Jeszcze co do przewinien druzyny: 1. czy faul przy rzucie jest tez zaliczany? 2. Bo czy jest taka mozliwosc zeby faul przy rzucie za trzy był szóstym z kolei w danej kwarcie to wtedy sie 5 wolnych rzuca? 3. I kto rzuca dane wolne?
4. Ale ogolnie to wielkie dzieki,super wytłumaczone.
I jeszcze tech faul: 5. za co on jest? wiem ze np jak sie z sedziego smieje itp, ale 6. czym on sie rozni od niesportowego?
Hm.. Nie wiem czy dobrze zrozumialem... ale jesli tak to:
Ad 1. Wszytkie faule sa zaliczana, czyli te przy rzucie tez. Czyli moga byc 2 skrajne sytuacje. 1. Jesli wszsytkie pierwsze 5 fauli jest "normalnych", to wtedy wszytkie sa karane pilka z boku. 2. sytuacja, to ze wszytkie pierwsze 5 fauli sa wszytkie przy rzutach wiec kazdy jest karany rzutami osobistymi. A po przekroczeniu 5 fauli druzyny w kwarcie kazdy nastepny, niezaleznie od tego czy jest "normalny" czy przy rzucie karany jest rzutami osobistymi.
Ad 2. TAka sytuacja nie jest mozliwa. Tzn. przy 6. faulu: jesli jest to "normalny" faul, to wykonuje sie 2 rzuty osobiste. Jesli jest to faul przy rzucie ze 2 pkt. to wykonuje sie rowniez 2 rzuty osobiste. Jesli jest to faul przy rzucie za 3 pkt. To analogicznie 3 rzuty osobiste.
Ad 3.W/w faule wykonuje poszkodowany
Ad 4. Nie ma sprawy :spokodfhgfh: polecam sie na przyszlosc ????
Ad 5. To roznie. Decyduje o tym sedzia, najczesciej sa to: krytykowanie sedziego, niecenzuralne slowa skierowane przeciwko niemu. Agresywne zachowanie w stosunku do graczy przeciwnej druzyny, trenera przeciwnej druzyny... i tak moza jeszcze wymieniac.. ???? ale wiadomo o co chodzi. "Niegrzeczne zachowanie"
Bardzo to subiektywna ocena.. Przypomina mi sie niedawny faul tech. jakim zostal ukarany Tim Duncan, nie pamietam w jakim meczu, za krytykowanie decyzji sedziego (zreszta mial racje). Zszedl wiec z boiska, aby ochlonac.. Po doslownie minucie, miala miejsce kolejna fatalna decyzja sedziego, co rozsmeiszylo cala ekipe San Antonio siedzacej na lawce (w tym TD) i w tej wlasnie chwili siedzacy na lawce TD dostal 2 techniczne przewinienie i musial przejsc sie do szatni... Ale spoko, bo z tego co wiem, to sedzia ten zostal juz zawieszony.... (to zreszta byl najstarszy "aktywny" sedzia). Dobra, koncze juz ta dygresje, bo pewnie niezle przynudzam...
Ad 6. Hm.. Wydaje mi sie ze najprostrze wytlumaczenie to takie: ze faul techniczny jest tak jakby poza gra. Natomiast niesportowy w czasie gry... I z reguly sa to faule brutalne. Np. Jesli jest taka sytuacjja, typu szybka kontra, tak ze zawodnik atakujacy ma przed soba tylko
kosz, a za soba biegnie juz jakis obronca druzyny przeciwnej i widzi ze nie ma szans aby go powstrzymac/zablokowac, wiec specjalnie BRUTALNIE fauluje. Lub, jesli ktos walczy "lokciami". Lokciem dostac w twarz, to tez raczej nie przypadek i raczej brutalne, wiec takie te sa czesto zaliczane do fauli niesportowych...
Mam nadzieje, ze cos da rade zrozumiec z tego belkotu mojego
jakby to to pytaj! ????
pozdro!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:
Ad 1, 2. tak jak zauwazyli to moi przedmowcy
zapomniaelm dodac, ze sytuacja dotyczy fauli przy rzucie nietrafionym.. Bo jesli jest trafiony, to tak jak wspomnieli jesli byl to faul przy rzucie tafionym za 2, to punkty sa zaliczone i oprocz tego 1 rzut osobisty akcja "and 1" ???? I tak samo przy rzucie za 3. Jesli jest trafiony, to punkty sa zaliczone i dodatkowo 1 rzut osobisty
Ad 3. Jesli chodzi o rzuty po faulu technicznym to wykonuje to dowolny gracz, czyli z reguly najleprzy w tym fachu ????