Spotkanie:
Roger Federer - Marat Safin
Typ:
2
Kurs: 5.95 (do konkursu 5.00)
Bukmacher: bwin
Analiza:
Pierwszy mecz półfinałowy tegorocznego Wimbledonu mężczyzn. Światowa rakieta numer 1 i główny faworyt turnieju Szwajcar Roger Federer zagra z fantastycznie grający Rosjaninem Maratem Safinem. Patrząc na grę Marata, aż trudno uwierzyć, że w rankingu
ATP zajmuje 75 miejsce jednak swoją grą w Wimbledonie przypomina tego Marata z przed paru lat, kiedy to on był numerem 1 światowego tenisa. Znakomity serwis, którym od początku turnieju dysponuje, niesamowita zawziętość nie rezygnuje z żadnej piłki, potrafi wygrać długie wymiany a także zaskoczyć rywala forhendem. Safin gra naprawdę
tenis życia i w tym spotkaniu spodziewam się niespodzianki, chociaż według mnie nie będzie to, aż taka wielka niespodzianka, bo obaj na tym turnieju grają podobny
tenis. Oczywiście Federer to Federer ale mnie na razie niczym wielkim nie zachwycił, potężny serwis i to w sumie wszystko, bo gra tak jak by wiedział, że mecz i tak wygra. Szwajcar na razie przegrał jeszcze seta w drodze do półfinału pokonał: Dominik Hrbaty, Robin Soderling, Marc Gicquel, Lleyton Hewitt i Mario Ancic. A więc zawodników znanych ale nie mających predyspozycji aby pokonać Federera, natomiast Safin w formie jest już takim kandydatem. W drodze do półfinału pokonał: Fabio Foggini (3:0), Novak Djokovic (3:0, trzecia rakieta świata i jednego z tych który miał pokonać Federera), Andreas Seppi (3:1), Stanislas Wawrinka (3:1) i Feliciano Lopez, (3:1).
Bilans spotkań między tymi zawodnikami jest oczywiście korzystniejszy dla Szwajcara, ja jednak na finalistę z tego pojedynku typuje Marata Safina, mam nadzieje na ciekawy mecz i końcowy sukces Rosjanina, który na Wimbledonie i tak już osiągną swój życiowy sukces, bo nigdy wcześniej nie był na tym etapie turnieju. Nie sądzie jednak aby zadowolił się tym i dzisiaj da z siebie wszystko aby wygrać.