>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje o Ekstraklasie - kontuzje, ciekawostki, transfery.

Status
Zamknięty.
kangur-60259 72

kangur-60259

Użytkownik
Andres Rios wypożyczony na rok
Wisła Kraków porozumiała się z River Plate w sprawie wypożyczenia Andresa Riosa. Argentyński napastnik będzie do krakowskiego klubu wypożyczony na rok, a po tym okresie Wisła będzie miała możliwość wykupienia piłkarza.
Rios z Wisłą trenuje od niedzieli, przeszedł też badania medyczne. Najprawdopodobniej już w piątek po raz pierwszy wystąpi w meczu w barwach Wisły - w sparingu z KSZO Ostrowiec Świętokrzyski.
Wiadomo już też, że ze względu na formalności Argentyńczyk nie będzie mógł zagrać w meczu trzeciej rundy kwalifikacji do Ligi Europejskiej. Wisła dołoży wszelkich starań, aby Rios mógł zostać zgłoszony na mecze czwartej rundy kwalifikacji.
źródło: wisla.krakow.pl (oficjalna)
Oprócz tego dodatkowo oficjalna Korony informuje, że Wisłę zasilił Cezary Wilk (na Wiśle o tym cisza). Honduraski obrońca Osman Chavez prawdopodobnie też zasili Wisłę na zasadzie rocznego wypożyczenia (potwierdził to agent zawodnika).
Edit:
Wilk potwierdzony już przez oficjalną Wisły.

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
Ciekawostka:
Wkleję w linku, bo szkoda tyle kopiować
http://www.naszfutbol.pl/news/Ile-kosztuja-karnety-na-mecze-Ekstraklasy-354
Transfery:
Wczoraj pojawiła się informacja, o tym, że Polonia Warszawa chcę pozyskać Euzebiusza Smolarka. Dziś Józef Wojciechowski potwierdził, że prowadzi rozmowy z napastnikiem.

- To prawda, jesteśmy zainteresowani sprowadzeniem na Konwiktorską tego zawodnika - mówi nam prezes Czarnych Koszul. Podobno na początku przyszłego tygodnia zawodnik ma podpisać dwuletni kontakt z Polonią. Obie strony dogadały się w sprawach finansowych. Teraz Ebi musi przejść tylko testy medyczne, jeżeli wszystko będzie w porządku wtedy popisze kontakt. Smolarek zarabiałby około 380 tysięcy euro brutto rocznie.

A to z ostatniej chwili
Transfer Euzebiusza Smolarka do Polonii Warszawa staje się coraz bardziej prawdopodobny. Polak rozstał się z Kavalą, a to oznacza, że bez przeszkód formalnych może związać się z Polonią Warszawa.

W dniu dzisiejszym Smolarek spotkał się z działaczami &quot;Niebieskich Argonautów&quot; i porozumiał się w sprawie rozwiązania kontraktu. Tym samym &quot;Czarne Koszule&quot; mogą pozyskać go za darmo, co z pewnością ułatwi jej spełnienie indywidualnych żądań piłkarza. Smolarek chciałby mieć zarobki zbliżone do tych, które miał zapewnione w Kavali. Nieoficjalnie mówi się, że &quot;Ebi&quot; miałby zarabiać 380 tysięcy euro brutto rocznie.

Źródło: naszfutbol.pl
Co o tym sądzicie?

