Kiel - Barcelona
Kiel @ 4.10 Pzbuk
Nie lekceważyłbym Kiel, Final Four rozgrywane jest w Kolonii, a więc grają u siebie, ten sezon dla nich jak na razie średnio udany, ponieważ przegrali Mistrzostwo Niemiec, ale wygrali
Puchar Niemiec, teraz pozostała
Liga Mistrzów i według mnie grając u siebie mogą namieszać. Barcelona zakończyła zmagania ligowe prawie 2 tygodnie temu, nie są zbytnio w rytmie meczowym, chociaż od tamtego czasu rozegrali sparing z Celje, ale mecz sparingowy, a normalny, to jednak różnica. Zespół z Hiszpanii to oczywiście klasa światowa, ale nie są nieomylni, tegoroczną fazę grupową Ligi Mistrzów na wyjazdach zakończyli bilansem 3-2-2, przegrywając z Veszprem, Vive, czy remisując z Porto i PSG, w ćwierćfinale wyjazdowe spotkanie z Flensburgiem wygrali, ale każdy widział jak wyglądała gra Niemców w końcówce sezonu. Pisałem, że Barcelona zakończyła ligę prawie dwa miesiące temu, zaś Kiel niecały tydzień temu, stąd na pewno są w lepszym rytmie meczowym. Trochę strach grać w takim meczu Barcelonę po kursie w okolicach 1.50, lepiej spróbować zagrać gości.
Veszprem - Vive Kielce
Vive Kielce @ 2.00 STS
Vive zepsuło sobie trochę końcówkę sezonu, bo po wygraniu ligi, nie dali z siebie już wszystkiego w pucharze i stracili go po wielu latach dominacji. To była bolesna porażka, ale teraz trzeba podnieść głowę do góry i walczyć o Ligę Mistrzów, a finał jest w zasięgu, bo według mnie z tej trójki, na którą Vive mogło trafić, trafiło najlepiej. Veszprem do tego meczu też podejdzie w niezbyt dobrych nastrojach, ponieważ przegrali ligę, po dwumeczu, gdzie w pierwszym spotkaniu wyjazdowym wygrali 28:29 i potrzebowali już tego remisu u siebie, a tu przegrali 29:30, tracąc mistrzostwo, które mieli na wyciągnięcie ręki i to przed własną publicznością. Jak dla mnie Vive jest w lepszej sytuacji, jeśli chodzi o psychikę, zaś w gorszej, jeśli chodzi o rytm meczowy, bo ostatnie spotkanie ligowe kielczanie zagrali 24 maja, a w pucharze 4 czerwca, więc od ostatniego meczu w
LM 18 maja rozegrali tylko dwa spotkania, Veszprem zagrało w tym czasie tych spotkań 4, w tym ostatnie tydzień temu, więc w tym aspekcie oni będą mieć przewagę, chociaż mieli mniej czasu na przełknięcie porażki o mistrzostwo.