... to może ja coś napiszę.
Cytując.
Jak już zauważyliście, mogą się zdarzyć takie kolejki ligowe, w których
algorytm zaproponuje prognozę jedynie dla niektórych spotkań.
[...]
Opiszę tutaj, właśnie taki przypadek.
Poniżej, wygenerowane prognozy. Dotyczą jednego z realnych zestawów T o t o l i g i.
Widzimy, że jeśli chcielibyśmy zrealizować prognozy naniesione na popielate tło,
to prawdopodobnie musielibyśmy dysponować nakładem ponad 50 tys. zł.
Z tym, że nawet nie moglibyśmy zawrzeć tego zakładu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej możliwości kombinacji. Nie mówiąc już, że nie jest warta ta skórka za wyprawkę.
"Ratunkiem" oprócz własnego rozumu, jest możliwość oparcia się o prognozę uwidocznioną w kolumnie po stronie prawej (dużo czerwieni).
Prognozy, które widzimy po prawej stronie, są bardzo wysokiego ryzyka. Jednakże czasem, "lepszy rydz niż nic". Na pewno można o nich powiedzieć, że są czerwone i jednoznaczne.
Wysłanie takiego obfitego tutaj w "czerwień" zakładu, to koszt 8 zł.
Teraz, o prawdopodobieństwie.
Przy takim układzie jak powyżej (kolumna popielata), ale wiemy już, że niemożliwym do zrealizowania
w praktyce, przewidywane przeze mnie prawdopodobieństwo trafienia wygranej kształtuje się następująco:
"13" - 92%
"12" - 99%
"11" - 100%
"10" - 100%
Jak wygląda prawdopodobieństwo trafień w przypadku typów bardzo ryzykownych? (Prawa kolumna).
Pod warunkiem, że dobrze oszacowałem to ryzyko. Tej kwestii akurat pewien nie jestem.
"13" - 50%
"12" - 54%
"11" - 59%
"10" - 65%
Opcja z "prawdopodobieństwem" jest już ujęta w kolejnej wersji arkusza/programu.
.