Kolejne analizy
KORT 2 Tipsarevic-Schuettler
Typ-
Tipsarevic (Kurs 1.25) Nie chce mi sie wierzyc ze Rainer dojdzie jeszcze dalej niz 4 runda co i tak jest wyrownaniem jego zyciowego osiagniecia na Wibledonskim korcie. Rainer w drodze do meczu z Serbem pokonal nastepujacych graczy - 1 runda ,
Santiago Ventura i gladkie zwyciestwo w trzech setach, nastepnie
James Blake i 5 setowy mecz zakonczony wygrana Niemca, oraz
Garcia-Lopez z ktorym Rainer uporal sie bez trudu w 3 setach. Rzecz na ktora chce zwrocic uwage w grze Schuettlera to mala liczba
niewymuszonych blędów (kolejne spotkanie
16 , 18 , 25 ) przy proporcjonalie duzej ilosci
wygranych pilek (32 , 62 , 29). Liczba 18 niewymuszonych bledów w 5 setowym meczu z Blake'm robi wrazenie przy 62 wygranych pilkach. Tipasarevic bedzie pierwszym powaznym sprawdzianem dla Niemca w tym turnieju a wiec teraz troche o Tipsarevicu. Janko w pierwszej rundzie pokonal zgodnie z oczekiwaniami
Ascione , nastepnie mega sensacja i eliminacja z turnieju
A.Roddicka w 4 setach , najwieksze wrazenie zrobil jednak na mnie w 3 rundzie pokonujac
Tursunova w 3 setach grajac bardzo pewnie. Wczesniej pisalem o malej liczbie niewymuszonych bledów Niemca aczkolwiek Tisparevic jest jeszcze lepszy, jego
niewymuszone bledy to ( vs Ascione 17 ,vs Roddick 24 , vs Tursunov 10). Janko poradzil sobie z dwoma tenisistami o swietnym serwisie, Roddickiem i Tursunovem, watpie aby serwisowe gemy Rainera byly dla niego latwe i przyjemne, Tipsarevic jest w niesamowitej formie i nie widze innej ewentualnosci niz jego przejscie do kolejnej rundy. Serb swietnie serwuje i trzyma swoj serw i watpie aby Rainer mial wiecej niz 2-3 szanse w calym meczu na przelamanie rywala. Wszystkie argumenty sa za Tipsarevicem i mysle ze roztrzygnie to spotkanie 3-0 lub 3-1 aczkolwiek dokladnego wyniku nie polecam.
Kort 11 Cilic-Clement
Typy:
Clement +1.5 (kurs 1.85)
oraz
4 sety lub wiecej (1.35)
Spotkanie nad ktorym myslalem bardzo dlugo i mysle ze Francuz moze powalczyc aczkolwiek bez handicapu nie gram. Mysle ze bedzie to ciezkie spotkanie i Clement moze pokazac swoje
ogromne doswiadczenie w grze na trawie i wygrac ten mecz. Cilic pokonal w pierwszej rundzie Rogera Vasselina, nastepnie 5 setowy bój z bedacym w nienajlepszej formie Nieminenem i w na koniec pokonanie Mathieu co nie jest jakims wielkim osiagnieciem biorac pod uwage jego slabo dyspozycje. Cilic to gracz grajacy bardzo mocno i odwaznie co odwierciedlaja jego statystyki wygranych pilek ale zdazaja mu sie tez czesto proste bledy. Reasumujac , Cillic wygrywa troszke wiecej niz sam psuje , średnio
15 asów na mecz mysle ze taki styl moze pasowac dla Clementa. Franzuz slynie z opanowania , ladnej techniki i starannosci zagran,
praktycznie nie popelnia niewymuszonych bledów(w meczu z Melzerem
tylko 15 przy 37 wygranych w 4 setach) i mysle ze dzis Cilicowi zabraknie cierplowosci i tanie punkty moga zadecydowac o porazce z Clementem . Choc mecz moze ulozyc sie zupelnie inaczej, jesli Cilic poczuje sie mocny przy serwisie, szczegolnie gdy Clement nie bedzie robil punktów przy 2 podaniu Chorwata to moze byc roznie. Napewno nie zapowiada sie mecz bez historii, mysle ze 4 sety to miniumum aby roztrzygnac zwyciezce. Clement serwuje dobrze ,ciezko jest go przelamac a gral z solidnymi zawodnikami - Becker , Melzer i stary dobry Bjorkman. Stawiam na Franzuza z Handi i 4 sety co wydaje mi sie najlepszym zakladem na ten mecz.
