K
1,1K
komar54321
Użytkownik
Pewnie chodzi o to, że... wszystkie wygrane poniżej 2280 nie są opodatkowane (jeszcze są wygrane do 760 chyba, nie zagłębiałem się w temat) i my patrzymy na to przez pryzmat bukmacherki a nie ogólnie... i bukmacherzy muszą się rozliczać z tych 10% dodatkowych. Dla nas to dodatkowy podatek a prawda jest taka, że powyżej tej kwoty 2280 (to jest kwota wolna od podatku) wszystko jest opodatkowane 10% stawką a nie jest to ekstra stawka
edit:
Jeśli zaś kwota planowanej wygranej na kuponie przekracza wspomniane 2280 zł, wtedy jest ona pomniejszana o kwotę 10%, którą stanowi podatek dochodowy. Ale znowu — klient nie musi podejmować żadnych działań. To na bukmacherach w Polsce spoczywa obowiązek odprowadzenia kwoty podatku od wygranej do urzędu skarbowego.
edit2:
Gracz obstawia zakłady za kwotę 10 zł. Od tej kwoty jest pobierany tzw. podatek od wkładu w wysokości 12% — a więc na etapie typowania wyników gracz płaci 1.20 zł w omawianym przypadku. Zwróćmy uwagę na to, że ten podatek nie jest podatkiem od wygranej — płaci go każda osoba, która typuje kupon u bukmachera online — bez względu na rezultat obstawionych spotkań.
Jeśli uda się szczęśliwie wytypować wszystkie wyniki, a kwota do wygrania nie przekroczy progu 2280 zł, wtedy gracz nie musi się martwić o podatek dochodowy od wygranej. Sumy poniżej tej granicy są zwolnione z odprowadzania podatku.
Jeśli zaś kwota planowanej wygranej na kuponie przekracza wspomniane 2280 zł, wtedy jest ona pomniejszana o kwotę 10%, którą stanowi podatek dochodowy. Ale znowu — klient nie musi podejmować żadnych działań. To na bukmacherach w Polsce spoczywa obowiązek odprowadzenia kwoty podatku od wygranej do urzędu skarbowego.
Wygrana w zakładach bukmacherskich a rozliczenie podatku
Każdy gracz, który korzysta z oferty bukmacherów online, marzy o wysokich wygranych. Często, gdy uda się osiągnąć cel, a kwota trafionego kuponu zachwyca, pojawia się pytanie — co z podatkami. Poniższy artykuł wyjaśnia kwestie fiskalne związane z rozliczaniem wygranych zakładów.ksiegowosc.infor.pl
Dzięki za odpowiedź, wszystko rozumiem. Tyle że w opisywanym przeze mnie przypadku oba kuponu były do kwoty 2280 zł czyli nie było tu tych ekstra 10% a pracownica fortuny powiedziała że wypłata takiej kwoty czyli tych ponad 4 tysięcy z kasy wymaga spisania z dowodu - i dlatego mnie to zdziwiło. Ale odnośnie mojego początkowego pytania rozumiem że w STS tak nie ma...