Vilukhina O. - Pałka K. 1.60 milenium
Rosjanka w sztafecie spisałą się znakomicie, zaledwie raz spudłowała na strzelnicy, do tego bardzo dobrze biegła i dzięki temu Rosjankom udało się utrzymać 1 miejsce, a gonił ją nie byle kto bo Tora Berger. Pałka z kolei zawiodła kompletnie, mając karną rundę już na pierwszym strzelaniu pogrzebała szanse Polek na dobre miejsce. Także biegowo Krysia wypadła dużo słabiej niż w przedświątecznych zawodach w Hochfilzen. Tam mimo, że strzelała najwyżej przyzwoicie to potrafiła nadrobić biegowo, tutaj na trasie miała czas nieco gorszy od Vilukhiny. Strzelecko lepsza jest oczywiście Rosjanka. W tym sezonie obie niezle radzą sobie w sprintach, Vilukhina zaczęła od 30 miejsca w Ostersund, w Hochfilzen było już dużo lepiej- 11 i 7 miejsca. Polka zajmowała odpowiednio miejsca 14, 18 i 11 miejsce.Teraz forma jest już chyba trochę niższa i myślę, że Pałka nie wykręci dobrego czasu w przeciwieństwie do Rosjanki, która w sztafecie spisała się bardzo dobrze.
Berger T. - Semerenko Vita 1.45
Tora w sztafecie spisała się całkiem przyzwoicie, dobry czas biegu (lepszy od Ukrainki o 15 sekund), słabiej strzelała, choć jej w tym sezonie zdarzały się gorsze wizyty na strzelnicy, ale i tak był to dużo lepszy występ od Vity. W biegu jak wspominałem była sporo słabsza jak na dystans 6km, do tego doszło słabsze strzelanie i w efekcie Ukrainka rozczarowała swoich kibiców. Ale dzisiaj nie wróżę jej lepszego występu... W tym sezonie jej występy w sprincie to istna sinusoida, od 16 miejsca w Ostersund, przez 5 w 1 zawodach w Hochfilzen aż po 40 miejsce w przedświąteczny weekend. Tora też póki co w kratkę, była 2 w Ostersund (59sekund lepszy czas niż Vita mimo takiej samej liczby pudeł), 24 w Hochfilzen1 (45 sekund straty, ale tutaj fatalnie strzelała aż 4 pudłą przy ledwie 1 Ukrainki) i 16 w Hochfilzen2 (60sekund lepszy czas, przy takiej samej liczbie pudeł). Jak widać Tora jest dużo lepsza biegowo, forma też na plus dla niej, jeśli tylko nie zepsuje strzelania to powinna wygrać z Vitą.
I podbijam typ na Domrachevą w parze z Neuner... Niemka popisowo zepsuła sztafetę, ale u niej strzelanie nigdy nie było mocną stroną. Dzisiaj wiatr nie powinien tak kręcić, ale i tak dla niej może być ciężko. W biegu wyglądała dużo lepiej niż w Hochfilzen, tutaj wykręciła 2. czas, gorszy tylko od... Domrachevej, aż o 30 sekund! Nie wiem czy Dasza jedzie na jakimś koksie ???? ale jest w takim gazie że biegowo miażdży konkurencję. Jeśli chodzi o strzelnicę też lubi popudłować, choć ostatnio się znacznie poprawiła. Co prawda kurs na Daszę już tylko 1.62, ale myślę że warto...