PEWNIAK DNIA !
Michael Greis - Alexander Os (shooting only) - 1.60 Betway
Jak dla mnie po prostu pewniak dnia. Typ na samo strzelanie w dzisiejszym sprincie. Fakt zawodnicy tylko dwa razy pojawią się na strzelnicy, raz na leżaku, raz w stójce. Typ kto będzie lepszy z pary Greis-Os. Wczoraj Greis o dziwo szóste miejsce choć, szczerze mówiąc to wątpię by ktoś się spodziewał tej lokaty. Os natomiast zaszalał niesamowicie i jego miejsce było jednym z największych zaskoczeń indywidualnego biegu, mowa tutaj o 65 miejscu. Greis tylko raz spudłował i to w ostatniej stójce, strzelanie Os'a wyglądało następująco 2/1/0/2. Jak widać już na początku sypnął trzy pudła więc i dziś może mieć z tym kłopot. Poprzednie biegi sprinterskie w tym sezonie wyglądały następująco:
Ostersund - Greis (9 miejsce 0/1), Os (6 miejsce 0/0)
Hochfilzen - Greis (19 miejsce 1/2), Os (59 miejsce 1/2)
Pokljuka - Greis (3 miejsce 0/0), Os (46 miejsce 0/3)
Oberhof - Greis (11 miejsce 1/2), Os (17 miejsce 1/2)
Skuteczność w tym sezonie:
Greis - 81.6% / Os - 75.7%
Według mnie typ dobry i ma wielkie prawdopodobieństwo bycia na plus. Osobiście sam zagrałem po samym biegu indywidualnym byłem skłonny go zagrać, a
sprawdzenie statystyk jeszcze bardziej mnie utwierdziło w nim.
Lars Berger - Alexander Os - 1.57 Tobet
Drugim typem tym razem z oferty w Tobecie, jest pojedynek między Bergerem a Osem. O drugim z nich napisałem po wyżej, więc teraz skupię się na Bergerze. Według wielu uważany za najsłabszego z grona elity Norweskiej w biathlonie. W tym sezonie Lars spisuje się dość średnio w sprincie. W czterach poprzednich biegach zdołał zgarnąć 72 oczka.
Ostersund - Berger (22 miejsce 0/2), Os (6 miejsce 0/0)
Hochfilzen - Berger (43 miejsce 2/2), Os (59 miejsce 1/2)
Pokljuka - Berger (7 miejsce 1/1), Os (46 miejsce 0/3)
Oberhof - Berger (24 miejsce 0/4), Os (17 miejsce 1/2)
Wg mnie Berger ostatnio lepiej się prezentuje niż jego rywal w tej parze. Przed wczorajszy bieg pokazał, że Os ma problemy ze strzelaniem. Fakt, że Berger miał cztery pudła (0/1/0/3) to widać, że na pierwszym leżaku i stójce całkiem sobie nie źle poradził. Wydaje mi się, że Berger będzie lepszy, nie tylko w mniejszej ilości pudeł na strzelnicy ale także biegowo.
Tarjei Bøe - Martin Fourcade - 1.52 Tobet za szybko chciał :/
Objawienie sezonu wg wielu ekspertów z biathlonu, Tarjei Bøe bo właśnie o nim mowa. Po świetnym początku sezonu główny faworyt do zwycięstwa w całym pucharze świata jak i na mistrzostwach, które odbędą się w Khanty-Mansiysku. Maritn Fourcade czyli młodszy z braci w tym sezonie radzi sobie całkiem nie źle. Choć jego dobre, a nawet bardzo dobre występy są przeplatane z kompletnymi niepowodzeniami. W indywidualnym biegu jaki miał miejsce przedwczoraj Francuz zajął drugie miejsce (1 pudło) i był tylko gorszy od Svendsena, Boe natomiast był 5 (2 pudła). Boe jest znany nie tylko z wysokiej skuteczności na strzelnicy, ale chyba z najszybszego biegu. Tak jak wyżej napisał mój przedmówca "RADULA", Boe tylko raz w sprincie był gorszy od Fourcade. Wg mnie Boe dziś będzie lepszy od Francuza, a może i lepszy od wszystkich. Z pewnością jeden z największych faworytów do wygrania dzisiejszego sprintu.