Newcastle Jets - niesławni zdobywcy
"wooden spoon" w ubiegłym sezonie.
Ernie Merrick, nowy trener może "doda im skrzydeł"? Podobnie jak w przypadku innych zespołów
A-league, team z
Newcastle po mocnej przebudowie. Na razie duża niewiadoma. "On the paper" skład wygląda "ciekawie". Gracze na których warto (mam nadzieję) zwrócić uwagę to m. in.
Roy O'Donovan, Kosta Petratos, Nikolai Topor-Stanley, Ronald Vargas,Daniel Georgievski. Byłby wstyd gdyby znowu zajęli ostatnie miejsce, play - offy dla nich byłyby niczym Mundial ????
Ruchy kadrowe:
Insane: Daniel Georgievski, Mario Shabow, Roy O'Donovan, Kosta Petratos, Glen Moss, Dimi Petratos, Nikolai Topor-Stanley, Jake Adelson, Ronald Vargas.
Outs: Andrew Hoole, Iain Fyfe, Morten Nordstrand, Joel Allwright, Labinot Haliti, Ben Kennedy, Ma Lei Lei, Daniel Mullen, Prio Nielsen, Mateo Poljak, Tomislav Arcaba, Kristian Brymora, Aleksandr Kokko.
Adelaide United -
Marco Kurz nowy trener the Reds ma nadzieje, że odbuduje zespół z Adelaidy, bo to co zostawił po sobie
Guillermo Amor nie wzbudzało miłości u kibiców w poprzednim sezonie.
Ersan Gülüm, Johan Absalonsen, Vince Lia, Karim Matmour - to oni mają odgrywać dużą rolę w nadchodzących dniach. Do tego
Baba Diawara i
Nikola Mileusnic muszą zastąpić takich zawodników jak
Sergio Cirio i
Marcelo Carrusca. Następna kwestia : czy
Paul Izzo godnie zastąpi
Galekovica? Kolejny rok bez play - offów byłby dla takiego klubu i jego fanatycznych kibiców (jak na warunki australijskie ofc) ogromnym rozczarowaniem.
Ruchy kadrowe:
Ins: Paul Izzo, George Blackwood, Ersan Gülüm, Johan Absalonsen, Vince Lia, Karim Matmour.
Outs: Dylan McGowan, George Mells, Sergio Cirio, John Hall, Jesse Makarounas, John Hall, Eugene Galekovic, Riley McGree, Kim Jae-sung, Iacopo La Rocca, Marcelo Carrusca, Eli Babalj.
Central Coast Mariners - standardowa rewolucja w składzie
Marynarzy chociaż trener (
Paul Okon) pozostał ten sam. Żeby coś znaczyć w tym sezonie muszą uszczelnić defensywę i wygrywać w domu, co kiedyś przynosiło im sporo punktów, bo inaczej "popłyną".
Daniel De Silva, Asdrúbal, Wout Brama mają zastąpić
Roya O’Donovana i Fabio Ferreirę. Jak dla mnie słabo to wygląda, nie wiem, czy defensywa nie będzie jeszcze słabsza, a brak
Izzo może odbić się "czkawką". Ale nadziei im nie mam prawa odbierać, natomiast ich udział w fazie play-off będzie dla mnie zaskoczeniem.
Ruchy kadrowe:
Ins: Tom Hiariej, Alan Baro, Antony Golec, Andrew Hoole, Ben Kennedy, Kye Rowles, Josh Rose, Daniel De Silva, Thomas Glover, Asdrúbal, Wout Brama.
Outs: Paul Izzo, Roy O’Donovan, Fabio Ferreira, Ivan Necevski, Nick Montgomery, Jacob Poscoliero, Jacques Faty, Scott Galloway, Mickael Tavares, Michael Neill, Jake Adelson.
Wellington Phoenix - Nowy trener
Darije Kalezic i asystent
Rado Vidosic mają podnieść z popiołów popularnych
Nix po kolejnych słabych sezonach i tym razem doprowadzić klub z Nowej Zelandii do fazy play - off. Terminarz pierwszych spotkań nie był dla
Phoenix łaskawy i dla tak przebudowanego składu może okazać się bardzo trudny.Bez dotychczasowych pomocników (
Roly Bonevacia, Alex Rodriguez i
Vince Lia) wiele zależeć będzie od nowych nabytków:
Gorana Parackiego, Ali Abbasa i
Dario Vidosica - pytanie: czy dadzą radę? Do tego będą trapieni chorobą FIFA, która na pewno dotknie chociażby
Roya Krishne. Znalezienie się w pierwszej szóstce tego sezonu będzie dla nich sporym sukcesem, kluczowe będą wyniki pierwszych b. trudnych spotkań (Adelaida (d), Sydney FC (w), Melbourne City (w), Brisbane (d)).
Ruchy kadrowe:
Ins: Scott Galloway, Goran Paracki, Dario Vidosic, Daniel Mullen, Andrija Kaludjerovic, Ali Abbas.
Outs: Roly Bonevacia, Shane Smeltz, Jacob Tratt, Glen Moss, Kosta Barbarouses, Alex Rodriguez, Vince Lia
Western Sydney Wanderers - kolejny sezon i "wędrówki ludów" w zespole
Wanderers, jak
Tony Popovic to znowu poskleja? W zeszłym sezonie byłem pod wrażeniem jego pracy, bo nie spodziewałem się takich wyników (przy równoczesnej grze na dodatek w AFC).
Oriol Riera, Mark Bridge, Roly Bonevacia, Jumpei Kusukami, Raúl Llorente i oczywiście
Brendon Santalab powinni stanowić o sile teamu z
Sydney. Po takich przetasowaniach boję się, czy defensywa nie będzie przypadkiem piętą achillesową w nowych rozgrywkach (kłopoty tej formacji pokazał ostatni mecz w pucharze FFA)?
Ruchy kadrowe:
Ins: Josh Risdon, Michael Thwaite, Roly Bonevacia, Abraham Majok, John Hall, Nicholas Suman, Oriol Riera, Marc Tokich, Mark Bridge, Álvaro Cejudo, Chris Herd, Raúl Llorente.
Outs: Dimas, Mitch Nichols, Scott Neville, Bruno Piñatares, Ryan Griffiths, Liam Youlley, Stefan Zinni, Emilio Martinez, Nicolás Martinez, Terry Antonis, Shannon Cole, Mario Shabow, Jackson Bandiera, Aritz Borda.