Ja zacznę od tego, że bardzo bym chciał żeby Justyna zdobyła złoto czy jakikolwiek inny medal, ale...
10 km stylem dowolnym to nie jest konkurencja, w której czuje się najlepiej. W tym sezonie Pucharu Świata odbyły się 2 biegi klasykiem, gdzie startowała cała czołówka. W pierwszym Justyna była 12, a w drugim 9. W obu przed Justyną były m.in. Bjoergen (1&4), Kalla(2&1), Steira(3&5) i Roponen (4&4) oraz w tym drugim Smigun (startowała tylko raz w dowolnym na 10km). Trzeci bieg na 10 km dowolnym to ostatni przed Igrzyskami Puchar Świata w Canmore i tam Kowalczyk była 2, ale zabrakło Norweżek (Bjoergen i Steiry) oraz Finek (Roponen i Saarinen) oraz Smigun. Z Kallą Justyna przegrała. Patrząc na to oraz na fakt, że trasa jest łatwa - mała ilość podbiegów Justyna nie jest faworytką akurat tej konkurencji. To, że Justyna startuje jako ostatnia z czołówki również nie jest korzystne. Powód? Śnieg jest rozmokły i każda następna zawodniczka go bardziej "zryje" co znacznie naszej zawodniczce utrudni bieg. Tym bardziej, że najlżejszą biegaczką nie jest. Po stronie naszej zawodniczki na pewno jest forma, która wydaje się optymalna.
Nie mniej jednak dla mnie faworytkami są Bjoergen i Kalla i to one wg mnie powalczą o złoto. Justynie życzę jak najlepiej i mam nadzieje, że się mylę, ale sądzę, że będzie walczyć o brąz z licznymi zawodniczkami i wcale ten medal nie jest taki pewien. Trudno odgadnąć w jakiej formie są Steira, Smigun, Roponen, Saarinen, bo ostatnio nie startowały tylko spokojnie trenowały, ale to właśnie je i może Rosjankę Khazovą widział bym w roli zawodniczek, z którymi o brąz powalczy Justyna Kowalczyk.
Osobiście nie stawiałbym zbyt dużych pieniędzy na TOP 3 Justyny, a postawiłbym ten zakład na Kallę (@1,58 Gamebookers) i w drugiej kolejności na Bjoergen (@1,75 Gamebookers).