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Wisła zaprezentowała Riosa i Wilka
Na specjalnie zwołanej konferencji prasowej, Wisła Kraków zaprezentowała dzisiaj dwie nowe twarze. Kontrakty z wicemistrzem Polski podpisali Cezary Wilk i Andres Rios.
Zdjęcia z prezentacji - TUTAJ!
Na roczne wypożyczenie do Wisły przybył Andres Rios. Argentyńczyk z River Plate, jeśli przez ten czas przekona włodarzy to być może zostanie na dłużej, gdyż w kontrakcie jest zapisana opcja transferu definitywnego. 21-latek co ciekawe występował już w młodzieżowych reprezentacjach swojego kraju (10 występów, 2 bramki). - To była świetna drużyna. Wtedy miałem okazję zagrać ze znanymi piłkarzami, między innymi gwiazdą Realu, Gonzalem Higuainem. Jestem zadowolony, że trafiłem do Wisły. Konkurencja o miejsce w składzie jest duża, ale na zdrowych zasadach. Będę chciał pokazać argentyński styl gry w Wiśle. Rios będzie występować z numerem 21. Na koszulce prócz nazwiska będzie widnieć skrót od imienia, Andy.
Podpis pod umową z &quot;Białą Gwiazdą&quot; złożył Cezary Wilk typowany na następce Radosława Sobolewskiego. Wilk od trzech sezonów bronił barw Korony Kielce. W swoim kontrakcie z złocisto-krwistymi miał zapisaną kwotę odstępnego (500 tysięcy złotych). Dla krakowskiego zespołu nie stanowiło to żadnego problemu i piłkarz związał się czteroletnią umową. Okazję na debiut będzie mieć już w czwartek, gdy &quot;Biała Gwiazda&quot; zmierzy się z Qarabag w III. rundzie el. Ligi Europejskiej. - Decyzję podjąłem bardzo szybko, bo nad czym tu się można zastanawiać. Od takiego klubu propozycję przejścia można dostać tylko raz i nawet sobie nie wyobrażam, żebym z tej szansy mógł nie skorzystać. Mam nadzieję, że w tym klubie rozwinę się, podniosę znacznie swoje umiejętności i będę mógł wykonać kolejny krok, którym będzie wyjazd za granicę. - powiedział nowy nabytek Wisły.
Na konferencji był obecny prezes Bogdan Basałaj, który zapewnił, że to jeszcze nie koniec wzmocnień. Jutro odbędzie się sesja zdjęciowa Wisły Kraków.
Źródło: NaszaLiga.pl

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
Euzebiusz Smolarek podpisał kontrakt z Polonią Warszawa. 29-letni napastnik podpisał dwuletnią umowę, na podstawie której będzie zarabiał około 400 tysięcy euro rocznie.
- Podpisaliśmy z nim kontrakt, by mógł spokojnie rozwiązać w niedzielę umowę z Kavalą. Taki był jego warunek, bo nie chciał zostać na lodzie - mówi właściciel Polonii Warszawa Józef Wojciechowski

Już jutro &quot;Ebiego&quot; czekają testy medyczne - Jeśli wyniki badań nie wypadną pomyślnie, to kontrakt, który z nami podpisał, będzie nieważny - oznajmia szef stołecznego klubu.

Źródło: naszfutbol.pl

groven 2,2K

groven

Forum VIP
Bełchatowski klub sprzedał bądź stracił na skutek wygaśnięcia kontraktu 9(!)zawodników w większości stanowiących &quot;szkielet&quot; zespołu,a także utalentowanego trenera.

Odeszli: D.Pietrasiak,P.Rachwał,J.Tosik,M.Korzym,Z.Zakrzewski,K.Kozik,E.Cecot i K.Janus.
Nie podlega wątpliwości,że Pietrasiak,Rachwał i Tosik byli ważnymi ogniwami dobrze grającego w zeszłym sezonie Bełchatowa,a mając w perspektywie już prawie pewne odejście Dawida Nowaka,robi się dla tego zespołu bardzo nieciekawie.

Już wkrótce sympatycy drużyny ze Sportowej zobaczą w akcji kilka nowych twarzy, w tym takie nazwiska jak Żewłakow, Tanevski, Baran czy da Silva.

Źródło: [URL='http://adasiks.blox.pl/html']http://adasiks.blox.pl/html [/URL] oraz [URL='http://gksbelchatow.com/index.php/club/news?id=293']http://gksbelchatow.com/index.php/club/news?id=293 [/URL]

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
Nowym zawodnikiem Polonii Bytom został słowacki pomocnik Blażej Vaščák.
Nowy zawodnik bytomskiego Klubu przyszedł do Polonii ze słowackiego MFK Kosice a wcześniej reprezentował barwy włoskich klubów Treviso oraz US Lecce. Ma za sobą udane występy w Lidze Mistrzów, w której rywalizował w barwach Artmedii Petrżalka w sezonie 2004/2005. Dostąpił również zaszczytu gry w Reprezentacji Słowacji, w której rozegrał 3 spotkania.

Źródło: http://www.naszfutbol.pl

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
W dniu dzisiejszym piłkarze Legii Warszawa rozegrali trzeci mecz sparingowy w czasie zgrupowania we Francji. Podopieczni Macieja Skorży ulegli Stade Rennes 1-0.

Jedyną bramkę w meczu w 75 minucie z rzutu karnego zdobył Jerome Leroy.

Rennes 1-0 Legia Warszawa
Bramka: Leroy 75&#39; (rzut karny)

Legia Warszawa: Marijan Antolović - Artur Jędrzejczyk (Lucien Owona-Ndong), Srdja Kneżević, Jakub Wawrzyniak, Marcin Komorowski (Michał Żyro) - Manu (Sebastian Szałachowski), Ariel Borysiuk (Dong Fangzhuo), Ivica Vrdoljak, Alejandro Cabral (Piotr Giza), Maciej Rybus (Miroslav Radović) - Bruno Mezenga (Takesure Chinyama)

adrian1905 132

adrian1905

Użytkownik
Rumuński pomocnik Cristian Muscalu, który był w kadrze m.in. zespołu Steauy Bukareszt, belgijskiego St. Truiden a także w młodzieżowej drużynie FC Koeln, pojawił się w środę na treningu Lecha.

Muscalu, który występował w kadrze U-21 swojego kraju, gra na pozycji skrzydłowego. Pozostanie w Poznaniu prawdopodobnie do końca tygodnia.

Cristian Muscalu w październiku skończy 21 lat i oprócz gry w kadrze Rumunii U-21, występował w drużynie narodowej swojego kraju do lat 19. Ostatnio piłkarz występował w bułgarskim Czernomorcu Burgas.

cygeiro 486

cygeiro

Użytkownik
W środę do Krakowa przyleciał Osman Chávez, który przechodzi testy medyczne. Zawodnik obejrzy dzisiejsze spotkanie Białej Gwiazdy z FK Karabach w III rundzie kwalifikacji do Ligi Europejskiej.
Fot. Maks Michalczak

Osman Chávez urodził się 29 lipca 1984 roku w Santa Fe, w Hondurasie. Gra na pozycji środkowego obrońcy. Jest wychowankiem dwukrotnego mistrza Hondurasu, Platense Puerto Cortés. W 2007 roku został wypożyczony do Motagui Tegucigalpa, ale po roku wrócił do Puerto Cortés.
Dobra gra Cháveza została dostrzeżona przez trenera reprezentacji Hondurasu, Reinaldo Ruedę, który powołał obrońcę do kadry na Mistrzostwa Świata w RPA. Chávez w eliminacjach do mundialu rozegrał łącznie 11 meczów, a na turnieju finałowym wystąpił we wszystkich trzech spotkaniach grupowych, jakie rozegrała reprezentacja Hondurasu.

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Clemence Matawu zawodnikiem Polonii Bytom
Clemence Matawu zawodnikiem Polonii Bytom
Jak czytamy w &quot;Dzienniku Zachodnim&quot; nowym zawodnikiem Polonii Bytom został 27-letni pomocnik z Zimbabwe Clemence Matawu.
Clemence Matawu jest byłym zawodnikiem I-ligowego Podbeskidzia Bielsko-Biała, już w poniedziałek uzgodnił warunki swojego kontraktu, a wczoraj w raz ze swoim menedżerem złożył podpis pod umową wiążącą go z bytomskim klubem. Clemence będzie występował w koszulce z numerem 9.

Źródło: NaszaLiga.pl

reggaenerator 0

reggaenerator

Użytkownik
Całkiem dobrze wygląda ten skład, szkoda że w bramce nie zobaczymy Onyszki bo moim zdaniem Przyrowski nie bedzie pewnym pkt. tej jedenastki, ciekawe jak tam sytuacja z Dawidem Nowakiem chyba działcze Polonii nie liczą na to że zasili ich od początku sezonu sięgając po Sobiecha. Liczę na jeszcze lepsza gre w tym sezonie Mierzejewskiego który swoje pierwszy kroki stawiał w NAKI Olsztyn a poprzednim sezonie był jednym z najlepszych graczy Polonii, powoli również przekonuje siędo niego Franciszek Smuda powołując go do kadry. Prezes Polonii jako nieliczony robi transfery Polskich zawodników. Np. W Legii po tych transferach wydaje mi sie że w peirwzej 11 zobaczymy góra 2-3 Polaków natomiast w Polonii jak widać zagra 2-3 ale obcokrajowców.

flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Sobiech kolejnym nabytkiem Polonii Warszawa

Artur Sobiech grający do tej pory w barwach Ruchu Chorzów pojawił się dziś w Warszawie. Nie była to przypadkowa wizyta ponieważ oba kluby doszły już do porozumienia w sprawie transferu. Właściciel Czarnych Koszul Józef Wojciechowski zapłaci &quot;Niebieskim&quot; za piłkarza rekordową, jak na polskie warunki sumę miliona euro. (Tym samym Sobiech będzie najdroższym polskim piłkarzem kupionym przez klub Ekstraklasy. ) Kontrakt zostanie podpisany w poniedziałek. Zawodnik ma związać się z klubem z Konwiktorskiej na 3 lata.

Wydaje się, że już wiemy dlaczego wczoraj jeszcze piłkarz Ruchu zagrał tak przeciętnie.

reggaenerator 0

reggaenerator

Użytkownik
Jeszcze niedawno Ruch chciał utrzymać swoich wychowanków aczkolwiek Milion Euro jakie Wyłożył Pan Wojciechowski przekonało działaczy Ruchu do transferu. Naprawdę Polonia wzmocniła się wyróżniającymi sie zawodnikami z ligi polskiej. I przede wszystkim są to Polacy co ja osobiście bardzo cenie. Jedyny transfer zagraniczny to Bruno z Jagiellonii.

bayern91 0

bayern91

Użytkownik
Ruch jeszcze ma przecież rewanżowy mecz z Austrią Wieden, a juz sprzedali Sobiecha!!!
Glupota....
Tak na prawde to dzialacze Ruchu poddali sie bez walki w tej rywalizacji, bo bez Sobiecha Ruch duzo traci na wartosci. Działanie Chorzowian jest o tyle glupie, ze pozbawiaja sie jakichkolwiek szans na awans. Jest to klub bez zadnych ambicji.

Prince de Belial 1,5M

Prince de Belial

Forum VIP
Będzie sąd nad boiskowym chamstwem piłkarzy

▶ http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,8202583,Bedzie_sad_nad_boiskowym_chamstwem_pilkarzy.html

Sędzia Arkadiusz Staśkiewicz złożył doniesienie do prokuratury, bo w trakcie meczu jeden z piłkarzy miał mu grozić śmiercią. Dolnośląski Związek Piłki Nożnej zawodnika zawiesił na dwa mecze, a arbitra odsunął od prowadzenia spotkań aż do zakończenia sprawy przed sądem.

Taką decyzję podjął prezes DZPN Andrzej Padewski, który mówi: - W historii naszego związku to pierwszy taki przypadek i dlatego nie do końca wiem, jak się do tego zabrać. Wniesienie sprawy do prokuratury to oczywiście prawo sędziego, ale moim zdaniem przez to możemy dojść do paranoi. Jak sędziowie zaczną pozywać piłkarzy, a piłkarze arbitrów, to my nigdy z sądów nie wyjdziemy.

Sprawa rzeczywiście ma charakter precedensowy. Na meczach w naszym kraju często bowiem zdarza się, że piłkarze czy kibice pod wpływem emocji wygrażają sędziemu. Na Dolnym Śląsku, a może i w całym kraju, jeszcze nigdy nie zdarzyło się, by jakiś arbiter kibica czy zawodnika pozwał. - Wszystko przez to, że u nas takie zachowania uznaje się za normalne. W związku też nie chcą tego specjalnie nagłaśniać. Wiele razy słyszałem, jak w podobnych sytuacjach działacze mówili do sędziego: &quot;Lepiej siedź cicho, bo inaczej znajdziemy na ciebie jakiś haczyk&quot;. Ludzie nie chcą się więc wychylać. Ja uznałem, że tej sprawy tak nie zostawię, bo trzeba te chamskie zachowania utemperować - tłumaczy sędzia Arkadiusz Staśkiewicz.

Twierdzi on, że podczas majowego meczu ligi okręgowej między Barczą Milicz a Multimetem Włókniarzem Wrocław grożono mu śmiercią. Według opisu arbitra kapitan Włókniarza Marek Kuźma po otrzymaniu czerwonej kartki miał powiedzieć: &quot;Ja cię, k.... znajdę i zap... ty ch... j... znajdę cię i zap...&quot;. Staśkiewicz złożył więc doniesienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez piłkarza, a sprawą zajęła się Prokuratura Rejonowa w Miliczu. Za grożenie arbitrowi Kuźmie grozi nawet do dwóch lat więzienia.

Sam zawodnik sytuację z meczu widzi zupełnie inaczej niż sędzia Staśkiewicz. - To, co robi pan sędzia, to jest jakieś kino. Z naszego spotkania zrobił cyrk, a teraz jeszcze chce mi nabruździć w życiorysie. Mam 41 lat, w piłkę gram od 20, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Jak mnie wyrzucił z boiska, to sobie coś tam mruczałem pod nosem, ale z mojej strony na pewno nie padły takie obraźliwe słowa. Poza tym byłem na środku boiska, więc nikt nie mógł słyszeć, co mówiłem - zapewnia Kuźma.

Jego wersję potwierdza prezes Włókniarza Krzysztof Dawidow. - Nie słyszałem, by Marek coś niewłaściwego do sędziego krzyczał. To, że się zdenerwował, to prawda, bo arbiter próbował nas załatwić z uśmiechem na ustach. Poza tym, gdyby rzeczywiście padły tam takie groźby, to związek powinien nas nawet wykluczyć z rozgrywek, a przecież nawet nas jakoś ogromnie nie ukarał. To dowodzi niewinności Marka - argumentuje Dawidow.

Wyrokiem Wydziału Dyscypliny DZPN Kuźma został zawieszony na dwa mecze, a Włókniarz dostał 100 zł grzywny. Sędzia Staśkiewicz na posiedzeniu wydziału się nie pojawił. - Nie przyszedłem, bo po prostu się bałem. Kiedy ten człowiek mi groził, miał agresję w oczach. Nie wiem, czy po posiedzeniu czegoś by mi nie zrobił, albo przynajmniej nie porysował samochodu - mówi Staśkiewicz, który prosił związek o przyznanie mu pełnomocnika procesowego. Pełnomocnika nie dostał, ale za to do końca rozpatrzenia sprawy przez sąd został odsunięty od prowadzenia meczów ligowych. - Moim zdaniem coś tu jest nie tak. Przecież to ja zostałem znieważony, a teraz ponoszę dodatkowe konsekwencje. Sędziuję od 11 lat, ale nie wiem, czy nie zrezygnuję, bo po takiej sytuacji to się naprawdę wszystkiego odechciewa - dodaje.

Poziom i obyczaje - komentuje Jerzy Sawka, &quot;Gazeta Wyborcza&quot;

Jeśli dojdzie do procesu, to będzie on bardzo ciekawy, bo przywykliśmy i jakoś akceptujemy piłkarskie chamstwo i niewybredne słownictwo. Widzimy, jak wściekli zawodnicy na meczach najwyższej rangi wykrzykują coś arbitrom w twarz z morderczą nienawiścią. Wiemy, że to nie słowa w rodzaju: &quot;Szanowny Panie Sędzio, byłbym Pan łaskaw zauważyć, że sytuacja miała inny przebieg, niż Pan raczył zawyrokować&quot;. Oni mówią w swoich rodzimych językach to, co usłyszał w polskiej lidze okręgowej sędzia Staśkiewicz. Piłkarze są jak współcześni gladiatorzy i dlatego trudno od walczących zaciekle facetów wymagać savoir-vivre&#39;u. Ale gdy sprawa trafi do sądu, to ten być może będzie musiał zająć jakieś stanowisko. Ewentualny wyrok może pokazać, jaka będzie przyszłość boiskowych obyczajów: czy będą takie jak teraz, czy też będą się cywilizować. A czy to będzie miało jakiś wpływ na poziom gry i sędziowania? Nie.

----

Powiem szczerze... sędzia ma JAJA ! jak widać nie tylko druzyna, którą ukarał ( a dokładniej zawodnik w niej grający ) będzie go teraz go mieszał z błotem, ale również okręgowy związek będzie go traktował jako banitę ( a przecież powinien mu pomagać ! ) - tylko ze względu na to, iż na naszych stadionach wszyscy już &#39;przywykli&#39; do wyzywania, opluwania, a w niższych ligach nawet do gonienia sedziego po boisku ( po przegranym spotkaniu ) czy rysowaniu mu samochodu... niezmiernie cieszę się, że facet uczynił jak widać milowy krok do zmian mentalności tych rzeźników i uzurpatorów gry w pilkę nożna, chociaż domyślam się, jak będzie mu teraz ciężko pracować. W wielu spotkach z jakimi mam styczność sędzia jest święty i nawet podniesienie głosu czy machanie do niego rękami jest równoznaczne z wkluczeniem ze spotkania... w polskiej lidze jak widać można mu grozić nawet śmiercią i &#39;wszyscy&#39; się dziwią, iż sedzia podejmuje jakąś reakcję, gdyż to ma być &#39;naturalne&#39;... [&#39;]

reggaenerator 0

reggaenerator

Użytkownik
Ekstraklasa: koniec z legalnym obstawianiem meczów?

Firmy bukmacherskie działające na polskim rynku oskarżają spółkę Ekstraklasę SA o zbyt wygórowane żądania finansowe za prawo do wykorzystywania wyników piłkarskiej ekstraklasy. Druga strona powołuje się na ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów.
Przedstawiciele firm bukmacherskich uważają, że zgodnie z polskim prawem muszą otrzymywać zgodę na wykorzystywanie wyników z wydarzeń sportowych organizowanych przez polskie związki sportowe, jednak za ustaloną opłatą. Problem zaczął się jesienią 2009 roku, kiedy stawki znacznie wzrosły.
&quot;Najdroższa była ekstraklasa piłkarska, czyli dawna 1. liga. Jednak z PZPN udawało nam się porozumieć. Opłaty były na poziomie, które byliśmy w stanie zaakceptować. Jednak od momentu, kiedy powstała spółka Ekstraklasa SA, sytuacja zmieniła się na naszą niekorzyść&quot; - powiedział członek zarządu zakładów bukmacherskich Star-Typ Sport (STS) Mateusz Juroszek.
Według niego opłaty wzrosły czterokrotnie (opłatę odprowadza się za każdy punkt). &quot;Mamy ponad 400 punktów w całym kraju, więc roczna opłata za wykorzystywanie wyników byłaby wręcz astronomiczna&quot; - dodał Juroszek.
W minionym sezonie trzy firmy porozumiały się ze spółką i miały w swojej ofercie zakłady na mecze najwyższej klasy rozgrywkowej w Polsce. Jednak w czerwcu wypowiedziały umowę (obowiązuje trzymiesięczny okres wypowiedzenia).&quot;Teoretycznie trzy firmy mają jeszcze prawo do wykorzystywania wyników ekstraklasy, jednak nie wiemy, czy w nowym sezonie skorzystają z tej możliwości&quot; - powiedział rzecznik prasowy Ekstraklasy SA Adrian Skubis.Stowarzyszenie Pracodawców i Pracowników Firm Bukmacherskich (SPiPFB) zarzuca władzom Ekstraklasy SA brak chęci porozumienia w związku z ofertą, jaką stowarzyszenie złożyło kilka tygodni temu.

źródło: Onet.pl

Naszczęście dalej typy będą sie pojawiały w internetowych zakładach bukmacherskich, aczkolwiek osoby grające u bukmacherów naziemnych stracą prawdopodobnie możliwość typowania wyników spotkań naszej rodzimej ekstraklasy.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom