Falun - Women - Prolog - Styl klasyczny
Kto wygra:
Typ: Justyna Kowalczyk
Kurs: 2.40
Buk: bet365
Sezon sportów zimowych dobiega końca tak wiec trzeba zarabiać póki czas. Na dzisiaj zaplanowane są w Szwedzkim Falun Prologi w biegach narciarskich. Panie do pokonania będą mieć 2.5 km w stylu klasycznym. Bieg powinien być emocjonujący ale tylko ze względu na to iż to jest jak sprint bowiem jeśli chodzi o klasyfikacje to wszystko już praktycznie rozdane, jak wiemy kryształową kulę zdobyła nasza Justyna Kowalczyk. Dzisiaj myślę że ta trasa jest dla niej i to ona wygra. Justyna Kowalczyk bardzo oszczędnie podchodzi do swoich wypowiedzi na temat dzisiejszych zawodów, mówi że nie będzie ryzykować na zjeździe tylko wszystko z głową będzie robić ale ja myślę że ona w samych zawodach zrobi wszystko by wygrać. Każdy wie jak jest, Justyna w tym sezonie wygrywała, ale tylko jak nie jeździła Marit a dzisiaj ma jedną z ostatnich szans na pokonanie Norweżki a w tym sezonie jeszcze jej się nie udało. Ja uważam że to się stanie dzisiaj. Przed rokiem Justynka zdystansowała na tej trasie rywalki a druga na mecie Marit była za nią o 8,7sekundy. To jest dystans ale i styl naszej zawodniczki. Marit Bjoergen i tak zdobyła w tym sezonie bardzo dużo bowiem była królową Mistrzostw Świata w Oslo, ona na pewno da z siebie wszystko ale lepiej czuje się w stylu dowolnym. Justyna w moim przekonaniu jest zdecydowanie bardziej zmobilizowana od Norweżki mimo że ma już kryształową kulę bowiem na pewno chciałą by w końcu pokonać swoją największą rywalkę a jak ją pokona to wygra. Do tego dochodzi to iż dzisiejszy bieg będzie miał znaczenie dla losów dalszych zawodów w Falun bowiem od poprzednich zawodów w Sztokholmie liczona jest mała kalsyfikacja finału pucharu świata w którym po za dzisiejszymi zawodami i tymi z przed dwóch dni dojdzie do biegu na dochodzenie i kończącego sezonu biegu na 30km w którym zawodniczki wystartują z taką strata jak ponieśli w tych 3 zawodach poprzedzających, a jak wiemy Justyna po zwodach w Sztokholme troche traci do czołówki a zwyciestwo na pewno jej da szanse na walkę nawet o wygraną w turnieju ale trzeba dzisiaj wygrac i zdobyć punkty bonusowe. Podsumowując Justyna bardzo lubi tą trasą bowiem wygrała tutaj już przed rokiem gromiąc m.in. Marit Bjoergen, jest nie bywale zmobilizowana by w końcu wygrać z swoją rywalką a do tego ma o co walczyć bowiem turniej finałowy jest ładnie opłacany.