W czwartek ruszył sezon żużlowy w Anglii. Wrzucam raz jeszcze kilka słów ode mnie tutaj, ponieważ nikt nie przeniósł mojego postu napisanego w temacie z analizami na sezon 2022:
Mamy wreszcie więcej, bo 7 a nie 6 drużyn jak w poprzednim sezonie a do stawki Premiership dołączył zespół
Leicester Lions I zbudował bardzo ciekawy skład. Lider w postaci Maxa Fricka. W zespole pozostał Nick Morris - opuścił on Wolverhampton ale jeździł w Leicester w 1 lidze i na torze Lions radził sobie kapitalnie co mecz kręcąc okolice kompletu. Do tego wciąż dobry na torach angielskich Harris, niezły Lawson a także Justin Sedgmen i Jake Allen. Faworytem do wygrania ligi kolejny raz będzie zespół
Belle Vue Aces - pozostał kapitan Brady Kurtz, w miejsce Fricka i Zagara są Bewley i Lidsey. Ogólnie w miarę na równo to wychodzi. Bewley względem Fricka na plus, Lidsey chyba na minus , bo jednak Zagar o ile na wyjazdach jeździł co najwyżej przeciętnie to na torze w Manchesterze latał. Bewley jednak powinien to zrównoważyć. Wicemistrz
Sheffield Tigers to wciąż trzon drużyny: Jack Holder, Ellis, Musielak i Howarth. Doszedł Bellego za Cooka, który jeździł słabo i zawodził.
Ipswich Witches jako trzeci kandydat do tytuły wg mnie mający w swojej zespole zdecydowanie najlepszego zawodnika ligi - Jasona Doyla, doszedł Sajfutdinov dawno w Anglii nie widziany ale powinien być drugim liderem. Pozostał także od lat jeżdżacy w Ipswich - Daniel King oraz Erik Riss. Keynan Rew w miejsce Bena Barkera. Pozostałe drużyny nie wyglądają już tak okazale.
Peterborough Panthers podstarzały skład z duński trio na czele: Pedersenem, Iversenem i Andersen ale są też Richie Worall i młodzian Benjamin Basso. Fajnie, że do Anglii po latach wraca Nicki czyli niesamowicie barwna postać.
Wolvehampton Wolves stały równo skład z wyróżniającym się Mastersem. Zostali: Becker, Steve Worall i Douglas. Odszedł Morris a w jego miejsce powracający z emerytury i zarazem do drużyny Wilków - Rory Schlein.
King's Lynn Stars także równy skład z liderami Pickeringiem i zapewne jako drugi Nicolai Klindt. Palm Toft, Jorgensen i Kaprzak nie wyglądają tak okazale. Myślę, że może to być najsłabsza drużyna w całej stawce.
Oprócz tego podałem ostatnio 2 nieudane typy na Jacka Holdera i Ellisa. Stawka $$ wtedy jak i dzisiaj drobna i lekka, bo kolejne drużyny dopiero rozpoczynają sezon na swoim torze więc zobaczymy jak to będzie wyglądać.
Niels Kristian Iversen powyżej 6.5 (wszystkie biegi) @ 1.70 Totalbet / Forbet 9 punktów.
Brady Kurtz powyżej 7.5 (pierwsze 4 starty) @ 1.70 STS 11 punktów.
Nie ufam jako tako Iversenowi, bo chłop ma już swoje lata i raczej będzie odcinać kupony no ale dzisiaj bardzo przyjemne biegi i linia jak na wszystkie wyścigi niewielka. Koledzy z pary x3 słabiutcy bo juniorzy: Ben Cook i Jenkins. Z nimi Niels ma 3 biegi więc powinny być łatwe 3 punkty. Jego pierwszy bieg to juniorzy i Emil czyli 2-3 punkty, realnie zakładam 2 ale i Emil do objechania. Później King i Rew także kolejne 2-3 punkty, Rewa powinien wziąć lekko, bo on bez objeżdżenia w Anglii. King to stary wyjadacz angielskich torów ale mecze ma bardzo różne. Bieg 11 to Doyle&Riss. Doyle pewnie poza zasięgiem ale Rissa powinien przywieźć. Takie 2,2,2 to minimum co powinien mieć jeśli nie będzie wpadki z Rissem. Najlepiej 2,3,2 bo następnie zaczynają się schody. Bieg 13 to bieg liderów: PUK i Nicki vs Emil i Doyle. CIężko tutaj o cokolwiek ale zarówno Nicki jak i Emil w Anglii nie jeździli "wieki" a mamy początek sezonu więc nie można od razu skreślać Iversena w pojedynku z nimi. Zostaje nam ewentualny bieg 15, gdzie obok Nickiego na papierze Niels jest faworytem do jazdy. Basso i Worall wyrównana para i będą sobie odbierać punkty, Hans Andersen w parze ma Pedersena więc na nim dużo potraci. Liczę, że Iversen pojedzie coś jeszcze i u siebie te 7 punktów uciuła już po 4 startach.
Brady w czwartek w Sheffield fajny mecz, był zdecydowanym liderem swojej drużyny gdzie zdobył 12 punktów w 6 startach (9 w 4). Dzisiaj obsada meczu taka sama, numer startowy ten sam więc liczę na powtórkę. Pierwszy bieg vs Musielak więc wpada 2-3 punkty, następnie Ellis&Bellego więc kolejny raz 2-3, głównie przez znajomość toru, do tego Ellis bardzo słaby występ w czwartek a Bellego wraca do Anglii po kilku latach przerwy. Bieg 11 na przeciw Jacka Holdera. W czwartek bezpośrednie biegi 2-1 na korzyść Holdera, dzisiaj liczę na rewanż choćby w tym 11 a bieg 13 to kolejny raz ich pojedynek a także Musielak i Bewley. Bieg liderów gdzie może zdarzyć się wszystko od 0 do 3 punktów ale na swoim torze i tutaj Kurtz powinien dorzucić minimum jedno oczko co dawałoby na okolice 8-9 punktów.
Kurtza do południa pograłem z overem 8.5 Doyle. Teraz ten kurs spadł z 1.84 na tylko 1.52 ale do dubla myślę, że warto dorzucić.
8+3. Się dzisiaj w bonusy zaczął bawić.