Witam, już zaledwie kilka dni do rozpoczęcia rozgrywek. Mam troszkę czasu więc postanowiłem przybliżyć drużyny startujące w Plus Lidze...Zapraszam do lektury.
Aluron CMC Warta Zawiercie
Poprzedni sezon zakończyli na 10 miejscu co było mocnym rozczarowaniem i widać to po roszadach w kadrze.
W tym zespole chyba prócz Resovii doszło do największych zmian w kadrze, bodajże 9 zmian ale wszystko po kolei.
Na pozycji
rozgrywający doszło do całkowitej zmiany. Z klubu pożegnali się
P. Lipiński i
A. Dosanjh a zastąpili ich
G. Gjorgiev i
M. Cavanna. I chyba nie ma co ukrywać zmiany powinny być na plus.
Na pozycji
libero M. Żurek zastąpił
T. Koga. I jeśli mamy patrzeć tylko na ostatni sezon - zmiana dobra i powinno być wzmocnienie natomiast doskonale wiemy, że Koga ostatni sezon miał słaby natomiast 18/19 sezon miał rewelacyjny.
Na pozycji
środkowy z klubu odeszli
P. Verhees,
B. Gawryszewski,
Ł. Swodczyk natomiast do klubu przybyli
P. Niemiec,
M. Kania,
G. Flavio. W klubie pozostał tylko
P. Czarnowski.
Pozycja
przyjmujący również całkowicie została wymieniona a z klubu pożegnali się
A. Ferreira, M. Waliński, N. Penczew, W. Ferens natomiast dołączyli
D. Depowski, P. Halaba, P. Orczyk, G. Muagututia.
Pozycja
atakujący pozostała bez zmian czyli
M. Malinowski i
G. Bociek.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
M. Cavana
Libero:
M. Żurek
Środkowy:
G. Flavio, P. Czarnowski
Przyjmujący:
G. Muagututia, P. Halaba
Atakujący:
G. Bociek
Moje przewidywania na ten sezon?
Myślę, że poprawią miejsce z poprzedniego sezonu ale uważam, że mogą powalczyć max o 6 miejsce.
Asseco Resovia Rzeszów
Poprzedni sezon zakończyli na 13- przedostatnim miejscu co było klubową KATASTROFĄ...
Zespół został kompletnie przebudowany od 0 i wiem, że od kilku sezonów mówi się, że ten sezon będzie zdecydowanie lepszy i nic z tego nie wychodzi ale mam przeczucie, że ten sezon właśnie może być naprawdę udany...
Na pozycji
rozgrywający z klubu pożegnali się
K. Shoji i
M. Komenda natomiast do klubu dołączył mistrz świata
F. Drzyzga i
P. Woicki. Uważam, że Drzyzga będzie trzymał poziom przez cały sezon i jest to naprawdę bardzo duże wzmocnienie.
Na pozycji
libero doszło również do zmiany
M. Potera zastąpił
L. Perry. Ta pozycja jest moim zdaniem najsłabsza w Resovii.
Na pozycji
środkowy odeszli
B. Lemański, T. Kalembka natomiast dołączyli
T. Tammemaa, J. Jendryk i
P. Hain. W klubie pozostali
G. Kosok i B. Krulicki.
Jeśli chodzi o pozycję
przyjmujący to również doszło do kilku zmian odeszli
N. Hoag, N. Marechal, T. Rousseaux a do klubu dołączyli
N. Szerszeń, K. Cebulj, R. Taht.
Atak również wymieniony
Z. Bartman i D. Schulz pożegnali się natomiast przyszli
D. Domagała i K. Butryn.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
F. Drzyzga
Libero:
M. Potera
Środkowy:
T. Tammemaa, J. Jendryk
Przyjmujący:
N. Szerszeń, K. Cebulj
Atakujący:
K. Butryn
Oczywiście jestem przekonany, że miejsce z poprzedniego sezonu poprawią ale tak całkiem poważnie uważam, że powalczą o podium.
Cerrad Enea Czarni Radom
Poprzedni sezon zakończyli na 7 miejscu, nic ponad stan drużyny ale również i nie było jakiegoś dużego rozczarowania.
W tej drużynie również doszło do kilku bardzo ciekawych ale również i kluczowych zmian.
