S. Halep - I. Świątek 2 @2.32 Betclic
Nie wiem czy kursy będą spadać, czy będą wzrastać, ale dla Mnie wszystko powyżej @2.00 na Polkę trzeba pobierać i nie ważne kto jest po drugiej stronie siatki. Rumunka w tamtym sezonie przegrała trzy spotkania: z Sabalenką, z Muguruzą oraz właśnie z Igą na jej koronnej nawierzchni, czyli mączce podczas French Open. Przed porażką w Paryżu, po powrocie na korty po dłuższej przerwie związanej z Pandemią, Simona wygrała w Pradze, wygrała w Rzymie i zatrzymała ją dopiero Iga, nie dając jej najmniejszych szans. Jeśli chodzi o tegoroczne starty, to obydwie przegrały w turnieju poprzedzającym AO, z Aleksandrową, i to dość gładko, ale myślę, że to było zaplanowane, bo głównym celem był właśnie Wielki Szlem. Świątek jak do tej pory idzie jak burza, dziś miała w pewnym momencie kłopoty, bo od stanu 3:0, zrobiło się nagle 3:4, gdzie pojawiało się sporo irytacji niewymuszonymi błędami, ale kapitalnie z tego wyszła, i trzeba ją za to pochwalić, bo Ferro, mocno bijąca zawodniczka, potrafiła z Polką powalczyć, sprawiała jej kłopoty i będzie z niej dobra zawodniczka i myślę, że niedługo zamelduje się w Topie. Jeśli chodzi o Halep, to ona uciekła sprzed topora w 2 rundzie , przegrywając 2:5 w decydującym secie, potrafiła odwrócić losy meczu, ale trzeba też zaznaczyć, że Tomljanovic, która miała mecz na widelcu, zagotowała się w kluczowych momentach i musiała uznać wyższość rywalki. Tak jak już wspominałem, Iga potrafi dostosować styl gry do rywalki, i wywierać presję na rywalce. Simona jest do złamania, pokazała to w niektórych momentach wspomniana rywalka z 2 rundy, jej serwis nie jest zabójczy i myślę, że Polka spokojnie będzie ją przełamywała. Na pewno będzie musiała zagrać trochę szybciej, poganiać rywalkę po kątach , bo Halep uwielbia się bronić i w pewnym momencie przyspieszyć. Jednak Iga jest cierpliwa, potrafi wejść w dłuższą wymianę, potrafi huknąć z armaty i sądzę, że i tym razem Rumunka będzie musiała uznać wyższość naszej rodaczki. Jeśli chodzi o psychikę, to jestem spokojny o Świątek, ona pokazała w Paryżu , że presja wygrania Wielkiego Szlema jej nie ciąży i jeśli dostanie taką szansę jak Tomljanovic, to ona ją bez problemu wykorzysta.