Liga Mistrzów
Strasbourg - Virtus Bologna godz. 20.30
1 / 1.73
Po raz kolejny w stronę Strasbourga, nawet się nie zdziwię mocno jak nie udźwigną tego kolejny raz, ale po ostatnim blamażu w lidze, nie pozostaje nic innego, jak tylko pokazać charakter i jednak udowodnić, że można z tego słabego okresu wyjść na prostą. Pisałem już bardzo dużo o drużynie Strasbourga, tutaj czy w temacie ligi francuskiej, nic więcej pewnie nie wymyślę - mają kryzys, pytanie tylko czy będą potrafili przełamać, to akurat w tym spotkaniu. Po ostatnim, fatalnym meczu ligowym z Pau Orthez (57-98), trener Collet trochę pozmieniał przygotowania do tego spotkania, m.in. zamknięte treningi i przede wszystkim razem z zarządem zorganizowali spotkanie we własnym gronie, może to w jakimś stopniu pomoże oczyścić trochę atmosferę w klubie - bo były nawet informację o wcześniejszych mocniejszych "dyskusjach" na jednym z treningów (podobno Green z Traore, mieli sobie coś więcej do powiedzenia). Poza tym wszystkim, jest tutaj już ostatnia szansa na powalczenie jeszcze o awans, nie tylko potrzebują wygranej, ale też potknięcia innych zespołów, na szczęście dla nich Besiktas i Oostende maja bezpośredni mecz, a Neptunas ciężki wyjazd do Grecji, więc jeszcze naprawdę duża szansa na ugranie tego, z kolei Bolonia już z pewnym awansem do kolejnej rundy. Już pierwszy mecz pomiędzy tymi zespołami pokazał (Bolonia wygrała 87-81), że Strasbourg absolutnie tutaj nie odstaje i przy trochę lepszej skuteczności, to oni mogli przechylić szalę zwycięstwa na swoją korzyść. Personalnie, dla mnie, to zespoły z bardzo zbliżonym potencjałem, liczę po prostu na większą determinację ze strony Strasbourga - raz, że musi być ogromna motywacja wyjścia z tego słabszego okresu, dwa, że mają jeszcze realna szansę na awans. Nie wiem czy to wszystko będzie miało jakiekolwiek znaczenie, bo jednak takiego kryzysu w Strasbourgu nie było bardzo dawno, ale jakoś nie chcę mi się wierzyć, że tak mocni i doświadczeni zawodnicy plus tak duża postać we francuskiej koszykówce w postaci trenera Colleta, nie znajdą w sobie na tyle siły i ambicji, żeby powalczyć o próbę zmiany tej sytuacji - potrzebują jak nigdy tej wygranej. Jeżeli chodzi o możliwe absencję, to oba zespoły najprawdopodobniej w pełnym zestawieniu. (
Fortuna)
83-80