Dziś wieczorem mamy kolejną odsłonę gali z cyklu 'Kold Wars' która odbywa się w Mińsku, na Białorusi. Nie ukrywam że walka wieczoru to według mnie jeden z ciekawszych pojedynków w ostatnim czasie- spodziewałem się wyrównanych kursów (chociaż ja mam swojego zdecydowanego faworyta) ale zostałem bardzo miło zaskoczony. Zacznę od tego że
Białoruś ma dwóch naprawdę dobrych amatorów- braci Dauhaliavets. Nieco lepszy jest chyba 30letni Michaił który był uczestnikiem m.in IO w Londynie, czy brązowym medalistą uniwersjady. On walczy jednak w wadze półciężkiej a dziś w ringu zobaczymy jego młodszego brata, który walczył będzie w kategorii półśredniej (do 63.5 kg). Yauheni Dauhaliavets w wieku 29 lat przeszedł na zawodowstwo (co wiąże się pewnie z tym że obecnie
boks olimpijski można łączyć z zawodowym, wiec nie wyklucza to jego startu w przyszłym roku na Igrzyskach w Tokio) i póki co idzie jak burza- odprawił 3 wprawdzie niezbyt wymagających rywali, ale błyskawicznie wszystkich w 1 rundzie. Przede wszystkim tak jak wspomniałem na początku- naprawde świetny, utytułowany amator który podczas 10 letniej kariery amatorskiej pokonywał naprawdę niezłe nazwiska obecnie ze światowego boksu, Ivana Baranchyka czy Israila Madrimova. Co jest też istotne- na ringach amatorskich walczył kategorię wagową a nawet dwie wyżej a tutaj schodzi niżej i jestem przekonany że przez to jego siła będzie bardzo odczuwalna dla rywali a te nokauty w 1 rundach to nie przypadek. A to bokser który jest naprawde świetnie wyszkolony technicznie, z niezwykle agresywnym stylem co oczywiście nie dziwi bo zna swoją siłę. Tutaj w zaledwie 4 walce zawodowej dostaje walkę o pas Euroasia i bardzo trudnego rywala- 26letni Rosjanin Georgi Chelokhsaev ma na koncie 19 wygranych, 1 porażkę i 1 remis. Mimo że większość walk (12) wygrywał przed czasem to nie wydaje mi się żeby dysponował szczególnie mocnym ciosem. W dodatku to bokser który sporo przyjmuje, ma raczej dziurawą defensywę i nie mam wątpliwości że tutaj rywalowi będzie ustępował zdecydowanie techniką boksowania. Oczywiście, ma dużo większe doświadczenie od rywala na ringach zawodowych i to z pewnością jego duży atut ale według mnie to nikt wybitny i wydaje mi się że dosyć szybko odczuje siłę uderzeń rywala i może to przegrać nawet przed czasem. Jak do tego dodamy fakt że Dauhaliavets walczy tutaj u siebie, na Białorusi to ja widze go w roli faworyta.
Yauheni Dauhaliavets @4,15 Efortuna