Dyscyplina: Siatkówka -
PlusLiga
Godzina: 20:30
Spotkanie: Cuprum Lubin vs Jastrzębski Węgiel
Typ: poniżej 184.5 punktu
Kurs: 1.90
Bukmacher: etoto
Analiza:
Cześć Wszystkim!
Zbliżamy się do końca sezonu zasadniczego PlusLigi. Wypada przy tej okazji pogratulować wszystkim zaangażowanym w organizację rozgrywek, zarówno po stronie Ligi jak i klubów czy dostawców usług. Pomimo wielu utrudnień, zmian terminarza, przekładania meczów, jesteśmy o jedną kolejkę do końca i wszyscy mają po 25 spotkań za sobą. Trudny egzamin został zdany, może nie zawsze na 5, ale zawsze do przodu.
Co do wieczornego starcia to muszę przyznać, że tak wysoka linia na dzisiejsze spotkanie nieco mnie zaskoczyła. Otóż 185 punktów często nie jest ugrywane nawet w 4 setach. Wynik poniżej zabezpiecza nam zatem całkiem szeroki wachlarz rozwiązań, wszystkie 3-setówki i większość 4-setówek nie granych na przewagi. Mogę przytaczać tutaj statystyki, że średnio w meczach obu ekip pada nieco ponad 170 punktów/mecz, że ostatni h2h z tie-breakiem rozegrany w 2018 roku, ale nie to jest moim zdaniem najistotniejsze.
Przede wszystkim uważam, że podobnie jak w ostatnim meczu Jastrzębskiego z Aluronem, kiedy to też typowałem under, żadnej z drużyn nie będzie zależało na przeciąganiu dzisiejszego starcia w nieskończoność. Cuprum ma już tylko iluzoryczne szanse na awans do play-off (o ile w ogóle, bo nie zagłębiałem się co decyduje w przypadku równej liczby punktów), gdzie jeszcze kolejkę temu gdyby wygrali za 3 punkty z ZAKSĄ, a pozostałe mecze lepiej się ułożyły to teraz mogliby spokojnie o taki awans grać. Tymczasem przed nimi 3 ekipy, 2 grają z outsiderami z Nysy i Radomia, Suwałkom brakuje tylko punktu żeby definitywnie pogrzebać szanse Cuprum, więc w tej sytuacji gracze z Lubina są na przegranej pozycji.
Jastrzębski z kolei przygotowuje się do najważniejszych meczów sezonu, czyli Pucharu Polski i fazy play-off, sytuacja w tabeli dla nich już nie ulegnie zmianie. Kończą sezon na 2. miejscu, co jest głównie zasługą kapitalnego początku rozgrywek. Z czasem po przerwie covidowej było już gorzej, a forma nadal nie jest ustabilizowana. Nowy trener, Andrea Gardini, zapowiedział już przed meczem z Aluronem, że chce mieć 'dogrzanych' wszystkich zawodników w rotacji, co może oznaczać przynajmniej delikatne roszady w pierwszej szóstce. Zmiany wcale nie muszą wyjść na gorsze, wszak wystarczy przypomnieć wspaniałe zawody Michała Gierżota przeciwko Ślepskowi Suwałki, gdzie kompletnie przyćmił skrzydłowych przeciwników.
Faworytem dzisiaj są przyjezdni, ale jednych i drugich stać na dobry mecz i szybkie zamknięcie każdego z setów. Jedni i drudzy potrafią mieć świetne serie w polu serwisowym i nie spodziewałbym się długich i wyrównanych setów, a raczej odskoku na kilka punktów w pewnym momencie i utrzymaniu tej przewagi. Linia tak jak wspomniałem zachęca do gry under, jeśli nie dojdzie do tie-breaka to raczej spokojnie się w tym zmieścimy.
Powodzenia