Verdasco - Ancic
Typy :
Verdasco +1.5 (Kurs 1.85)
4 sety lub wiecej (kurs 1.35)
Bardzo ciekawe spotkanie dwoch graczy ktorzy sa na fali i pewnie pokonuja kolejnych rywali. Ancic jak zwykle ladnie i ofensywnie , Verdasco bezkompromisowo, straszy rywali tymi mocnymi FH i sporo punktów wygrywa juz po 1-2 udezeniu . Ancic pokonal
Ferrera co nie jest dla mnie zaskoczeniem, porazka z Davidem w Hertogenbosch byla dla mnie niespodzianką. W tym meczu napewno sporo bedzie ofensywnej gry , Verdasco radzi sobie z mocno serwujacymi zawodnikami, urwal seta Karlovicowi w finale Nottingham, pokonal bedacego w dolku ale zawsze mocno bijącego
Berdycha (6-4 6-4 6-0).Hiszpan zrobil na mnie najwieksze wrazenie nie w meczu z Czechem , tylko w spotkaniu 1 rundy z Niemieckim stylistą Kohschreiberem gdzie gral pewnie i madrze co zaowocowalo wygrana w 3 setach. Reasumując , o wyniku meczu z Ancicem zdecyduja nastepujace sprawy, czy Verdasco bedzie trzymal serwis? czy Hiszpan bedzie w stanie nawiazywac walke w gemach serwisowych Ancica ? i czy nie przegra tego spotkania psychiką bo wiadomo ze z ta bylo zawsze roznie u Verdasco. Mysle jednak ze po finale Nottingham i ograniu Berdycha w 3 setach Verdasco jest bardzo pewny siebie i jest w stanie nawet pokonal Ancica , nie bedzie to jednak sprawa latwa i dlatego stawiam +1.5 i 4 sety lub wiecej. Na koniec musze dodac ze Ancic pokonal w tym roku Hiszpana w Queens Club w 2 setach.
Kort 18
Baghdatis - F.Lopez Typ :
Baghdatis (kurs 1.45 )
Jeden z moich ulubionych tenisitów wraca do formy co cieszy, Cypryjczyk z meczu na mecz wyglada lepiej,jak narazie widzialem kawalek meczu z Johannsonem i mecz ze Stadlerem, mysle ze Marcos jest w stanie ograc Lopeza nawet 3-0 . Napewno decydujacącymi czynnikami bedzie % serwisu Hiszpana i jego gra przy siatce. Mysle ze Marcos bardzo czesto bedzie udanie mijal Hiszpana ktory po paru nieudanych akcjach zaczyna biegac do siatki bez potrzeby i traci punkty, granie na backhand Lopeza bedzie naturalnie dawalo mase punktów Cypryjczykowi i na tym powinien sie skupic, trzymac Hiszpana na BH i nie dawac mu przejac inicjatywy. Marcos ze swoja ambicja napewno bedzie sie staral dojsc jak najdalej w Wimlbedoniu, mam nadzieje ze po kontuzji nie ma juz sladu i dzis odprawi do domu kolejnego rywala. Z racji tego ze zarowno 1 jak i 2 serwis Lopeza wyglada solidnie i jego S & V jest bardzo ladne , nie gram ani Handi ani 3-0 dla Marcosa bo w tym meczu moze byc naprawde roznie. Jesli od poczatku Baghdatis nie przejmie inicjatywy moze byc ciekawie. Lopez jest typem gracza ktory po swoich udanych zagraniach nakreca sie i gra ponad swoje mozliwosci i wtedy naprawde trzeba na niego uwazac. Aczkolwiek jego tragiczny backhand mowi mi ze dzis przegra:jezora: