Końcówka sezonu, sporo plotek kto nowym trenerem będzie, wiele zawirowań się szykuje latem w Manchesterze, Więc oto moje przemyślenia i mój pomysł na ten klub w najbliższych latach.
Ogólnie zamiast transferów, owszem takie na kilku pozycjach też są potrzebne to w kolejnych sezonach docelowo widziałbym taki skład Man.Utd
Manchester United lata 2016-2020 a'la Robson United!
De Gea (Romero)
Fosu Mensah (Darmian) - Smailling (McNair) - Blind - Shaw (Borthwick Jackson)
Ander Herrera - Schneiderlein
Januzaj - Rooney(Andreas Pereira) - Martial( Depay)
Rashford
Jako zmiennik De Gei mógłby zostać Romero, jak wchodził to bronił pewnie. Lepszego zmiennika nie znajdzie się.
Obrona to jakiś dobry stoper w razie kontuzji Smaillinga czy Blinda, ale akurat Blind mimo wielu zastrzeżeń z wielu stron mi odpowiada, jest pewny i daje wiele w rozgrywaniu i wprowadza spokój od tyłów. Pożegnać się z Jonesem, mówię to z bólem serca bo niestety, ale niespełniony talent przez kontuzje ;/
W pomocy wywalić Schweinsteigera i Fellainiego, choć akurat ten drugi czasami potrafi zagrać super, Carricka bym zostawił,. ale musi grac lepiej, tylko czy potrafi? Główną role musi mieć Ander Herrera, dokupić jakiegoś pomocnika kreatywnego typu Gundogan, albo walczaka typu Nainggolan.
W przodzie dać szanse Januzajowi i Depayowi, skrzydłowi na lata!! Ale dac szansę, a nie jak Depay, który wszedł do nowej ligi i nagle presja go zjadła i brak zaufania trenera, kilka meców pokazało ile potrafi.
Tak samo Januzaj, chłopak jest niesamowicie utalentowany, wielka chwała Moyesowi, że go wporwadził, ale LvG to zepsuł... to wypożyczenie nie potrzebne, potem gra taki ceinias jak Ligard... Januzaj bije go na głowę!
Rashrord napadzior na lata też, po co nam był kiedys Falcao?! Teraz żadnego Cavaniego czy Zlatana też nie kupować tylko stawiać na Rashforda obok Rooneya i Martiala. Są tez młodzi Will Keane czy Wilson, którzy w u21 pokazywali nieraz już potencjał.
Ogólnie to 3-4 transfery i porządny trener i jest paczka ponownie do walki o tytuł. Wystarczy ich ograć.
Priorytet więc to obrońca środkowy, w Rojo jakoś nie wierzę choć zabezpiecza też lewą obronę niby.
W pomocy 1-2 środkowych kreatywnych pomocników i jakiś skrzydłowy/napastnik.
Z Mourinho raczej takich efektów nie będzie, on nie będzie na młodych stawiał, więc też nie jestem nastawiony na Jose zbyt pozytywnie na Old Trafford... Owszem gwarantuje wyniki, ale jakim kosztem? Kosztem pozbycia się fali zdolnej młodzieży. Dodam, ze Man.Utd u21 po raz kolejny zdobyli tytuł Mistrza Anglii! Nie stać Man.Utd na zmarnowanie pokolenia Rashforda, Januzaja czy Fosu Mensaha itp.
Teraz pytanie kto by się nadawał na ławkę? Giggs brak doświadczenia więc tez odpada. Więc sam nie wiem... Ale też nie LvG bo zbyt duzo filozofuje i działa mi na nerwy ;>
Zapraszam Was do dyskusji na ten temat, myślę, że może się rozwinąc ciekawa dyskusja o przyszlości i wizji na klub z Old Trafford