Mnóstwo wpisów powyżej o naprawdę sporej wartości ale wydaje mi się że wciąż nie przeczytałem najważniejszego- te 21% które rzekomo ma do przekazania Menzen i Braun to NIE JEST w żaden sposób realne ich poparcie, rzeczywiste jest dużo niższe a to że aż tyle zagłosowało na nich dwóch to po prostu nastroje społeczeństwa w danym czasie. Myślę że każdy kto śledzi ten temat ma wśród swoich znajomych takich którzy głosowali na Menzena i niektórzy spośród nich pójdą na Nawrockiego ale niektórzy także na Trzaskowskiego. Po prostu szczególnie w tych czasach ten trzeci kandydat zyskał bardzo na znaczeniu, a takim był od początku Menzen-ludzie zmęczeni duopolem zagłosowali na niego a do całkiem sporego grona dotarły także mocne, ale proste postulaty Brauna. To się po prostu namnożyło nawet w porównaniu do poprzednich dwóch wyborów gdzie Hołownia miał blisko 14% a w 2015 Kukiz 21%- co na nic konkretnego się potem nie przekładało. Bez dwóch zdań że większość elektoratu tych dwóch Panów to głosy które pójdą na Nawrockiego ale na moje wciąż ta większość to bliżej 60% niż 80%- spora część też nie pójdzie na
wybory a paradoksalnie duży odsetek (bliżej mi do 30% niż do 10%) na Trzaskowskiego. Sam Menzen zresztą zostanie mocno wykorzystany w tej dwutygodniowej kampanii, a przypominam że on tez otwarcie i to całkiem mocno zaatakował Nawrockiego. Niezależnie czy się wycofuje z tego czy nie to będzie przedstawiane w mediach na różne sposoby. A swoją drogą jak Menzena nie lubię tak tutaj wykonał super ruchy który spowodują że te liczby jakie uzyskali z Braunem mogą się przełożyć na późniejszy interes partii- bo na ten moment to jest tak jak pisałem na początku, przełożenia to nie ma bo to bardziej głosy 'zbuntowany' którzy wcale nie znają nawet programu Menzena- ale co by nie mówić ti przyszłościowo może mieć. Reasumując- dla mnie wciąż faworytem jest Trzaskowski ale mądrzejsi będziemy za nieco ponad tydzień. Warto też podkreślić że ten czas 2 tygodni mógł zadziałać na Nawrockiego pozytywnie właściwie tylko wtedy gdyby wyciągnął jakiegoś haka lub gdyby Menzen przekazał mu z miejsca 100% poparcia. A raczej ani jedno ani drugie się nie wydarzy, za to może się wydarzyć 'przebudzenie' Trzaskowskiego bo co by nie mówić to w tej kampanii jak dotychczas nie było ani jednej osoby która mu pomagała (wręcz zaskakujące były te ataki zarówno Biejat jak i Hołownii), a co więcej dużo osób robiło farsę na debatach, siejąc zbędny chaos w którym lepiej odnajdywał się Nawrocki. Teraz to będzie ze zdwojoną mocą prezentowanie postaci Nawrockiego i przede wszystkim przedstawianie go jako kandydata PiS. Wniosek jest prosty- przy frekwencji rzędu przynajmniej 71% to Trzaskowski powinien to wygrać i to nie różnicą 80 tys głosów a sporo więcej. Ale przy 68% i porównywalnej to wciąż jest walka na żyletki.
Nie koniecznie musi tak być. Wystarczy spojrzeć na nastroje wśród wyborców kofny na ich SM. Tam komentarze pt. W drugiej turze mniejsze zło, czyli Nawrocki w większości mają nawet ponad tysiące polubień.
Komentarze pt. W drugiej turze nie ma mniejszego zła i lepiej nie iść też mają sporo.
Natomiast te w których ktoś pisze, że trzeba głosować na Trzaskowskiego są głównie wyśmiewane.
To jest taka sama statystka jak sondaże i mogą to być zwykle przestrzelone rachunki, a może się okazać, że na tej podstawie można było mniej więcej oszacować poziom poparcia dla pozostałej dwójki.
Nie wierzę, że ktokolwiek z prokatolickoego Brauna pójdzie na Trzaskowskiego. To będą jakieś jednostki i tyle.
Mam wśród znajomych gościa, który jest przedsiębiorcą dosyć znanym w internecie wśród grupy odbiorców pochodnych jego biznesu.
Od jakiegoś czasu mocno promował wraz ze spora grupa ludzi głosowanie na Brauna, ale to jest facet bardzo mocno utożsamiony z kościołem i zawsze był wyborca PiSu.
Takich ludzi wśród elektoratu Brauna jest naprawdę spora grupa, bo widać to po różnych opiniach w internecie.
Uważam, że głosy Brauna to będzie coś na wzór 70% Nawrocki 25% to oleje i może te ochłapy trafia do Trzaskowskiego.
Głosy Mentzena to też będzie spora przewaga Nawrockiego.
Myślę, że bez problemu jest odliczymy elektorat, który nie pójdzie do wyborców to będzie 75-25 dla Nawrockiego.
