Na poprzednie pytanie nikt nie zna odpowiedzi? :/ 2 posty wyzej...
Jerry West opuszcza Grizzlies
Jerry West zdecydował się nie przedłużać umowy z drużyną ligi koszykówki NBA Memphis Grizzlies i zrezygnował z funkcji dyrektora sportowego klubu. Stanowisko opuści 1 lipca.
Pracował z ekipą Grizzlies od pięciu lat. Ostatni sezon był dla nich bardzo nieudany - zespół ma najgorszy bilans w NBA.
- Nie jestem już młodzieniaszkiem. Ten sezon zmęczył mnie szczególnie. Pojawiły się problemy pozaboiskowe i nie sposób było się skoncentrować na rozwoju drużyny - przyznał 68-letni West.
Jednocześnie West nie wykluczył, że podejmie się pracy w innym klubie. W ostatnich miesiącach jego osoba łączona była z New York Knicks.
West to legenda NBA. W przeszłości był jednym z najlepszych i najskuteczniejszych koszykarzy ligi. Nosi przydomek Logo, ponieważ to jego wizerunek posłużył do stworzenia znaku NBA. Odnosił również wielkie sukcesy jako dyrektor sportowy Los Angeles Lakers - odpowiadał między innymi za sprowadzenie do drużyny Shaquille'a O'Neala i Kobe Bryanta (zdobyli razem trzy tytuły mistrzowskie). Dwukrotnie otrzymywał nagrodę dla najlepszego działacza ligi.
Źródło informacji: PAP/INTERIA.PL
Joey Crawford odsunięty od meczów
Komisarz ligi NBA David Stern podjął decyzję o zawieszeniu sędziego Joey'a Crawforda, jednego z najlepszych arbitrów w
USA, za jego zachowanie wobec Tima Duncana w niedzielnym meczu San Antonio Spurs - Dallas Mavericks.
Crawford mający ponad 30-letni staż pracy w NBA nie poprowadzi już żadnego spotkania w tym sezonie, zarówno w rundzie zasadniczej, jak i w playoffs.
Crawford ukarał Duncana dwoma faulami technicznymi, w tym drugim, gdy koszykarz siedział na ławce rezerwowych, prowokując znanego ze spokoju i klasy Duncana do ... walki. Pierwszy faul techniczny Duncan otrzymał od sędziego pod koniec trzeciej kwarty, kiedy to wdał się w sprzeczkę z Crawfordem, przedmiotem której była ocena faulu w ataku.
- Popatrzył na mnie i powiedział dwukrotnie: Chcesz walczyć? Nie mam pojęcia dlaczego w połowie meczu sędzia wykrzykiwał do mnie te słowa - relacjonował Duncan zachowanie arbitra.
- Zachowanie Joey'a Crawforda odbiegało od przyjętych, profesjonalnych standardów, których przestrzegania oczekujemy od sędziów. Biorąc pod uwagę, że podobne sytuacje miały miejsce wcześniej, kara zawieszenia nie podlega dyskusji - głosi oświadczenie Sterna.
Poprzednio nerwy zawiodły Crawforda podczas finałów Konferencji Zachodniej w 2003 roku, gdy sędzia odgwizdał bezpodstawnie cztery faule techniczne w pierwszych 10 minutach jednego z meczów usuwając z parkietu trenerów Dallas - Dona Nelsona i jego asystenta Dela Harrisa
Źródło informacji: PAP/INTERIA.PL