2011-03-17 11:00, Biatlon - kobiety, Świat
Sprint 7,5km (Oslo Holmenkollen/NOR)
Przewaga zwycięzcy:
Typ: 10 sekund lub więcej
Kurs: 1.95
Buk: Bwin
Czas na ostatni sprint biathlonowego Pucharu Świata Kobiet. Tym razem zawody w Oslo Holmenkollen i po za sprintem czekają nas biegi pościgowe oraz Mass Starty. Ja typuje iż zwyciężczyni dzisiejszych zawodów będzie miała przewagą co najmniej 10 sekund nad następną na mecie. Zaczną od krótkiego przedstawienia sytuacji w klasyfikacji generalnej oraz sprintów. W Pucharze Świata prowadzi Kaisa Makarainen a przewaga jej nad drugą wynosi tylko 13pkt, teoretycznie szanse na zwyciestwo mają jeszcze Neuner,Berger i Henkel ale ich strata jest większa bo około 60punktów a więc raczej odbędzie się między nimi walka o miejsce na podium na koniec sezonu. Jeśli chodzi o sprinty jest bardzo podobnie prowadzi Finka, ale druga jest Magdalena Neuner ze stratą 25pkt wiec ciężko jej będzie odrobić ale kto wie jak pobiegną obie zawodniczki, o 3 miejsce w sprincie powinny walczyć Ekholm i Henkel. Tak więc ciekawie zapowiada się dzisiejszy sprint. Dla mnie faworytką jest Neuner, jest w świetnej formie biegowej, dobrej strzeleckiej i ma o co walczyć. Myślę że jeśli ona będzie dzisiaj mieć maksymalnie 1 pudło wygra z przewagą minimum 10 sekund. W tym sezonie w sprintach wygrywały zawodniczki w większości z przewagą powyzej tego minimum. W Ostersund było to 18,7s. Następnie Hochfilzen i przewaga Kuzminy nad resztą to 19,8s, W Pokljuce wygrała Neuner z 11,2 sekundami przed Kuzminą. Minimum nie spełniono za to w Oberhofie 5,7 sekundy oraz w Ruhpolding. Na trasach w Anterslevie w sprincie była przewaga aż 29,1 sekundy a w Presque Isle tylko 8,8s. Ostatnie dwa zawody to także pokryta przewaga bowiem w Fort Kent 10,9 s a na MS przed dwoma tygodniami 12,2sekundy. A więc jak widać w sprintach różnice były w większości a nawet zdecydowanej większość pokryte. Dzisiaj myślę że będzie podobnie bowiem w stawce jest Neuner która musi dzisiaj wygrać i liczyć iż Kaisa będziemaks na 8 miejscu by zdobyć kryształową kulę, tak więc można liczyć u niej na świetny bieg i na szybkie strzelanie z kolei jeśli na strzelnicy jej się potknie noga zawsze jest szybko Kuzmina czy Berger która także są w stanie wygrać z taką przewagą.