A więc zaczynamy nowy sezon. Jak wiadomo, wprowadzona została reforma rozgrywek. Mam nadzieję, że przyniesie to oczekiwany efekt, czyli liga będzie jeszcze ciekawsza i bardziej emocjonująca. Wszystko wskazuje na to, że i ten sezon będzie należał do dwóch zespołów, które zdecydowanie odjechały swoim rywalom w poprzednich rozgrywkach. Mam tu na myśli oczywiście Legię i Lech.
Wstępnie moim faworytem rozpoczynającej się kampanii jest drużyna ze stolicy kraju. Mają interesujący, szeroki skład z niezmiernie utalentowanymi, młodymi zawodnikami. Do tego uważam, że klub prowadzony jest w profesjonalny sposób.
Teraz jednak nie o tym. Dzisiaj skupie się na rozpoczynających sezon, dwóch spotkaniach. Postaram się przeanalizować możliwości tych ekip i zaproponować jakieś typy.
--------------------------------
19.07.2013, 18:00
Spotkanie: Zagłębie Lubin vs Pogoń Szczecin
Typ: 1
Bukmacher: William Hill
Kurs: 1.85 +
Spotkanie: Zagłębie Lubin vs Pogoń Szczecin
Typ: powyżej 2.5 gola
Bukmacher: Unibet
Kurs: 2.25
Analiza:
Na rozpoczęcie nowego sezonu na stadionie w Lubinie zagra tamtejsze Zagłębie z drużyną szczecińskiej Pogoni. Uważam, że warto w tym spotkaniu postawić na zwycięstwo gospodarzy.
Zacznijmy od Zagłębia. W Lubinie na transfery nie wydano ani złotówki, a wzmocniono skład. Przybyli za darmo ciekawi zawodnicy, którzy wniosą do zespołu trochę świeżości - Kwiek, Piątek, Przybecki.
Najważniejszym atutem zespołu będzie oczywiście czeski napastnik, który ma w CV wpisany Arsenal Londyn - Michal Papadopulos. Czech jest gwarancją bramek i nie wykluczone, że strzelanie rozpocznie już od 1. kolejki.
Wydaje się, że Pogoń nastawiona jest w tym sezonie na utrzymanie. W poprzedniej kampanii dopiero w końcówce uratowali grę w
Ekstraklasie. Teraz również będzie ciężko klubowi ze Szczecina, na walkę o wyższe pozycje. Po za pierwszym składem trener ma w obwodzie samych juniorów. Z klubu odeszło paru doświadczonych graczy, a do kadry włączono kilku młodzieżowców.
Do tego dochodzi brak bramkostrzelnego napastnika. Chałas jest kontuzjowany, a Djousse nie strzelił gola już prawie od roku.
Pozytywów można szukać szczególnie w grze Japończyków, którzy udowodnili na wiosnę, że mają ogromny potencjał.
Zagłębie w przedsezonowych spotkaniach towarzyskich, zanotowała 3 zwycięstwa i 2 porażki. Grali z całkiem solidnymi zespołami, więc wstydu nie było. Pogoń natomiast 1 raz wygrała i 3 zremisowała, a po za spotkaniem z Lyon'em grała ze słabszymi rywalami.
Uważam, że w tym pojedynku zdecydowanym faworytem jest Zagłębie i będą chcieli jak najlepiej zaprezentować się w pierwszym spotkaniu.
Warto również zastanowić się, czy nie zagrać
over 2,5 - bo wszystko wskazuje na to, że padnie kilka bramek.
Spójrzmy na H2H pomiędzy tymi zespołami.
Myślę, że Zagłębie po interesującym meczu wygra to spotkanie. Liczę, że do samego końca będzie ciekawie i zobaczymy kilka bramek.
------------------------------ 19.07.2013, 20:30
Spotkanie: Wisła Kraków vs Górnik Zabrze
Typ: X2
Bukmacher: Expekt
Kurs: 1.60
Analiza:
W drugim piątkowym meczu 1. kolejki T-Mobile
Ekstraklasy krakowska Wisły podejmie na własnym boisku Górnik Zabrze. Bukmacherzy nieznacznie skłaniają się ku drużynie prowadzonej przez Smudę, ale ja uważam, że to Górnik będzie stroną dominującą.
Wisła Kraków... co tu dużo mówić. Klub, który na początku XXI wieku całkowicie zdominował naszą rodzimą ligę, teraz 'pałęta się' w dolnej części tabeli. Czy taki stan zdoła odmienić Franz? Ciężko powiedzieć. W tym momencie skłaniałbym się do teorii, że jego
praca nic tutaj nie zmieni.
W tym sezonie Wisła dysponuje szczupłą kadrą. Gdy pojawią się kontuzje, może być ciężko zebrać solidny skład. Jakby nie patrzeć w klubie panuje wielki chaos. Miała być gruntowna przebudowa, ale wszystko jest przygotowywane na ostatnią chwilę.
Pozytywnym aspektem na pewno będą skrzydła Białej Gwiazdy. Małecki i Sarki to zawodnicy, którzy na pewno będą ciągnąć wózek o nazwie Wisła.
Górnik Zabrze to ciekawy zespół. W poprzednim sezonie mieli świetną jesień i fatalną wiosnę. Myślę, że teraz będą prezentować się solidnie. Trener Nawałka ma do dyspozycji doświadczonych i zgranych zawodników. Do klubu dołączyli tacy gracze jak Sobolewski czy Madej.
Głównym problemem wydaje mi się, że jest brak klasycznego egzekutora. Po odejściu Milika nie udało się rozwiązać tej sprawy.
W sparingach Wisła prezentowała się słabo. Co prawda wygrali z Omonią, ale resztę spotkań kończyli porażką, m.in. z Limanovią. Ostatnie 4 mecze to same porażki.
Klub z Zabrza rozegrał tylko 2 mecze przedsezonowe ze słowackimi zespołami i nie stracili w nich bramki.
Ostatni mecz pomiędzy Wisłą i Górnikiem zakończył się zwycięstwem piłkarzy z Krakowa. Jednak w poniższej analizie zdecydowanie widać, że gracze Górnika zdecydowanie lepiej sobie radzą z przeciwnikiem grającym przy ul. Reymonta.
Moim zdaniem mecz może być dosyć wyrównany, ale uważam, że gracze z Zabrza zaprezentują się z dobrej strony i powalczą o pierwsze punkty w tym sezonie. Mam nadzieję, że zobaczymy interesujący mecz z wieloma bramkami.