>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Algorytm - próby.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...]

... a jak Wy uważacie?
Macie rację. Niewiele mnie to obchodzi. I tak zrobię po swojemu:cool:. Kontrolnie chciałem się dowiedzieć,
czy ktoś to czyta.

Dodałem funkcję pn. &quot;Odejmij podpórkę&quot; oraz funkcję pn. &quot;Dodaj trzy drogi&quot;. To drugie rozwiązanie na wypadek między innymi, spotkań innych niż w ligach krajowych.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
... co się namęczyłem, to głowa boli a jestem tylko laikiem. Nie mówię o typowaniu bo &quot;jądro&quot; algorytmu czyli układ typujący jest niezmieniony.
Te wszystkie zależności (typy, prawdopodobieństwo, koszt wysłania zakładu, opcje redukujące podpórki do &quot;czystych&quot; typów, możliwość wstawienia trzydrogowca i to wszystko ze sobą kompatybilne) ...
Nie będzie program wyglądał efektownie. Nakichane różnych rzeczy jest i nieestetyczny w konsekwencji wygląd bo &quot;operowałem na żywym organizmie&quot;. Mam za to nadzieję, że będzie efektywnie i przyjaźnie.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Uff. Zrobiłem. Sam algorytm typujący to zaledwie trzy linijki tekstu.
Jednak te wszystkie zależności ...
Program składa się w sumie z ponad 40 arkuszy. Nie jest jednak &quot;zautomatyzowany&quot;. W przypadku meczów Toto-Ligi byłoby to dla mnie nie lada wyzwanie. Trzeba &quot;wklepywać&quot; dane a reszta zmiennych znajduje się wewnątrz programu.
Nie powtórzyłbym już tego. Pogubiłem się ????

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Mniej więcej tak to wygląda (wartości naniesione w formularzu są przeze mnie &quot;wydumane&quot;). Zapewniam, że jest działające.

Użytkownik a nie tylko algorytm, będzie miał pewien stopień udziału w generowanym wyniku.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Kiedy nie jesteśmy &quot;pewni&quot;, możemy każdy z typów jedno czy dwudrogowych zastąpić trzydrogowym.
Również w takich sytuacjach, gdy otrzymamy komunikat o bardzo możliwym remisie. Jeśli w takim przypadku program jednak wygenerował nam np. wynik &quot;1&quot; to zawsze możemy się zabezpieczyć trzydrogowcem.
Natomiast redukujemy podpórki do bardziej zdecydowanych typów, ale tylko zgodnie z podpowiedzią programu (a nie, naszego widzimisię).
Jest też prawdopodobieństwo trafienia AKO. Z minimum dwoma zdarzeniami a maksimum czternastoma.
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że można w programie generować prognozę na inne zakłady niż Toto-Ligę?
Najbardziej ryzykownym typem w tym programie będzie ... &quot;czysta&quot; jedynka, (oprócz remisu).

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Program A:
TAM, GDZIE ZAZNACZYŁEM &quot;ZREDUKUJ PODPÓRKĘ&quot;, były typy trzydrogowe. Taka duża liczba trzydrogowców pociągałaby za sobą koszt w wys. ponad 31 tys.zł. (za zawarcie zakładu).
Oczywiście, można sobie nadal zaznaczać i odznaczać. Do skutku, jakim jest satysfakcjonujący nas koszt wysłania kuponu w stosunku do wybranych na tym kuponie, kombinacji.
W każdym razie piszę o tym dlatego abyście wiedzieli, że tam gdzie jest &quot;odfajkowane&quot; były w &quot;oryginale&quot; typy &quot;1X2&quot;.

Program B:

Tutaj nic nie zaznaczałem ani niczego nie odznaczałem. Jeślibym skorzystał z opcji &quot;zredukuj podpórkę&quot;, wówczas typ dwudrogowy zamienia się w jednodrogowy. Można też w drugą stronę i dodawać trzydrogowce (&quot;1X2&quot;). I tak jak w przypadku &quot;Programu A&quot; próbować dostosować odpowiadający nam koszt do kombinacji.

----
Literka &quot;M&quot; obok typu oznacza możliwość większą niż gdzie indziej, wystąpienia remisu.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Tak więc, nie są to typy &quot;gotowe&quot;. Można odznaczać i zaznaczać ww. opcje ale zawsze tylko w takich granicach jakie podpowiada program. Wyjść poza te granice, nie można.
Darowałem sobie powyżej (oczywiście, w programie to funkcjonuje), określanie prawdopodobieństwa czy kosztów zawarcia zakładów.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Tak więc, nie są to typy &quot;gotowe&quot;. Można odznaczać i zaznaczać [...]
... ale w jakiś sposób muszę rozstrzygnąć wyniki spotkań znajdujących się w omawianym zestawie.

_____ A B
Poz.1 ✅✅ (3:0)
Poz.2 ✅✅ (1:1)
Poz.3 ✅✅ (1:0)
Poz.4 ⛔⛔ (2:0)
Poz.5 ✅⛔ (2:0) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby także (bo trzydrogowiec):✅. Natomiast, po przeróbce, (którą mam w zamyśle) tej opcji na &quot;X2&quot; byłoby pudło.
Poz.6 ✅✅ (1:4) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅. Po ew. planowanej przeróbce, także plus.
Poz.7 ⛔✅ (1:1) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅. Po ew. planowanej przeróbce, także plus.
Poz.8 ✅✅ (0:0)
Poz.9 ✅✅ (3:3)
Poz.10 ⛔✅ (1:1) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅. Po ew. planowanej przeróbce, także plus.
Poz.11 ✅✅ (1:0)
Poz.12 ✅✅ (0:0)
Poz.13 ✅✅ (0:1) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki, też byłoby (bo trzydrogowiec):✅. Po ew. planowanej przeróbce, także plus.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik

Prognoza z obydwu programów, tuż przed rozpoczęciem pierwszego ze spotkań. Chyba, że ktoś mnie argumentem racjonalnym przekona, że lepiej byłoby wcześniej.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Program A:
tam, gdzie &quot;odfajkowane&quot; dokonałem redukcji typów &quot;1X2&quot;. W oryginale były tam więc trzydrogowce.
To nie znaczy, że tak bym zagrał. Możliwe, że akurat jakieś trzydrogowe typy pozostawiłbym na tych pozycjach.

Program B:

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Tychy - Chojniczanka. Bramka na remis padła po czerwonej kartce i w doliczonym czasie. Niefart dla tych, którzy obstawili jednodrogowo.
Swansea - Everton, remis.
Bez podpórek, masakra.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
_____ A B
Poz.1 ✅✅ (1:1)
Poz.2 ✅✅ (2:0)
Poz.3 ⛔✅ (1:1) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅
Poz.4 ⛔⛔ (1:4)
Poz.5 ⛔✅ (2:3) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅
Poz.6 ⛔✅ (0:1) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅
Poz.7 ⛔✅ (0:1) Tam w Programie B, gdzie się pojawia komunikat &quot;M&quot;, wprowadziłem ostatecznie prognozę &quot;X2&quot;, więc jest trafienie.
Poz.8 ✅✅ (4:2)
Poz.9 ⛔✅ (1:2) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅
Poz.10 ✅✅ (1:1)
Poz.11 ✅✅ (2:1)
Poz.12 ⛔✅ (0:0) W &quot;oryginale&quot; Programu A i bez odznaczania podpórki byłoby (bo trzydrogowiec):✅
Poz.13 ⛔⛔ (1:2)

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Ligi angielskie. Wygląda to obiecująco na przyszłość.
Program B jest taki, jak widzimy. Trafień na tę chwilę: 9. Edit: po poprawce zapisu (tam gdzie komunikat &quot;M&quot;, prognoza &quot;X2&quot;) jest trafień 10.
Tam, gdzie w przypadku Programu A było w oryginale&quot;1X2&quot;, gdyby komunikat brzmiał &quot;X2&quot; to byłoby i taniej i też trafione. (Tak już zresztą było podczas prób, w jednej z nieprezentowanych tutaj wersji programu).
Tymczasem, zredukowanie trzydrogowca do jedynek, nie wyszło zakładowi na dobre.
Teoretycznie, szansa na &quot;jedenastkę&quot;, oczywiście z niezredukowanymi podpórkami.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Kwestia wskazywanych przez program możliwych remisów (oznaczono jako &quot;M&quot;) w pozycjach 7 i 12. Prawdopodobnych w tych spotkaniach bardziej niż w innych.
Mecz Burnley - Arsenal jeszcze się nie rozpoczął. W odniesieniu do spotkania Reading - Blackburn program miał rację.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Tam, gdzie pojawił się komunikat &quot;M&quot; o możliwości remisu, zrobię zmiany. Np. takie, że odtąd komunikat &quot;M&quot; nie może się pokazywać równolegle z prognozą &quot;1&quot; lub z prognozą &quot;1X&quot;.
Poza tym, intuicyjnie (bo jeszcze trochę spotkań zostało i niewiadome są wyniki) skłaniam się ku Programowi B.
Jeślibym ponadto kontynuował równoległe typy z Programem A to musiałbym dokonać zmian w Programie A. Na to nie mam czasu.

Do góry Bottom