Myślę, że ten temat można spokojnie wykorzystac do tego by wymienic się swoimi opiniami i wnioskami na temat minionego sezonu. Na pewno kibicowaliśmy różnym drużynom, które spełniły Wasze oczekiwania lub Was kompletnie zawiodły a nawet jeśli nie to macie obiektywne opinie, które ekipy zaskoczyły kibiców a które zagrały poniżej oczekiwań.
Moim zdaniem rozczarował Lech Poznań. Jak wiemy ambicje władzy jak i fanów sięgały tytułu Mistrza Polski. Jeszcze nie tak dawno wydawało się, że Kolejorz faktycznie ten cel zrealizuje. Jednak pod koniec sezonu lokomotywa się zepsuła i straciła swoją prędkośc. To spowodowało, że Lech kończy zaledwie na trzecim miejscu. Osobiście wydaje mi sie, że przyczyną takiego stanu rzeczy jest ławka rezerwowych a raczej jej brak. Trener Smuda nie miał pola manewru więc musiał grac wciąż tym samym składem. A jak wiemy Lechici rozegrali w tym sezonie bardzo dużo spotkań. To są ludzie, nie cyborgi więc raczej było pewne iż nie wytrzymają. Teraz z drużyny odejdzie trener. Za nim pewnie zostanie sprzedanych kilku kluczowych zawodników. To oznaczac będzie tylko jedno - katastrofę w przyszłym sezonie ponieważ bez dobrego trenera i zawodników nie da się zbudowac potęgi. A jakich speców ma Lech mieliśmy okazję przekonac się w czasie zomowego okienka transferowego. Żaden z zakupionych wtedy piłkarzy nic nie wniósł do drużyny. Tym bardziej dziwi mnie to, że prezesi nie zgodzili się z żądaniami Smudy by mógł miec większy wpływ na politykę transferową. Cóż, pozostaje miec nadzieję, że nowi sponsorzy Lecha na tyle wzmocnią budżet, że będzie możliwe podniesienie płac najlepszym piłkarzom by móc zatrzymac ich w klubie.
Kolejnym klubem, któremu należy się minus jest Górnik Zabrze. Zdecydowanie najsłabsza drużyna zakończonego sezonu
Ekstraklasy. Nie pomogło im zupełnie nic. Bogaty sponsor dzięki któremu władze klubu mogły pozwolic sobie na wzmocnienia podczas zimowego okienka transferowego. Nie pomógł również wybitny (?) trener Henryk Kasperczak. Tutaj pojawia się pole do kolejnej dyskusji. Czy faktycznie Kasperczak jest tak dobrym trenerem na jakiego jest oceniany. Gdy trenował Wisłę, miał wyniki - sukcesy ale zobaczcie jakich miał piłkarzy w kadrze. Teraz gdy nie miał takich gwiazd, nie potrafił zbudowac takiej drużyny by była w stanie utrzymac się w lidze choc miał na to trochę czasu. Górnika teraz na pewno czekają duże zmiany. Na ich szczęście Alianz sie nie wycofuje więc będą mogli spokojnie myślec o ewentualnych transferach. Czy zmienią trenera? Myślę, że tak. Kasperczak miał bardzo dużo czasu i nie stworzył nic a teraz prezesowi na pewno zależy by awansowac ponownie do najwyższej klasy rozgrywek.
Jeśli chodzi o zespoły, które zdecydowanie zasłużyły na pochwałę to myślę, że będzie jeszcze okazja coś o nich napisac. Jak na razie mam nadzieję, że włączycie się do dyskusji na ten temat ponieważ wielu z Was interesuje się polską piłką. A taka merytoryczna dyskusja pozwoli nam wzajemnie stworzyc obraz minionego sezonu, który również pomoże w lepszym przygotowaniu się do następnego ... oczywiście z punktu widzenia typującego
Jeszcze raz gorąco zapraszam do dyskusji.