Jak pisałem wcześniej chętnie podyskutuję, ale nie w tym temacie żeby nie zaśmiecać. Generalnie powiem - MYLISZ się... To typowa retoryka antyunijna, że wielkie firmy mają u nas zyski itd... Te firmy zagraniczne co piszesz akurat zostaną nawet jak wyjdziemy z UE bo są nawet na Białorusi póki nie będzie wojny domowej... Ale gospodarka runie... A co do Hiszpanii pisałem żartobliwie - co mnie obchodzi, że są lepiej traktowani ? Pisałem Ci o Komendzie... Ładna blondynka dostanie 2 miesiące za wypadek bo wpadła w oko sędziemu, a brzydka brunetka dostanie za to samo 2 lata... ale obydwie muszą wykonać wyrok... Życie niesprawiedliwe ? No widzisz - jest.
Polska jest niestety tą brunetką... Na Hiszpanię nie nałożył TSUE kar finansowych, a na Polskę tak... Nie wnikam zresztą stanu faktycznego bo nie mam czasu, przyjąłem więc to co piszesz, że była analogia do Polski... A może być tak, że to była zupełnie inna sytuacja... TSUE wydał środek zabezpieczający - użyłem kolokwialnie słowa "wyrok" i ten środek należy zastosować... Nie ważne czy sędzina czy pół sędziny... Trzeba zastosować, a potem się odwoływać... Masz grzywnę w postępowaniu karnym, to jak jej nie zapłacisz to trafiasz do pudła, a w cywilnym wchodzi Ci komornik. W Polsce nawet organy ścigania mogą Ci zablokować całe konto bankowe, nawet nie sąd i co możesz zrobić ? Powiedzieć, że ktoś się na Ciebie uwziął ? Tak działa system sprawiedliwości i nie jest pozbawiony wad, ale nic lepszego nie wymyślono. Orzeczenia sądowe się po prostu wykonuje, a rząd PiS ma to gdzieś... I wierz mi, że jak ten autorytaryzm osiągnął by pełną moc np jakbyśmy nie byli w UE to działacze partii rządzącej nie wykonywali by także orzeczeń polskich sądów... Zresztą sądy byłby już ich... Ile osób w PRL z PZPR było krytych za przestępstwa karne... Każdy wiedział, że oni mogą więcej... Tak jest zresztą w Rosji czy na Białorusi... Same zapisane słowa w Konstytucji czy ustawach są niczym jak się ich nie wykonuje. W PRL w Konstytucji była zagwarantowana wolność słowa i zrzeszania się... A jak chciałeś zrealizować to swoje prawo mogłeś dostać pałką milicyjną albo odsiedzieć z 5 lat... Dlatego jeśli jakikolwiek rząd - ten lub inny nie stosuje się do wyroków i orzeczeń sądowych to jest bardzo źle.
Rozpisałem się jednak w temacie EcoPayz, ale dalej nie zaśmiecajmy tutaj. Jak chcesz odpisać proszę w dziale politycznym.
A z Eco od tygodnia się nikt nie odezwał jak im wysłałem screen ich własnej wiadomości... Nawet nie ma słowa przepraszam...