Zależy jak asystent będzie definiować spalonego ewidentnego ? taki metrowy czy taki centrymetrowy ? to i to może dla niego oznaczać ewidentny spalony . Taki arbiter techniczny raczej nie przejdzie z oglądaniem powtórek ... trenerzy by wymuszali na nim też decyzje w dalszym ciągu można by kręcić lody i to poza boiskiem oraz w dalszym ciągu dalej by to dłużej trwało , bo raczej sędzia główny bez obejrzenia sytuacji nie chciałby wierzyć na słowo technicznemu .Dla problemu spalonych jest proste rozwiązanie. Sędzia liniowy nie ma prawa przerwać akcji, chyba, że spalony był ewidentny. Jego głównym zadaniem jest sygnalizowanie fauli i dla kogo jest aut.
Akcja jest normalnie puszczana - jednocześnie dodatkowy sędzia ogląda powtórkę i mówi do głównego np. "wszystko w porządku, nie przerywaj" lub "był spalony, zagwiżdż". Zakładamy, że akcja jest mega szybka i jeszcze nie zdążył obejrzeć powtórki. Pada gol lub wywalczyli rzut rożny, kilka sekund przerwy i jest decyzja.
Oczywiście gracze mogą mieć pretensje, że przebiegł na pełnym gazie 40 metrów, ale muszą między czymś wybrać. Według mnie chyba bardziej boli fakt, że zdobyłeś prawidłowego gola, a jakiś sędzia Ci go nie uznał, niż to, że zmęczyłeś się, strzeliłeś gola, którego nie miałeś prawa strzelić.
Edit:
Odnośnie gorszych lig. Nie od razu Rzym zbudowano. System goal line też nie jest wprowadzony we wszystkich ligach jednocześnie. System byłby powoli wprowadzany, udoskonalany.
Piszesz tak jakby, drużyny z gorszych lig miały być pokrzywdzone przez wprowadzenie takiego systemu, bo w lepszych ligach nie byłyby popełniane błędy, a w gorszych nadal by się zdarzały.
To tak samo jakby 4 ligowa drużyna miała pretensje o to, że na Wembley murawa jest równa jak stół, a oni mają dziurę na dziurze...
1) Trenerzy by wymuszali decyzję? W siatkówce wymuszają? W tenisie, w NBA też wymuszają?Taki arbiter techniczny raczej nie przejdzie z oglądaniem powtórek ... trenerzy by wymuszali na nim też decyzje w dalszym ciągu można by kręcić lody i to poza boiskiem oraz w dalszym ciągu dalej by to dłużej trwało , bo raczej sędzia główny bez obejrzenia sytuacji nie chciałby wierzyć na słowo technicznemu .
1.Gdzie ty chcesz w tenisie wymuszać cokolwiek ? akurat przywołanie tego sportu jest bezsensu . Chodzi głównie że techniczny miałby swój " kącik " gdzie mógłby oglądać powtórki wtedy raczej trenerzy , asystenci itp oglądaliby powtórki razem z nim wątpie , aby takie rzeczy się nie działy .Czasem zdarzają się sytuacje, że mimo powtórki trudno jest podjąć decyzję, ale jakąś podjąć trzeba i powtórki je UŁATWIAJĄ. Skoro są wprowadzana skutecznie w innych sportach, tak i tutaj znalazło by się rozwiązanie (np każda drużyna ma 2 challenge na cały mecz, co daje max 4 challenge). W siatkówce wg mnie dodało to trochę smaczku, a taka nawet minuta na powtórkę powoduje często, że napięcie w zawodnikach trochę opada i jest mniej nerwowa atmosfera, niż wykłócanie się u sędziego.
Tak więc argumenty, że powtórki będą nudne lub mecz potrwa te parę minut dłużej wg mnie są nietrafione, bo "smród" po meczu trwa dużo dłużej i nawet niektórzy ludzie typujący przykładowo zwycięstwo Legii w ostatnim meczu czują niesmak.
1) Trenerzy by wymuszali decyzję? W siatkówce wymuszają? W tenisie, w NBA też wymuszają?
Jeśli są ustawki przed meczem to już inna kwestia.
2) Niby dlaczego arbiter główny miałby nie wierzyć technicznemu? Odpowiedzialność decyzyjna w czasie powtórki spadałaby na technicznego i w ten sposób całą odpowiedzialność. Głównego nie obchodziłoby czy mu ufa, czy nie.
Zastanów się zanim coś napiszesz, bo paplasz co Ci ślina na język przyniesie.
źródło: http://www.lechpoznan.pl/news/sts,sponsorem,strategicznym,lechaFirma bukmacherska Start-Typ Sport została strategicznym sponsorem Lecha Poznań. Podpisana umowa jest ważna do końca sezonu 2013/2014.
