Dzięki za wypowiedzi i obserwacje. I też odpowiadam:
=kemot2012;3074024][...]
Ten
algorytm nie opiera się na matematyce, ale na "czuju" i obserwacjach [...]
Nie. Na "czuju i obserwacjach" z marszu, opiera się jedynie, hipoteza dotycząca overów. Została postawiona dlatego, że trudno było nie zaobserwować wielkiego wysypu overów przy okazji meczów bez remisu.
Algorytm opiera się na realnych wynikach czy statystykach. Przetworzonych w odpowiednie wartości matematyczne i zamieszczonych w zapisie Algorytmu. Dodatkowo otrzymuje aktualne dane "wejściowe" od Użytkownika.
[...] Wydaje mi się że powinno się jeszcze popracować nad różnymi ligami żeby tego "czuja" potwierdzić lub dostosować do mentalności zawodników w różnych ligach/kontynentach. [...]
... to popracujcie, popracujcie ???? .
Użytkownicy otrzymają program i droga jest otwarta do stosowania go do mentalności zawodników w różnych ligach na wielu kontynentach.
Bender7 w tym wątku pokazał praktycznie, w jaki sposób można to robić, np. w odniesieniu do danych historycznych.
[...]
Tak jak kemot, nie bardzo rozumiem. Czy tabela przed rozpoczęciem kolejki, nie jest bardziej miarodajna? Wydaje mi się, że gdy drużyny rozegrały tyle samo meczy, to miały takie same szanse na zdobycie określonej ilości punktów, co za tym idzie na zajęcie określonego miejsca w tabeli i to odzwierciedla ich rzeczywistą siłę.
Temat niniejszy ma rok bez dwóch miesięcy. Zapisy algorytmów były zmieniane setki razy. Na podstawie obserwacji i analizy. Generalnie co do zasady masz rację i jest to logiczne. Jednak realnie było tak, że podane Algorytmowi najbardziej "świeże" statystyki powodowały bardziej prawidłową prognozę. To zresztą też jest zgodne z logiką.
Skoro były tutaj w dyskusji przytoczone kwestie "ludzkie", osobowościowe czy mentalne oraz takich samych szans to nie można ignorować faktu, iż mecze danej kolejki rozgrywane są w różne dni tygodnia, o różnych często porach dnia. To tylko "na papierze" wszyscy przed kolejką mają takie same szanse. Warunki rozgrywek nie są równe. Każdy zespół jedzie na inny teren. Im więcej meczów więc danej kolejki się odbędzie, tym więcej wiadomości z tych faktów można wyciągnąć.
Kwestia do ustalenia i przemyślenia przeze mnie. Być może są tutaj jakieś wahania w zależności od rodzaju algorytmu. Na razie, nie zmieniałem "warunków w trakcie gry" czyli wskazówek dotyczących prawidłowego użytkowania. Możecie oczywiście grać jak chcecie, na swoją odpowiedzialność.