edi8
Forum VIP
osama-bin-laden-nie-zyje
http://www.tvn24.pl/0,1701532,0,1,osama-bin-laden-nie-zyje,wiadomosc.html
http://www.tvn24.pl/0,1701532,0,1,osama-bin-laden-nie-zyje,wiadomosc.html
Osama bin Laden nie został zastrzelony w zakamuflowanej kryjówce w niedostępnych górach, lecz w wartej milion dolarów rezydencji w okolicy Islamabadu. Mieszkał tam ze swoją najmłodszą żoną.
Bin Laden został zabity przez amerykańskie siły w swojej rezydencji ok. 100 kilometrów na północ od Islamabadu (openstreetmap.org)
Rezydencja, w której zabito terrorystę, to prawdziwa forteca. Trzypiętrowa posiadłość znajduje się w Abbotabad, mieście położonym 60 km na północ od Islamabadu. Miejscowość jest siedzibą dla wielu emerytowanych pakistańskich wojskowych.
Abbotabad to popularny kurort turystyczny, położony w dolinie otoczonej zielonymi wzgórzami. W okolicach miasta znajdowały się kiedyś bazy treningowe dla islamskich bojowników, głównie tych walczących w kontrolowanym przez Indie Kaszmirze.
Nadzwyczajne środki bezpieczeństwa
Bin Laden odpierał atak, zginął od strzału w głowę
W ścisłej tajemnicy była planowana od sierpnia ubiegłego roku, gdy... czytaj więcej »
Budynek, w którym mieszkał Osama bin Laden jest osiem razy większy niż pobliskie domy, jest również odizolowany od innych.
Został zbudowany w 2005 roku. Zastosowano w nim nadzwyczajne środki bezpieczeństwa. Mur otaczający rezydencję ma wysokość 3,6-5,5 metra i zwieńczony jest drutem kolczastym. Są dwie bramy wjazdowe, obie pilnie strzeżone.
Razem z bin Ladenem mieszkali tam jego dwa bracia oraz najmłodsza żona. Mieszkańcy domu nie wyrzucali śmieci do pojemników na odpadki, ale palili je na terenie rezydencji. Posiadłość jest warta około miliona dolarów, nie ma w niej jednak dostępu do internetu ani telefonu.
Osama bin Laden nie żyje
Osama bin Laden nie żyje. Jego ciało jest w rękach Amerykanów -... czytaj więcej »
Jak zginął bin Laden
Stany Zjednoczone poinformowały, że CIA przez cztery lata tropiła jednego z zaufanych posłańców, którego zidentyfikowano dzięki zeznaniom zatrzymanych po zamachach 11 września. - Zatrzymani zidentyfikowali go jako jednego z niewielu zaufanych posłańców Al-Kaidy. Mówili, że może on mieszkać z bin Ladenem - powiedział na konferencji prasowej wysoki urzędnik amerykańskiej administracji. CZYTAJ WIĘCEJ
Bin Laden został odnaleziony po tym, jak w sierpniu 2010 roku odkryto, gdzie mieszka posłaniec bin Ladena. Później okazało się, że mieszka z bratem i rodziną terrorysty. W niedzielę 1 maja po południu przeprowadzono 40-minutową akcję, w trakcie której zabity został Osama bin Laden, jego dorosły syn oraz niezidentyfikowana kobieta i dwóch mężczyzn - jeden jest prawdopodobnie bratem przywódcy Al-Kaidy, a drugi wspomnianym posłańcem.
jk//kdj
...to prawdziwa forteca...
W ktorym miejscu ten mur ma 3,6-5,5 metra ???Mur otaczający rezydencję ma wysokość 3,6-5,5 metra
wszystko widać na filmiku Suchoparekn mur ma 3,6-5,5 metra ???
Świat wg TVN
Koniec.Kropka
dla mnie to banał... oczywiście, nie chcą aby jego ciało wpadło w niepowołane ręce i było czczone, oddawano mu hołd etc. wiadomo, że wtedy wszyscy Ci islamscy bombardierzy mieliby pożywkę i karmę. Informacja do mediów - ciało jest w morzu - czyli szukaj wiatru w polu ;-) ale tak na prawdę zapewne jest pieczołowicie schowane gdzieś w jakiejś bazie Marines, albo właśnie transportowane do USA czy Guantanamo.Przypominam, ze USA przez wiele lat wmawiało światu, ze Bin Laden mieszka w jaskiniach albo w górach i nie mogą go znaleźć jak widać, nie mieszkał. Zastanawiający jest też fakt natychmiastowego potencjalnego wyrzucenia trumny z ciałem do morza czyli tak jak nakazuje religia islamska, zanim świat dowiedział się o śmierci Bin Ladena on już leżał na dnie morza i ekshumacja nie bedzie możliwa, od kiedy to USA dba o zasady i moralność innych krajów ? Obama zapewnił sobie reelekcje.
Pięknie to ujął Obama :?- Jego zgon powinien być nagrodą dla wszystkich, którzy wierzą w pokój i ludzką godność - powiedział prezydent Stanów Zjednoczonych, Barack Obama w przemowie ogłaszającej śmierć bin Ladena - Sprawiedliwości stało się zadość - dodał.
Na Zetce mówili, że badania DNA to potwierdziły. I pewnie tak było, Zetka dobre info podajeJaką macie pewność, że w ogóle go zabili? Bo Obama tak powiedział? Według mnie jest spora szansa, że żyje i fizycznie ma się bardzo dobrze.
No człowieku nie rozbrajaj mnie, każdy podaje to co usłyszał... W kółko tylko: dom wartości miliona dolarów - sorry czy to taki drogi dom ?? wysoki mur, drut kolczasty i zielone światło Obamy itd. Już widzę jak zależy wszystkim aby został pochowany zgodnie z wyznaniem. To jest gra pod publikę -profesjonalnie zabijamy terrorystów, pogrzeb z ceremonią itd. Pożywka dla Amerykanów. Podawałem wcześniej link, ale dlaczego nikt go nie skomentuje? http://i.imgur.com/ROcFG.png ......... Może jakiś expert się wypowie, bo chciałbym zwyczajnie poznać Waszą opinię. Skoro ta ZETka takie świetne info podaje, to może niech powie do czego oni to DNA porównali ?? Co mieli go wcześniej już złapanego czy co? Czytam info z mainstreamu i aż mnie mdli. Na każdym kroku wkręcają takie pierdoły że szok - to są bajki dla dorosłych po prostu. Wszyscy myśleli, że on się biedak w jaskini ukrywał, a on się zwyczajnie luksusem otoczył w willi z 6metrowym murem. HahaNa Zetce mówili, że badania DNA to potwierdziły. I pewnie tak było, Zetka dobre info podaje
Jedno pytanko? O co Ci chodzi? Po tym jak napisałem wczoraj tego posta na różne portale informacyjne wszędzie można było znaleźć to, że badania DNA potwierdziły, że bin Laden to bin Laden.No człowieku nie rozbrajaj mnie, każdy podaje to co usłyszał...
Zdecydowanie popieram. W USA szał radości, ale w sumie z czego? Zniszczyli tylko bin Ladena, a reszta?Niech lepiej powiedzą o swoich zbrodniach i gwałtach w Iraku i Afganistanie.
Mnie osobiście zdjęcie dziecka z wylewającym się mózgiem i bebechami albo gwałconych kobiet w Iraku bardzo rusza, więc niech Ci załgani barbarzyńcy nie pieprzą o kolejnym wyzwoleniu świata.
ale kto "oni" media pakistańskie ? to chyba musisz się tam przejechać i zapytać wydawcę : )Jedna rzecz mnie zastanawia na potęgę: dlaczego oni wciskają ludziom jawnie te fałszywki?
Baqu miałem na myśli, że telewizje pokazują wszystko co mają i nie przywiązują wagi do jakości prezentowanych materiałów. Liczy się pierwsze "mentolnięcie" ...ale kto "oni" media pakistańskie ? to chyba musisz się tam przejechać i zapytać wydawcę : )
e tam, jakby ktoś zabił Twoją rodzinę, a później zaatakował byś jego dom i strzelał do wszystkiego co się rusza, to jakbyś zobaczył Bin Ladena zapewne przeczytałbyś jego prawa i odprowadził do więzienia ? : ) nie przesadzajmy, akcja była żeby zabić,a nie żeby pojmać, stało się to co się miało stać. Po co marnować czyjś czas na 5 letni proces i wydawać miliony dolarów na karę śmierci jeżeli to samo w 5 sekund może zrobić dobrze wyszkolony marines.no i kolejny przykład medialnej propagandy, jeszcze wczoraj Osama zasłaniał się żoną, a dzis nawet nie miał broni wiec zabili go, bo tak im sie podobało. A wspomnienia o tych dokumentach jeszcze bardziej komiczne, chyba nikt nie sądzi, że przez ostatnie lata Osama kierował Al Kaida i wydał jakieś ważne polecenia, na pewno Al Kaida była przygotowana na taki rozwój wypadków i żadnych waznych dokumentów w domu Bin Ladena nie było. Ale amerykańskie społeczeństwo dostało kolejną pożywke do radości, a Obama trochę głosów.
taa, a bin czekał na nich z ciepłą herbatką bo też wiedział, że chłopaki wpadną ; DDna pewno Al Kaida była przygotowana na taki rozwój wypadków i żadnych waznych dokumentów w domu Bin Ladena nie było.
Przecież to porównanie jest idiotyczne. Tu nie chodzi o prywatne porachunki, tylko o RZĄD USA który nie może sobie tak po prostu zabijac, bo tak im się podoba, bo nie chcą czekać na proces. To nie oni sa od decydowania kto ma umrzeć. Ja chętnie bym poczekał na proces, bo ciągle niepodważalnych dowodów na Osame chociażby za WTC nie widziałem.e tam, jakby ktoś zabił Twoją rodzinę, a później zaatakował byś jego dom i strzelał do wszystkiego co się rusza, to jakbyś zobaczył Bin Ladena zapewne przeczytałbyś jego prawa i odprowadził do więzienia ? : ) nie przesadzajmy, akcja była żeby zabić,a nie żeby pojmać, stało się to co się miało stać. Po co marnować czyjś czas na 5 letni proces i wydawać miliony dolarów na karę śmierci jeżeli to samo w 5 sekund może zrobić dobrze wyszkolony marines.
Wszystko co piszą w mediach na temat tej sprawy to domysły i spekulacje.DiS - domysły i spekulacje, to nie są żadne argumenty, ja moge napisać, że na pewno nie była przygotowana i kto ma racje ?
W zupełności się zgadzam. Dowództwo Al Kaidy to nie są półgłówki, liczyli się z tym, że do pojmania lub zabicia bin Ladena w końcu dojdzie.na pewno Al Kaida była przygotowana na taki rozwój wypadków i żadnych waznych dokumentów w domu Bin Ladena nie było.