Większość wyborców Mentzena utożsamia się z jego prawicowymi konserwatywnymi poglądami i nie ma możliwości, aby tacy ludzie, zwłaszcza Ci którzy mają bliżej do kościoła poszli zagłosować na Trzaskowskiego.
Coś takiego po prostu im się nie sklei.
Nie możemy zapominać też o Hołowni, którego elektorat nie wiedząc czemu w twardej większości przypisujemy Trzaskowskiemu.
Zrobiłem sobie takie małe rachunki i poczytałem sporo opinii sprzed lat i aktualnych.
Hołownia względem 2020r stracił okolo 9% głosów. Wejścia marszałka do polityki polegało na słowach "rozbijemy ten duopol" ludzie w to uwierzyli i te około 14% dało mu szansę i zaufało.
Później dla stołka marszałka gotów był sprzedać się jednej z partii duopolu.
Cala jego kampania była naznaczona słowami " trzeba obalić duopol, Mentzen to zło, a konfederacja to
Rosja"
Stracił na tym wszystkim bardzo dużo.
Pamiętajmy, że wyborcy Holownii mają mu bardzo za złe koalicję z Tuskiem.
Hołownia zapowiadał, że nie da się zmanipulować i nie będzie nigdy ich popierał, a będzie walczył o to co obiecywał.
Dotychczas rządzą 1,5 roku i cały ten czas grzecznie siedzi pod biurkiem Tuska.
Sytuacja w której zobaczył swój fatalny wynik i po serii głupich uśmiechów otwarcie przekazał poparcie Trzaskowskiemu to był już całkowity strzał w kolano i potraktowanie resztki swoich wyborców jak worka ziemniaków, który można sobie przerzucić.
Hołownia najwyraźniej słabo kalkuluje.
Po pierwsze Ci którzy nie są zadowoleni z tego jaki pionkiem stał się w tej koalicji już dawno odeszli do Mentzena.
Reszta, której było bliżej do KO wróciła już do Trzaskowskiego, a Ci z PiSu do elektoratu Nawrockiego.
Teraz przy Holownii zostali wyborcy PSL-u i Ci którzy dalej mu ślepo wierzą.
Sam mam w rodzinie 4 osoby (wujek, ciotka X2) którzy zagłosowali na Holownie w I turze, ale w drugiej idą na Nawrockiego.
Warto pamiętać o tym, że Hołownia ma znacznie bliżej do prawicy, niż lewicy, a właśnie w lewą stronę Trzaskowski skręcił już dawno.
Sporo tych głosów nie nazbierał, ale to co zostało już niekoniecznie będzie tak ochoczo głosować na RT, bo ci co mieli taki zamiar zrobili to już w I turze.
Trzaskowski może liczyć na niemalże cały elektorat Biejat.
Zostaje Zandberg i uważam, że to jest najbardziej pokręcony elektorat. Bo lewicowy Zandberg ma w swoim elektoracie trochę ludzi, którzy tych lewackich poglądów nie mają.
Po prostu podobają im się wizje Zandebrga na sprawy mieszkalnictwa, czy służby zdrowia.
Już pisałem tutaj przed I tura, że bodajże w Krakowie na wiecu Zandberga ktoś zadawał pytania ludziom tam zgromadzonym i naprawdę można sobie tak oszacować, że z 30% wskazało Nawrockiego w II turze.
Dodatkowo dzisiaj też po X śmigał filmik jak Nawrocki gada z wyborca Zandberga i ten młody mówi, że zagłosuje na niego.
Tak więc jak wspomniałem kilka stron wcześniej, to na pewno rozstrzygnie się na żyletki i różnica będzie bardzo niewielka. Dla mnie faworyta wyraźnego nie ma i nie kładę już na zwycięzcę ani grosza, bo nadal mam w grze win Nawrockiego sprzed kilku miesięcy.
Ps. Wracając do początkowych zdań, to moje szacunki, które sobie zrobiłem na podstawie różnych opinii, czy reakcji pod komentarzami akurat bardzo się sprawdziły w przypadku I tury i zdecydowana większość typów, które podałem weszła bez większych problemów.
Jest tu taki jeden CICHYużytkownik, który określił mnie jako mało inteligentnego, ponieważ sugeruję się tym co piszą ludzie, czy właśnie reakcjami.
No czas zweryfikował, że jednak zdecydowanie wyszło na moje i właśnie tego typu rachunki się sprawdziły, dlatego nie widzę powodu, dla którego miałbym temu nie ufać przed II turą.
Uważam nawet, że tego typu szacunki są celniejsze, niż 80% sondażowni, którym wyniki tak się rozjechały, że nawet szkoda do tego wracać.
Tak w ogóle to widzę, że kurs na to, że podadzą sobie rękę na debacie spadł do poziomu 1,40, a jak podałem tutaj ten bet to było 1,85.
No niezła ofensywa musiała pójść.
To jeszcze dla zabawy na debatę można sobie pograć, że żaden z kandydatów nie wręczy drugiemu żadnego przedmiotu. 1,85
fortuna
Pewnie TVP znowu będzie naciskać, że ma nie być żadnych gadżetów.
Wcześniej wyłamał się Stanowski i Woch + Trzaskowski dał te śmieszną kopertę.
Teraz myślę, że będzie poważniej i TVP będzie wyraźnie zaznaczać, że nie chcą takich numerów.