bodajże premiera Maroko. Widocznie oni mogli...

Wracając do całego pogrzebu: Najbardziej wzruszający moment to jak pilot machał skrzydłami po starcie na Okęciu.

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Mnie najbardziej zdziwiła (i jednocześnie zachwyciła) obecność bodajże premiera Maroko. Widocznie oni mogli...

Wracając do całego pogrzebu: Najbardziej wzruszający moment to jak pilot machał skrzydłami po starcie na Okęciu.
Przypomne , że najdłużej Saakaszwili utknał na lotnisku w Rzymie gdzie praktycznie wykłócił swoją możliwość odlotu, a Berlusconiego przeciez nie było.
Obama nasz przyjaciel bo przeciez &quot; teraz wszyscy jestesmy Polakami&quot; grał sobie w niedziele w golfa. Cóż brawa dla prawdziwych ,uroczystość rzeczywiście godna .

edit:
Fabik raczej &quot; potwierdziło &#39; sie . CHociaz może i nie bo z Rosją powolnymi krokami stosunki poprawialismy aż dali wiele powodów i wyrazili w stosunku do nas w ciagu paru dni szacunek poprzez swoje czyny , a niektórzy jak prezydenci Gruzji, Litwy czy Czech tylko to potwierdzili.

vader 2,8K

vader

Forum VIP

Dla mnie hitem był przewodniczący parlamentu Mongolii.
Aż musiał zastanowić się jaki tam jest system polityczny :?
Przypomne , że najdłużej Saakaszwili utknał na lotnisku w Rzymie gdzie praktycznie wykłócił swoją możliwość odlotu, a Berlusconiego przeciez nie było.
Obama nasz przyjaciel bo przeciez &quot; teraz wszyscy jestesmy Polakami&quot; grał sobie w niedziele w golfa. Cóż brawa dla prawdziwych ,uroczystość rzeczywiście godna .
edit:
Fabik raczej &quot; potwierdziło &#39; sie . CHociaz może i nie bo z Rosją powolnymi krokami stosunki poprawialismy aż dali wiele powodów i wyrazili w stosunku do nas w ciagu paru dni szacunek poprzez swoje czyny , a niektórzy jak prezydenci Gruzji, Litwy czy Czech tylko to potwierdzili.
Berlusconi to pewnie pojechał na imprezę...
Co do Obamy. To co miał robić? Siedzieć przed telewizorem? Oglądać? Coś by to zmieniło? Jak miał wolne to poszedł sobie pograć w golfa... Tylko wtopa, że taka informacja wyciekła publicznie.
Co do Prezydenta Litwy to trochę słaba sprawa. Stosunki polsko-litewskie ponownie się pogorszyły. Na początku kwietnia parlament przegłosował, że Polacy nie będą mogli nadal używać imion, nazwisk po polsku tylko po litewsku. Kaczyński sam był w Wilnie o rozmawiał o tym...
Zadra na stosunkach polsko-litewskich trwa dalej...
Kaczyński

midel 189

midel

Użytkownik
Akurat Obamę można zrozumieć - lecieć w ciemno z USA w chmurę pyłu, nie wiedząc gdzie będzie musiał wylądować itd.
Ale Francuzi i Anglicy jak zawsze nas wystawili, dlaczego mnie to nie dziwi?

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Akurat Obamę można zrozumieć - lecieć w ciemno z USA w chmurę pyłu, nie wiedząc gdzie będzie musiał wylądować itd.

Ale Francuzi i Anglicy jak zawsze nas wystawili, dlaczego mnie to nie dziwi?
Jakby chcial to dal rade.
Jak juz wspomniano byly czolowe postacie panstw znacznie bardziej odleglych niz USA.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom