OFICJALNIE: Drogba odchodzi z CFC!
Po wczorajszych spekulacjach oficjalna strona Chelsea FC potwierdziła, że Didier Drogba opuści zespół ze Stamford Bridge wraz z końcem czerwca bieżącego roku, po wygaśnięciu obowiązującej go umowy.
Didier spędził w Chelsea osiem lat i wszyscy w klubie chcieliby podziękować mu za ten czas oraz życzyć powodzenia i dalszych sukcesów w przyszłości.
Ron Gourlay powiedział: „Didier jest bez wątpienia legendą Chelsea i zawsze będzie częścią naszej rodziny. Opuszcza nas w glorii po sobotniej nocy, ale sam jest zdania, że to właściwy moment na nowe wyzwanie.”
„Oczywiście Didier przyczynił się w wielkim stopniu do wszystkich ostatnich sukcesów Chelsea. Był doskonałym profesjonalistą przez cały spędzony tutaj czas i jako jeden z naturalnych liderów zespołu stanowił inspirację dla wielu naszych młodych zawodników.”
„Wiedzieliśmy od jakiegoś czasu, że ten scenariusz jest prawdopodobny, ale Didier wraz z klubem podjął ostateczną decyzję w ostatnich kilku dniach, ponieważ z oczywistych powodów nikt nie chciał rozpraszać uwagi przed finałem Ligi Mistrzów.”
„Rozmowy były przez cały czas ugodowe i życzymy mu wszystkiego najlepszego na przyszłość. Zawsze jest mile widziany na Stamford Bridge w dowolnym momencie – zarówno jako gracz, czy też nasz gość.”
Didier opuści Chelsea po zdobyciu 157 goli w 341 występach. Jest czwartym zawodnikiem w rankingu strzelców wszechczasów, jego 34 bramki w europejskich pucharach to rekord Chelsea, a 9 trafień w 9 finałach wszystkich pucharów ogromnie przyczyniły się do najbardziej udanego okresu w historii klubu.
Zdobył trzy tytuły
Premier League, cztery razy triumfował w FA Cup, dwa razy w Carling Cup, a teraz, w najbardziej dramatycznych i chwalebnych okolicznościach, wraz z Chelsea zwyciężył w finale Ligi Mistrzów. Był wybierany Graczem Roku Chelsea oraz Graczem Roku Zawodników Chelsea, a także dwukrotnie został Królem Strzelców
Premier League.
Na zakończenie swojej przygody w Chelsea 34-letni napastnik powiedział:
„Chciałem położyć kres wszystkim spekulacjom i potwierdzić, że opuszczam Chelsea. To była bardzo trudna decyzja i jestem bardzo dumny z tego, co osiągnęliśmy, ale nadszedł czas na nowe wyzwanie.”
„Jako zespół osiągnęliśmy tak wiele i wygraliśmy każde możliwe trofeum. Sobota była szczególną chwilą dla wszystkich w klubie oraz naszych fanów i jestem bardzo dumny, że odegrałem rolę w zdobyciu tak wielu trofeów dla zespołu, który był moim domem przez ostatnie osiem lat.”
„Chciałbym skorzystać z okazji i podziękować wszystkim w klubie, zwłaszcza Romanowi i moim kolegom, z których wielu stało się bardzo bliskimi przyjaciółmi i pozostaną nimi na całe życie. Chciałbym także przekazać specjalne podziękowania dla kibiców Chelsea, którzy dostarczyli mi tyle miłości i wsparcia na przestrzeni lat.”
„Pragnę życzyć drużynie wszystkiego najlepszego i dalszych sukcesów w przyszłości – zawsze będziecie w moim sercu.”