Rusza faza play off. W grze mamy 12 drużyn. Finał będzie rozgrywany system bo5, reszta spotkań bo3.
W ćwierćfinale czekają
1.NaVi
2.NiP
3.Movistar Riders
4.Furia
Wtorek:
1.
Fnatic - ENCE godz. 15.30
2.
FaZe - Players godz. 19.00
Środa:
1.
Entropiq - Astralis godz. 15.30
2.
Heroic - Liquid godz.19.00
Pierwszy dzień widzę tak:
Długo się zastanawiałem w którym kierunku pójść. Wybieram zwycięstwo Fnatic. W pierwszej grupie w pierwszej fazie wyszli z 3 miejsca z bilansem 3:2. Na pewno rok 2021 czy początek 2022 formacja szwedzka nie może zaliczyć do udanych, na pewno nie w CS:GO. Wiele transferów, roszad, starzy na "emeryture", finalnie skład wygląda tak: poizon, mezii, peppzor, KRIMZ, ALEX. Moim zdaniem największym zaskoczeniem jest peppzor, młodziutki 19 latek dołączył do pierwszej piątki w lutym 2022 idealnie wkomponował się w zespól. W żaden sposób nie odstawał od reszty w meczach, ba ugrywał klacze i trzymał na prawdę wysoki poziom, scena mainstrimowa nie przeraziła go a to ważne, z meczu na mecz może być tylko co raz lepiej, być może naradza się Szwedzka gwiazda nowej ery cs:go. KRIZM ach ten KRIZM, ciężko cokolwiek powiedzieć, na pewno to nie jest już taka forma jak w 2020, gdzie "łysol" biorąc AK-47 w dłonie robił nie stworzone rzeczy. Myślę, że te czasy już za nami i nie wrócą, jeśli chodzi o jego osobę, zdarza się otworzyć spotkanie i być na górze tabeli, ale jest to uważam bardziej spowodowane blędem przeciwnika niż formą Krimza, dla oka bardzo szarpany cs, grając np. w kille Krizma to loteria jakich mało - brak stabilizacji - ogólna ocena na chwilę obecna Krizma jak dla mnie to średnia. Na tapetę biorę bułgara poizona, bardzo spokojny i statyczny snajper, nie zobaczymy u niego głupich zachowań skracania czy dziwnych rotacji, ustawiony na mapie w miejscu najbardziej korzystnym dla snajpera. Complexity miało swoje 5 min w cs i poizon odgrywał tam kluczową role - na moje również pozytywna zmiana odkąd przyszedł do fnatic. Fnatic wygrał w 2020 właśnie ten turniej ESL PRO LEAGUE. Teraz przejdę do faworyta względem bukmacherów czyli ENCE, w końcu widzimy co raz częściej polaków w csie na kluczowych turniejach, Dycha, hades. hades wspaniały snajper pokazał, że jest w formie w fazie grupowej, wiele rund wygranych dzięki jego snajpstrzałach. Dycha natomiast wahania formy, zdarzają się gdy z hadesem są w topce drużyny, ale bardziej mi zapadło w pamięć gdy jest w topce ale od dołu tabeli. Na pewno ten turniej dla nich jest kluczowym turniejem, po za IEMEM ostatnio nie rozgrywali ważniejszych turniejów, na pewno chcieli by się zakotwiczyć na stałe w top 10 rankingu hltv bo właśnie takie miejsce zajmują aktualnie, uważam że kursy troszeczkę przesadzone powinny byc 1.9 vs 1.7 w strone ENCE. Idę w ekipę szwedzką.
FaZe idzie po kolejne trofeum z rzędu ? ropz przyszedł do zespołu i faze odmieniło całą swoją grę, wiele pisałem podczas IEMA w temacie o Faze, od początku mówiłem że wygrają IEMA i tak sie stało, drużyna nie należy do najmłodszych ale jest wymieszana świeżość z doświadczeniem, a wśród nich jeden z najlepszych prowadzących obecnej sceny cs go - karrigan. Tutaj skupię się bardziej na zespole rosyjsko, kazachstańskiej czyli stare Gambit. Na IEMIE nie błyszczeli, w ESL moim zdaniem mieli najsłabszą grupe, a po mimo to nie grali super. Długi czas "gambici" byli top 2 w rankingu do czasu jak IEM wygrało faze, i przeskoczyli na 3miejsce. Więc w 1/8 mamy pojedynek dwóch drużyn top 3 świata. W tym spotkaniu lekką dominacja wskazuje na FaZe, chociaż gambici nie są chlopcami do bicia, na pewno tutaj jakieś znaczenie odgrywa odejście od formacji gambit z wiadomo jakich przyczyn. Dobrym typem jest moim zdaniem w tym meczu również +2,5 mapy lub można pójść w strone fragów ropza jeśli linia była by interesująca na daną chwilę brak takowej.
- Wygrana fnatic @ 2.65
- Wygrana fnatic 2:0 @ 5.40
- Wygrana fnatic 1mapa @ 2.35
- Wygrana FaZe @ 1.77
- powyżej 2 mapy @ 1.87
- 1. mapa - Liczba rund wygranych poprzez eksplozję bomby (bez dogrywki) @ 1.6