Berdych Tomas-Nadal Rafael 1, Pinnacle Sports 2.60
6:2, 6:0, 7:6
Można???? Można!!!! ???? ???? ????
VS.
Nie idzie mi kompletnie typowanie w tym wielkim szlemie, skuteczność bardzo marna i pomijam nawet porażkę GGL gdzie spartaczył czwartego seta ponieważ coś mogło z tego być...no ale bukmacher za "prawie" albo "blisko" nie płaci. Lecz nie mam się jeszcze czym załamywać ponieważ turniej trwa i jeszcze kilka meczów przed nami. Już nie pamiętam który raz typuje przeciwko Nadalowi jak gra z Berdychem ale od X spotkań były to same w topy z mojej strony jeśli chodzi o "czystą jedynkę".
W bezpośrednich pojedynkach prowadzi Nadal i to aż 19:3 lecz jak prawie zawsze wiele z tych spotkań było rozgrywanych bardzo dawno temu. Pierwsze mecze nawet 10 lat temu i to właśnie 10 czy 9 lat temu Berdych wygrywał z Hiszpanem...od tamtego momentu notuje same porażki. A co najgorsze na ostatnie 19 potyczek, Czech urwał tylko trzy sety także to robi wrażenie. Tomas, obecnie 7 rakieta świata a w przeszłości 5 od kilku lat mniej więcej koczuje w podobnym rankingu. Plusem z jego strony jest to,że prawie od 5 lat nie wypadł z pierwszej dziesiątki najlepszych zawodników. Jak na talent Berdycha i jego umiejętności to bardzo słabo spisuje się podczas
Australian Open ponieważ na 11 razy zaliczył tylko raz półfinał i było to w poprzednim sezonie.
Jeśli chodzi o rewolucje w jego karierze to warte odnotowania jest iż po pięciu latach rozstał się z trenerem, Tomasem Krupą i związał się z nowym szkoleniowcem tj. Daniel Vallverdu. Wenezuelczyk natomiast bardzo długo wcześniej trenował jako sparingpartner Andyego Murraya także nie jest byle kim mimo,że nazwisko niezbyt rozpoznawalne. Jak na razie Czech chwali sobie współpracę z nowym pracownikiem lecz owoce tej współpracy wyjdą z czasem. Od zawsze twierdziłem,że Berdych nie wygra wielkiego szlema ponieważ w najważniejszych momentach zawsze głowa odmawiała mu posłuszeństwa. Gdyby mocniejsze nerwy to Pepik na pewno miałby jakiś tytuł na koncie jak nie więcej niż jeden z wielkich szlemów. Czy to się zmieni? Życzę mu tego z całego serca ponieważ jest to pod względem umiejętności kompletny tenisista. W sezonie 2015 przegrał tylko jeden mecz. Najpierw w pokazówce pokonał Ferrera oraz Ronica, w Doha doszedł do finału przegrywając z Ferrerem 6:4, 7:5 i tutaj w Melbourne bez starty seta pokonał Fallę, Melzera, Troickiego oraz Tomica i jeszcze w jednym turnieju pokazowym pokonał Hewwita.
Ogólnie sezon zaczął dobrze, pomijając nawet wszystkie mecze pokazowe to widać, że jest w dobrej dyspozycji. Jego przeciwnikiem oczywiście nie będzie byle kto ponieważ Nadal i w sumie to powinienem zakończyć analizę tego zawodnika lecz nie wypada mi. Już raz stawiałem przeciwko królowi mączki w tym turnieju gdzie byłem święcie przekonany iż Anderson ugra minimum seta, owszem były na to szanse lecz Kevin rozsypał się po pierwszym secie. Przez dłuższy okres pierwszego seta grał bardzo ładnie, ofensywnie i Rafael był pod ścianą tak jak sobie to przewidziałem. Moim zdaniem reprezentant RPA posypał się psychicznie od momentu gdzie przy 5:5 w pierwszym secie miał 5 break pointów dodatkowo zaczynając od 0:40 i nie wykorzystał tego. Konsekwencjami tego było połamanie się w kolejnym gemie serwisowym oraz totalne złamanie w kolejnych setach.
