pablo_89
Użytkownik
No sorry, jak Ty napiszesz o mnie książkę w której są same bzdury i nieprawdy to ja idę z tym do sądu. A nie że wolność słowa. Wolność słowa też ma pewne granice. Powstała książka o prezydencie RP, a nie o jakimś Kaziu spod budki z piwem. Prezydent nie może nic nie robić z tym jeśli książka o nim to bzdury i pomówienia. A że nie zrobił nic więc...Komorowski nie poszedł bo w Polsce była wolność słowa... Nie wypowiadam się co do prawdy lub fikcji w obu książkach bo nie mam żadnej wiedzy w tym względzie. Zakładam, że jak wszystkie teorie spiskowe są fikcją i w jednym i w drugim przypadku, ale Szumlińskiego nie ścigała policja, a Piątka tak i to jest ta różnica apropos Twojej tezy o wolności słowa.
Sam jestem z wykształcenia prawnikiem i zapewniam Cię, że jak sędzia dostaje sprawę do orzekania wszelkie sympatie polityczne odkłada na bok. Najlepszym dowodem na to jest fakt, że w czasach kiedy rządziła PO wymiar sprawiedliwości równo po połowie wydawał wyroki na korzyść i nie korzyść PiSu. Zobaczysz jak będzie teraz.
Studenci prawa mają nawet specjalne przedmioty jak unikać jakichkolwiek czynników mających wpływ na bezstronność. Zresztą najważniejsza sprawa to taka, że te ustawy są sprzeczne z Konstytucją. Jak by był zapis w Konstytucji, że KRS wybierają posłowie to ok, ale wyraźnie jest napisane co innego. I jak pisałem wcześniej jeśli raz ktoś łamie Konstytucję może zrobić to zawsze więc teraz tylko od dobrej woli PiSu będzie zależeć czy będą w Polsce jeszcze jakiekolwiek wolne wybory i czy wogóle będzie wolność.
Kolejny raz już to napiszę. Mariusz Kamiński został skazany na maksymalną karę jaką mógł dostać!!! Trzy lata więzienia i 10 lat pozbawienia funkcji państwowych. Prokurator która go oskarżała Anna Habało siedzi obecnie we więzieniu za przyjmowanie łapówek i inne przekręty. Sędzia który go skazał to sędzia Łączewski, polityczny sędzia który został przyłapany na korespondowaniu z fałszywym kontem twitterowym Lisa. Sędzia chciał dawač rady jak walczyć z rządem. Serio myślisz że obsada "wymiaru sprawiedliwości" do sprawy Kamińskiego była przypadkowa? Zrozum wreszcie że teoria nie zawsze idzie w parze z praktykom. Teoretycznie sędziowie powinni być niezależni i apolityczni. Jednak tysiące przykładów pokazuje że tak nie jest.
Nie manipuluj bo w Konstytucji NIC!!! nie pisze o tym KTO!!! ma wybierać sędziów do KRS. Zatem tą kwestię KTO można zawrzeć w ustawie.
Twórcy tej Konstytucji wstawili tam wiele bezpieczników żeby nic a nic się w Polsce nie zmieniło, lecz w paru miejscach zostawili też spore luki, wiele zapisów jest z sobą sprzeczne, wiele przepisów można interpretować na tysiące sposobów.