To ja może zacznę w tym temacie.
Mecz otwarcia.
Turcja - Włochy
Euro rozpoczniemy od mega ciekawego pojedynku. Turcy, którzy zebrali w ostatnim czasie kilka dużych skalpów vs. Włosi, którzy powracają do czasów świetności.
Pierwszą myślą był BTTS. Turcy grają bardzo ofensywnie, wrzucili 4 gol Holandii, 3 gole Rosji no i ogólnie poniżej dwóch bramek na mecz nie schodzą. Burak Yilmaz, Calhanoglu (który od 4 lat rozbija się w Milanie), czy jeszcze kilku innych to zawodnicy, którzy są w niezłej formie i będą czyhać na gole w otwarciu imprezy. Kurs na BTTS jest bardzo wysoki, w zależności od buka w widełkach 2,1-2,3.
I wszystko byłoby pięknie gdyby nie postawa Włochów, którzy od 8 spotkań nie stracili bramki, a w ostatnich 28 spotkania stracili ich zaledwie 7 (!), ostatnich porażka - wrzesień 2018, bilans bramkowy w eliminacjach 37-4. No można tak długo wymieniać, Włosi są w formie, mają mega mocną defensywę i trudno będzie ją pokonać.
Dodatkowo mecz odbywa się w Rzymie, Włosi na swoich ziemiach ostatni raz ponieśli porażkę w sierpniu 2013 roku (!). Według mnie to czarny koń tych mistrzostw.
Próbując w jakiś sposób ugryźć ten mecz znalazłem dwa ciekawe typy:
over 1,5 rzutu rożnego Turcji w 1 Połowie - 1,82 lvbet
over 1,5 rzutu rożnego Turcji w 2 Połowie - 1,65 lvbet
Nawet jeśli strzelenie bramki okaże się niemożliwym dla Turków wyczynem, nie wierze w to, że nie będą się starać tego zrobić. Zwłaszcza przy tym ofensywnym potencjale, który posiadają. Garść statystyk:
Turcja i RR ostatnich 8 meczach: (1poł/2pół)
H [TOW] vs. Mołdawia - 3 (1/2)
H [TOW] vs. Gwinea - 8 (3/5)
H [TOW] vs. Azerbejdżan - 3 (2/1)
H [Elem. MŚ] vs.
Łotwa - 7 (4/3)
A [Elem. MŚ] vs.
Norwegia - 3 (3/0)
H [Elem. MŚ] vs.
Holandia - 4 (0/4)
A [
LN] vs. Węgry - 3 (0/3)
H [
LN] vs.
Rosja - 3 (2/1)
Włochy i 'stracone' RR ostatnich 8 meczach: (1poł/2pół)
H [TOW] vs.
Czechy - 2 (1/1)
H [TOW] vs. San Marino - 2 (2/0)
A [Elem. MŚ] vs.
Litwa - 4 (2/2)
A [Elem. MŚ] vs. BUłgaria - 0 (0/0)
H [Elem. MŚ] vs.
Irlandia Północna - 5 (2/3)
A [
LN] vs. Bośnia i Hercegowina - 3 (2/1)
H [
LN] vs.
Polska - 0 (0/0)
H [TOW] vs.
Estonia - 4 (2/2)
H2H
Myślę, że nie ma większego sensu przytaczanie statystyk bezpośrednich spotkań ponieważ w tym stuleciu obie drużyny spotkały się trzykrotnie i było to pokolenie piłkarzy temu. 2006 i 2002 towarzysko i oba po 1-1 oraz na Euro 2000 gdzie Włosi wygrali 1-2 (a jedna z bramek strzelił Antonio Conte).
Dodając do tego fakt, że jest to mecz otwarcia i obie drużyny myślę, że będą chciały coś ugrać wydaje mi się, że oba typy są bardzo ciekawe. I teraz mam pytanie do Was, co o tym sądzicie? Czy jest to ciekawy tok rozumowania, czy macie może jakieś inne pomysły na ten mecz?
A drugie pytanie brzmi. Który scenariusz może się ziścić, czy Turcy zaatakują odrazu w pierwszej połowie chcąc szybko strzelić bramkę i próbując mogą nabić RR, czy rzucą się do prawdopodobnego odrabiania strat w drugiej połowie i nie mając nic do stracenia będą szturmować bramkę Włochów?