Luk Lublin vs
ŚLEPSK MALOW SUWAŁKI
Typ:
ŚLEPSK MALOW SUWAŁKI kurs: 2.81
Fortuna
Nowy rok, nowe rozdanie. Dzisiaj nastąpi zamknięcie 15 kolejki zmagań w siatkarskiej Plus Lidze.
Spotkanie pomiędzy beniaminkiem z Lublina, a przyjezdnymi z Suwalszczyzny. O ile póki co Lublin może zaliczyć sezon do udanych, tak w Ślepsku na pewno tego nie powiedzą. Skład względem poprzedniego roku wzmocniony, a gra poniżej oczekiwań. Zanotowali tylko 3 zwycięstwa, przy 5 wygranych Luk Lublin. Co warto odnotować najpewniejsze zwycięstwo, bo w stosunku 3:0 Ślepsk odniósł właśnie w starciu z Lublinem. Dzisiaj nadarza się znakomita okazja na powtórkę z rozrywki. Gospodarze z Lublina są w lekkim dołku. Zanotowali 4 porażki pod rząd w lidze. W tym porażka 0:3 z ostatnią w tabeli Stalą Nysa. Do tego dochodzi choroba lidera drużyny Wojciecha Włodarczyka. Jak twierdzą w zespole z Lublina występ przyjmującego stoi pod znakiem zapytania, a jeżeli będzie w stanie zagrać to do składu wskoczy praktycznie bez treningu. O ile zdobycz punktowa Ślepska Suwałki nie porywa, o tyle ich porażki nie są żadnymi deklasacjami. Zawsze walczą, a brakuje niewiele. Dobitnie pokazuje to ostatni mecz, czyli przegrana z Zawierciem w trzech setach (21,23,20)
Porównanie składów:
Atakujący: Filipiak -
Bołądź
Rozgrywający: Pająk -
Tuaniga
Przyjmujący: Wachnik, Jóźwik, Peszko, Włodarczyk? -
Halaba, Buchowski, Łukasik, Klinkenberg
Środkowi: J.Kochanowski, Stajer, Sobala -
Takvam, Sapiński, Smoliński
Libero:
Watten - Czunkiewicz
W mojej opinii personalia zdecydowanie po stronie Ślepska, który uważam zacznie powolny marsz w górę tabeli. Wciąż w kuluarach mówi się, że interesują ich play-offy, a nie tylko walka od utrzymanie. Natomiast Lublin mnie nie przekonuje. Po odejściu co prawda słabo grającego, ale zawsze będącego opcją w ustalaniu składu Milana Katica i teraz prawdopodobnej absencji Wojciecha Włodarczyka tam po prostu brakuje jakości. Sam nierówny Filipiak to zbyt mało. Do tego środkowi o ile nie najgorsi w lidze, to jedni z najgorszych. Jedyna gwarancji jakości do amerykański libero Watten. Jednak libero spotkania nie wygra. Po drugiej stronie siatki Suwałki, czyli gwarant jakości - atakujący Bołądź, bardzo mocny środkowy Takvam, który po sezonie prawdopodobnie odejdzie do ZAKSY. Jeżeli swoją cegiełkę dołoży przyjmujący, a wachlarz ich jest bardzo szeroki to o przekonywające zwycięstwo jestem spokojny.