Luźne przemyślenia na następne mecze:
Chorwacja - Hiszpania
Chorwacja nadal mnie nie przekonuje. Typowałem ich na rozczarowanie turnieju i brak wyjścia z grupy. Wiele nie brakło bo były momenty w ostatnim meczu, że to Szkoci mogli objąć prowadzenie i zrobić popularnego busa i dowieść wynik do końca. Chorwaci jednak wygrali to indywidualnosciami (Modric, Perisic). Indywidualności te wydają się jednak spełnione bo sensacyjnym srebrze w MS 2018 i nie widzę w nich aż takiej ikry. Lata też już swoje maja i z młodą wybieganą Hiszpanią mogą mieć spore problemy. Hiszpanie też nie zachwycili, ale jak już mieli nóż na gardle to rozbili Słowaków 5-0. W pierwszej połowie ze Szwedami też spokojnie mogło być 3-0, także jest tam moc, tylko muszą odpalić. Możliwe, że się rozkręcają i już odpalili, a potwierdzą to w meczu z Chorwatami pewnie awansując dalej. Chorwaci bez Lovrena i Perisica, czyli kluczowych postaci ostatniego dobrego meczu.
Do różnych ako daje kombinacje wygranych Hiszpanii w regulaminowym czasie gry, a także do przerwy.
Francja - Szwajcaria
Krótko, faworyt oczywisty. Myślę, że jak zwykle ze stabilną defensywą i małym nakładem sił, awans dalej 1-0, lub 2-0 po kontrze w końcówce. Myślę, że długo tu może być 0-0 i nie padnie dużo bramek. Ewentualnie jak
Francja strzeli to raczej będzie pilnowała tyłów i nie będzie forsowała tempa gry.
Do AKO win Francji w 90min i undery bramkowe.
Anglia - Niemcy
Straszny mam tu dylemat jak to będzie wyglądało. Z jednej strony sprawdza się to co pisałem w cytowanym poście, że
Anglia próbuje to rozgrywać tak by się nie zmęczyć. W meczu z Czechami liczyłem, że oddadzą im pierwsze miejsce w grupie by nie trafić na kogoś z grupy śmierci. Anglicy jednak pewni swego pokazali kilka szybszych akcji i wygrali grupe, nie bojąc się potencjalnego rywala, wiedząc że z nim już zagrają na 100% i to będzie inna
Anglia. Dodatkowo jako jedyni mogą jeszcze okazje grać u siebie, więc zostają jedynym gospodarzem turnieju. Z Niemcami grają w Londynie, a jak przejdą dalej to półfinał i finał jest również na Wembley. Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest przypadkiem najgroźniejszy rywal dla Włochów w walce o wygraną turnieju. Z drugiej strony mogę się mylić i Anglicy znowu będą grali bez polotu, na stojąco jak chociażby z Chorwacją. I jak Niemcą wyjdzie taki mecz jak z Portugalią to i wynik może być podobny i
Anglia wyląduje poza turniejem juz w 1/8, w dodatku przegrywając u siebie ze znienawidzonymi Niemcami. Im bliżej meczu, tym bardziej skłaniam się ku Anglii. Przykład Włoch i Holandii i swietnej grupy i beznadziejnego 1/8 finału. Natomiast drużyny mogące robić po 4-0 w każdym meczu tego nie robią grając zupełnie inną taktykę (
Anglia,
Belgia). Cel uświęca środki i wydaje się to być dobra taktyka pod cały turniej
Szwecja - Ukraina
Moim zdaniem ta
Szwecja jest słaba. Mimo, że taktycznie poukładani i mocni w obronie to tyle miejsca co mieli wczoraj Polacy, czy w pierwszy meczu Hiszpanie świadczy o tym, że jest to na razie chyba największy farciarz z turnieju. Ze Słowacją jak trzeba było atakować to także wyglądało to słabo z przodu. Myślę, że jak Ukraina zagra jak z Holandią i Macedonią, a nie jak z Austrią to ze Szwedami sobie poradzi. Ukraina ma charakter i już liczyła się z tym że jedzie do domu. Prezent od Polski w postaci awansu będą chcieli spożytkować. Tym bardziej że rywal nie jest potentatem, a dolna część drabinki wygląda "lajtowo". W półfinale na dole drabinki czeka
Dania lub
Czechy. Nie są to drużyny poza zasięgiem, więc wygrywając ze Szwecją i licząc na sensacje w ćwierćfinale, historyczny sukces jest w zasięgu. To powinno zmotywować Ukraińców do gry jak w Eliminacjach lub z Holandią/Macedonią.
Szwecja już chyba pokazała co najlepsze i poza fartem w obronie i szczęściem do rywali (nieporadna
Hiszpania, słaba Słowacja która potrafi przegrać 5:0, dziurawa
Polska z ręcznikiem na bramce zamiast bramkarza) to nie zagrali nic specjalnego.
Znamy też już dwa ćwierćfinały i fajnie wyglądają do AKO, więc:
Belgia - Włochy
Moim zdaniem Mancini dobrze wyczuje ten mecz. Ma zmienników na podobnym poziomie co pierwszy skład i zmianami może rozerwać defensywe Belgijską, bo chyba nieco sensacyjnie ale to jest pomysł Belgii na te ME to obrona i kontry. Z Lukaku obrona sobie powinna poradzić tak jak sobie poradziła obrona POR. De Bruyne będzie kluczowy, ale jest szansa, że nie zagra, a jeśli zagra to nie w 100% dysponowany. E.Hazard jest cieniem zawodnika z MS 2018. Jak dla mnie cała
Belgia wyglądała mega słabo i miała sporo szczęścia, że nie odpadła z bądź co bądź 3 drużyną z grupy. Uważam, że
Włochy są faworytem do wygrania turnieju. Z Austrią trochę się nie spodziewali tak solidnej Austrii i trochę zlekceważyli. Ale w takich turniejach dość często się zdarza, że późniejszy zwycięzca, gdzieś jest na granicy odpadnięcia z teoretycznie słabszą drużyną we wcześniejszych fazach. Powinno to zadziałać jako lekcja i powinni wyciągnąć wnioski. Ja będę korzystał z fajnego kursu i grał spokojną wygraną Włochów już w 90min.
Czechy - Dania
Mecz "czarnych koniów", których zresztą już we wcześniejszych fazach typowałem do takiego miana. I jedna drużyna i druga czuje, że ma rywala w zasięgu i historyczny sukces na wyciągnięcie ręki. W prawdzie i jedni i drudzy już się pokazywali dobrze w takich imprezach, więc ewentualny półfinał nie będzie jakimś występkiem co kolejnym pokazem, że można namieszać w klasyfikacji turnieju. I myślę, że
dania tutaj będzie lepsza. Czesi bazują na elemencie zaskocznia, że są skazywani na porażkę, a potrafią się zoorganizować w obornie i skutecznie skontrować rywala. Co było widać z Holandią. Tutaj
Dania nie będzie ewidentnym faworytem więc nie ma co liczyc wyłącznie na defensywe i kontry bo
Dania też będzie chciała troche dać rywalom pograć, zrobić otwarty mecz i samemu kontrować bo to idzie im świetnie. Było to widać z Rosją i Walią. Dopóki było koło remisu to było nerwowo. Przy 2 bramkach przewagi to raz po raz robili kontry, które zamieniali na bramki. Zatem nie przystępując do spotkania w roli ewidentnego faworyta (kursy 1,5-1,7) będą mogli liczyć na wyrównane posiadanie piłki i więcej gry z kontry, co powinno ich premiować. Nie zdziwi mnie jakieś kolejne 3-0 i nagle z drużyny, która po pierwszy meczu miała jechać do domu (porażka z Finami), staną się postrachem rywali.
Kupony:
Fortuna online Zakłady
Bukmacherskie - legalny polski bukmacher. Zarejestruj się, odbierz bonus powitalny, obstawiaj i korzystaj z atrakcyjnych promocji.
Fortuna online Zakłady
Bukmacherskie - legalny polski bukmacher. Zarejestruj się, odbierz bonus powitalny, obstawiaj i korzystaj z atrakcyjnych promocji.
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady
Fortuna online Zakłady