No raczej, że metrowy...Zależy jak asystent będzie definiować spalonego ewidentnego ? taki metrowy czy taki centrymetrowy ?
Taki sędzia byłby w jakimś pomieszczeniu na stadionie, gdzie nie wywierano by na nim presji.Taki arbiter techniczny raczej nie przejdzie z oglądaniem powtórek ... trenerzy by wymuszali na nim też decyzje
A ile to razy sędzia główny nic nie odgwizdywał (bo np. był odwrócony plecami), a techniczny, czy liniowy mówił mu o np. niesportowym zachowaniu??bo raczej sędzia główny bez obejrzenia sytuacji nie chciałby wierzyć na słowo technicznemu .
Tak sedzia byłby zamknięty w pokoju bez okien i oglądał tylko monitor eh ...No raczej, że metrowy...
Taki sędzia byłby w jakimś pomieszczeniu na stadionie, gdzie nie wywierano by na nim presji.
A ile to razy sędzia główny nic nie odgwizdywał (bo np. był odwrócony plecami), a techniczny, czy liniowy mówił mu o np. niesportowym zachowaniu??
Chodzi Ci o warunki sanitarne czy co? Jego jedynym zadaniem byłoby właśnie patrzenie w monitor i oglądanie powtórek...Tak sedzia byłby zamknięty w pokoju bez okien i oglądał tylko monitor eh ...
Spalony to spalony. Wystawał mu koniuszek buta? Trudno, tą częścią ciała może strzelić gola, więc jest spalony.Co do spalonego może puścić minimalnego spalonego a tak trener drużyny przeciwnej powie że gol strzelony ze spalonego więc to trudno wyeliminować
Nie chcę być nie miły, ale to raczej nie Ty o tym zadecydujesz. Im więcej będzie kontrowersji, tym większy będzie nacisk na władze piłkarskie. Nie wiem, czy pamiętasz jak FIFA broniła się przed technologią goal line.Powtórki video NIGDY nie wejdą do użytku dziennego
I jak niby sobie to wyobrażasz żeby to wyglądało ?? Kapitan decyduje czy trener ? Przy jakich okazjach bo można by było to wykorzystywać nadginanie typu karny TAK / NIE głupi nawet rzut rożny TAK/NIE . Sytuacja faul jest na 20 metrze sędzia karze grać dalej a przeciwnicy chcą powtórki i jak to niby ma wyglądać ? MECZ STOP drużyna przeciwna bierze challenge ? Akcja ta przecież może decydować o losach spotkania a sędzia nie zauważył faulu .Chodzi Ci o warunki sanitarne czy co? Jego jedynym zadaniem byłoby właśnie patrzenie w monitor i oglądanie powtórek...
Spalony to spalony. Wystawał mu koniuszek buta? Trudno, tą częścią ciała może strzelić gola, więc jest spalony.
Nie chcę być nie miły, ale to raczej nie Ty o tym zadecydujesz. Im więcej będzie kontrowersji, tym większy będzie nacisk na władze piłkarskie. Nie wiem, czy pamiętasz jak FIFA broniła się przed technologią goal line.
btw. nigdy nie mów nigdy
Przeczytaj moje wypowiedzi w tej kwestii jeszcze raz, a potem ewentualnie neguj je konstruktywnymi wypowiedziami. Zapraszam na PW, bo ten temat ma służyć dyskusji o Ekstraklasie, a nie wprowadzeniu powtórek do piłki nożnej.Akcja jest normalnie puszczana - jednocześnie dodatkowy sędzia ogląda powtórkę i mówi do głównego np. "wszystko w porządku, nie przerywaj" lub "był spalony, zagwiżdż". Zakładamy, że akcja jest mega szybka i jeszcze nie zdążył obejrzeć powtórki. Pada gol lub wywalczyli rzut rożny, kilka sekund przerwy i jest decyzja.
Tak przerwa w grze wszyscy stoją i czekają na decyzje sedziego eh ... to tylko strata czasu . Czasem również są sytuacje trudne do ocenienia dla sędziego a nawet kibica to tak dalej będą błędne decyzje . Tak samo cała sytuacja powinna być pokazana dla pilkarzy czy tam trenerów jeżeli gol padnie nie spalonego minimalnego a sędzia cofnie gola .Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Czy ja gdziekolwiek napisałem, że to zawodnik/trener będzie mówił, że chce powtórki?!?!
Przeczytaj moje wypowiedzi w tej kwestii jeszcze raz, a potem ewentualnie neguj je konstruktywnymi wypowiedziami. Zapraszam na PW, bo ten temat ma służyć dyskusji o Ekstraklasie, a nie wprowadzeniu powtórek do piłki nożnej.