Nadal, sezon zaczął od turnieju pokazowego w Abu Dhabi gdzie bardzo gładko przegrał z Murrayem i kolejno wygrał z Wawrinką. Wielką sensacją była porażka Hiszpana z Berrerem podczas Doha OPEN. Jeden z najlepszych zawodników na świecie przegrał z podstarzałym jak na tenisistę graczem 1:6, 6:3, 6:4. Podczas
Australian Open od meczu ze Smyczkiem notuje progres w swojej formie. Z Youzhnym tak jak pisałem wcześniej wygrał dość gładko ponieważ Rosjanin sam nie zawiesił wysoko poprzeczki. Ze Smyczkem to był ten słabszy mecz gdzie momentami Nadal był bezradny jak dziecko we mgle. Natomiast z Selą wygrał na spokojnie, ale pokonać tenisistę który głównie odnosi sukcesy w challengerach to nie wielkie halo. Najbardziej Rafa zaimponował mi w meczu właśnie z "uszatkiem" gdzie w drugim oraz trzecim secie pokazywał wszystko na co go stać.
Staram się zachować jak zwykle wiele obiektywizmu w tym co piszę i upieram się dalej, że Nadal ciągle nie gra tego do czego nas przyzwyczaił w przyszłości i jeszcze trochę czasu minie jak to wróci. Oczywiście mawia się, że prawdziwych mistrzów poznaje się po tym jak im nie idzie i podopieczny Toniego jest jednym z najlepszych przykładów. Kilkukrotny triumfator wielkich szlemów w przeciwieństwie do Berdych grać lubi i potrafi w Australii, borni punktów za finał z przed roku. W 2012 również był w finale a w 2009 roku wzniósł puchar mistrza więc było to już dawno temu. Powtórzę słowa jakie pisałem podczas analizy Nadal vs. Anderson.
Hiszpan od zawsze miał problemy z zawodnikami którzy grają płasko i silnie. Anderson grał właśnie tak na początku i przyniosłoby to skutek jeśli były konsekwentny. Brak zdecydowania plus braki z bekhendu zadecydowały o tym iż skończyło się po myśli lepszego z tenisistów. Tak jak napisałem na wstępie moich wypocin...Berdych jest sportowcem który ma szeroki wachlarz uderzeń i potrafi grać na światowym poziomie. To może brzmieć komicznie,że Nadal ma problemy z zawodnikami którzy grają płasko z góry na dół jak Czecha wciąga nosem. Stawiam tutaj na Berdych tym razem ponieważ wierzę, że zmiana trenera oraz taktyki plus ciągle nie najlepsza forma przeciwnika mogą dać mu awans do kolejnej rundy.
Spodziewam się ładnego widowiska. Tomas!!!! Błagam Cię!!! Niech tylko głowa Ci pracuje na odpowiednim rytmie,a możesz ten mecz wygrać po tylu latach, bo chyba jak nie teraz to nigdy!!! Wiele wtopiłem także w tym meczu gram all in przeznaczone na styczeń i luty z moich funduszy. Także albo wóz,albo przewóz....
Tie Break typuje Australian Open 2015:
1. Giraldo Santiago-Hernych Jan 1, Pinnacle Sports 1.68. Wynik? 6:3, 6:2, 6:2
2. Goffin David-Baghdatis Marcos 2 handicap +5.5 gemów, Pinnacle Sports 1.78. Wynik? 1:6, 4:6, 6:4, 0:6
3. Isner John-Haider-Maurer Andreas over 10.5 gemów w pierwszym secie, Bet365 2.00. Wynik? 6:4
4. Tomic Bernard-Groth Samuel over 39.5 gemów w meczu, Pinnacle Sports 1.96. Wynik? 6:4, 7:6, 6:3
5. Anderson Kevin-Nadal Rafael 1 handicap +2.5 setów ,Pinnacle Sports 1.50. Wynik? 5:7, 1:6, 1:6
6. Wawrinka Stan-Garcia-Lopez Guillermo 2, Pinnacle Sports 9.91. Wynik? 7:6, 6:4, 4:6, 7:6
7. Berdych Tomas-Nadal Rafael 1, Pinnacle Sports 2.60. Wynik? 6:2, 6:0, 7:6