Tak jeszcze na szybciutko:
P.Kvitova - M. Kirilenko
Ktoś powiedziałby, że sugeruję się tylko i wyłącznie urodą. Nie od dziś wiemy, że Maryśka, jest jedną z najładniejszych kobiet grających w serii
WTA. Pytanie czy jest dziś szansa, że po meczu sędzia wypowie słowa "Game, Set, Match, Kirilenko". Hejterzy, zwolennicy gry po tzw. kursach - powinni powiedzieć jednym tchem "no chance". Radzę przemyśleć. Petra ubiegły sezon, może zaliczyć do bardzo udanych, duży awans w drabince kobiecego tenisa, wygrana wielkiego szlema. Jednym z atutów, który jest znakiem rozpoznawalnym dla czeszki, silny leworęczny serwis oraz bardzo długi zasięg rąk,( 183 cm wzrostu robi swoje) co pomogło jej własnie na londyńskiej trawie. Można z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jest tenisistką kompletną. Jednak ta kompletność kreśli date swoich narodzin w sezonie 2011, więc jest stosunkowo młoda, co pokazał jej ostatni mecz z Carla Suarez Navarro, które udało się wyszarpać seta uzdolnionej zzesce, która grając pierwszym serwisem wygrała ponad 75 % pierwszego podania ale również postrzelała sobie poza kort i w siatke, fundując sobie 48 niewymuszonych błędów. Hiszpanka dla mnie to jeden z najgorszych serwujacych kobiet w
WTA ( podkreślam dla mnie). Wygrana nad Verą Dushevina, jest dla mnie jak wygrana ze sparing partnerką. Rosjanka jest na mojej liście tenistek, które powinny sobie odpuscić. Mowiąc skrótem jest bardzo słaba, niereguralne występy - łatwy orzech do zgryzienia. Czy Petra ma słabości? Tak łatwo się przeciw niej gra tzw passing shotami.
Maria, Maria, Maria. Niby łatwe przeciwniczki, a jakieś tam problemy były. Jednak kurs 1.14 który dziś oferowała
fortuna jest dla mnie absurdalny. O 7 cm niższa, lecz wciąż wysoka w świetle całego światku żeńskiego tenisa. W 2010 roku grała w ćwiercfinale na kortach w Melbourne, wówczas musiała uznać wyższość gospodyni S.Stosur po długim 3-setowym pojedynku, również dobry występ na amerykańskich kortach podczas U.S Open - Dobrze sobie radzi na twardych kortach. Jakie Karty Maria może wyłożyć na stół przeciw naszej sąsiadce ? Przede wszystkim dobra przy siatce - 7 ranking deblowy. Rosjanka w tym elemencie gry, może zdobyć sporo punktów sciągając Petre troche do siatki i celować by kortówka uderzyła w kort za plecami Kvitovej. Serwis średnej szybkości, za to z dużą rotacją, co może zmusić czeszke do wstrzymania reki na returnie. Rosjanka dość dużą ilość pierwszego serwisu, trafia w kort co imponuje. Jeśli Kvitova znów zagra na poziomie tak jak z Carlą, Marysia może być tą zawodniczką która będzie się podpisywać na "oczku" kamery transmisyjnej po całym meczu. Ponadto, Kirilenko słynie z niezwykłej zmysłu do wykorzystywania Hawkeye. Jak wiemy sędziowie, w tym roku lubią sobie pofolgować np. incydent w meczu Dolgopolov'a z Tomic'em. Podsumowując nie wyobrażam, sobie takiej sytuacji w której spełni się scenariusz proponowanych przez bukmacherów, że bedzię to szybkie 2:0 dla Petry w momencie, gdy zawodniczka z Rosjii wyjdzie skupiona a opiekun odrobii zadanie domowe i obejrzy mecz przyszłej rywalki z Suarez Navarro. Jednym słowem wg mnie Kirilenko powinna wygrac seta a nawet może dojść do dość dużej niespodzianki, że Kvitova będzie musiała się z drabinką finałową.
Moj typy:
Kirilenko wygra conajmniej seta 2,50 / fortuna
Kirilenko wygra mecz 4.60 / fortuna
Kirilenko +6,5 gema 1.60 / fortuna
Zvonareva - Makarova
Kurs na Vera, nie wart uwagi. Jednak postanowiłem napisać pare słów o tym meczu. Makarova w tym roku spadła nie wiadomo skąd. Podobna sytuacja miała miejsce roku temu. Widocznie przerwa "zimowa" jej słuzy, ładuje kobiecina baterie. Jestem bardzo zdziwiony postawą w meczu z estonką Kaią Kanepi, którą z reką na sercu widziałem wysoko w drabince, biorąc pod uwagę ostatnie występy i zabójczy serwis - coś sie posypało? Nie wiem nie miałem okazji oglądać całego meczu. Jednak gdy patrze na statystyki meczu - ewidętnie estonka zostawiła swoj serwis w szatni. Makarova w meczu z Tanaską typowe
wta wyniki do 0.
Co na to Zvonareva? Dla mnie to będzie mecz, w którym to ona będzie dyktatorem gry. Verka oprocz solidnego servisu umie pobiegać po korcie, jest waleczna. w meczu z Lucie, grałasprytnie co zaowocowało tylko 16stoma niewymuszonymi błędami, w 3-setowym pojedynku z Rumunką Dulgheru 25 unforced errors, solidne uderzania. Jeśli miałbym typować wynik 6:4 6:3,
jak dla mnie under 20,5. Jednak mecz odpuszczam, z miłą checią obejrze w calu przygotowania się do nastepnej rundy.
Ponadto w spotkaniu
Ivanović - Vani King, lubie typ na to że Amerykanka wygra
conajmniej jegnego seta, kurs w granicach 1.90 powinna powalczyć przy siatce, a dobrze wiemy jak dobrze wiemy jak dobrą deblistką. Uważana za piekność numer 1 w
WTA, serbka , kiedyś TOP, potrafi grać jednak ma chwile słabości dość często, jej plan na gre się sypie, pojawia sie obwinianie, łzy a co za tym idzie upadek mentalny prowadzący do wyrzucania piłek za kort itp. Vania powinna wykorzystać swoje szanse w tym meczu ( jak wspomniałem szybka gra, dobra zwrotność oraz gra z rotacją oraz dość dobrze rozwinięta emacypacja gry przeciwniczki) i nie być kolejną do odstrzału zawodniczką dla Any.
good luck