Na pozycji
rozgrywający klub opuścił
D. Vincic i pozostał tylko
M. Kędzierski oczywiście jest
B. Zrajkowski ale nie ma się co oszukiwać będzie bardzo rzadko grał.
Na pozycji
libero z klubu pożegnał się
M. Ruciak i tutaj również pozostał tylko
M. Masłowski.
Na pozycji
środkowy warto napisać, że odszedł jeden z lepszych środkowych w lidze
A. Pajenk i
D. Boruch natomiast dołączyli
D. Dryja i W. Josifow.
Na pozycji
przyjmujący odeszli
W. Włodarczyk, A. Protopsaltis natomiast zakontraktowali prawdopodobnie gwiazdę w lidze na tej pozycji
L. Loh.
Na pozycji
atakującej D. Konraski zastąpił
K. Butryna.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
M. Kędzierski
Libero:
M. Masłowski
Środkowy:
W. Josifow, D. Dryja
Przyjmujący:
L. Loh, B. Sander
Atakujący:
D. Konarski
Uważam, że nie poprawią swojego miejsca z poprzedniego sezonu a nawet uważam, że nie zajmią tego 7 miejsca a tym samym wylądują na niższym miejscu niż poprzedni sezon.
Cuprum Lubin
Poprzedni sezon zakończyli na miejscu 12 i chyba dla nich najważniejsze, że utrzymali się w lidze.
Na pozycji
rozgrywający nie doszło do wielkiej zmiany, podstawowy rozgrywający pozostał.
Na pozycji
libero odszedł
J. Gruszczyński a zastąpił go
K. Szymura.
Na pozycji
środkowy odszedł
M. Sacharewicz i M. Morozau natomiast do klubu przybył
D. Gunia.
Na pozycji
przyjmujący odeszli
F. Biegun, R. Dvoranen natomiast wzmocnieni zostali przez
Sz. Jakubiszak D. M. De Oliveira i W. Ferens i fajny transfer "last minute"
N. Penchev
Atakujący J. Ziobrowski został wymieniony przez
R. J. Zamora.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
M. T. Rodrigues
Libero:
K. Szymura
Środkowy:
D. Gunia, B. Zawalski
Przyjmujący:
W. Ferens, D. Oliveira
Atakujący:
R. J. Zamora
Uważam, że tym składem się utrzymają, fajne wzmocnienia na papierze wyglądają.
GKS Katowice
GKS Katowice w poprzednim sezonie zajęli bardzo dobre jak na nich 6 miejsce, wydawało się po sezonie, że Katowice albo nie zagrają w kolejnym albo wymienią całą kadrę. Po tym jak kilku zawodników dostało informacje o zwolnieniach w mediach albo w inny sposób ale na pewno nie w taki jaki powinni zostać poinformowani zrobiła się mega burza. Ostatecznie wszystko się uspokoiło i zawodnicy pozostali w klubie.
Doszło do zaledwie kilku zmian. Przede wszystkim zmienił się trener
G. Słaby zastąpił trenera
D. Daszkiewicza.
Z bardzo ważnych ogniw odszedł jedynie
przyjmujący R. Szymura, którego zastąpił
S. Stolc.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
J. Firlej
Libero:
D. Watten
Środkowy:
J. Nowakowski, E. Kohut
Przyjmujący:
A. Buchowski, K. Kwasowski
Atakujący:
J. Jarosz
Uważam, że bardzo trudno będzie im utrzymać 6 miejsce z poprzedniego sezonu i wydaje mi się realnie, że tego miejsca nie utrzymają. Realnie nie widzę ich nawet w pierwszej 8-9.
Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Mistrz Polski, zdobywca ostatniego Superpucharu Polski i główny kandydat do obrony.
W zespole doszło do kilku zmian, zespół moim zdaniem nie wzmocnił się ale czy osłabił? Może 1-2 siatkarzami...
Z klubu odszedł
środkowy Ł. Wiśniewski a zastąpił go
J. Kochanowski na pewno jest to wzmocnienie.
Na pozycji
atakujący z klubu pożegnał się
A. Baroti natomiast do klubu dołączył
B. Kluth.
Ze znanych nazwisk klub rozstał się z
przyjmującym S. Parodi lecz nie ma co mówić, nie było to wzmocnienie jakiego oczekiwał klub.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
B. Toniutti
Libero:
P. Zatorski
Środkowy:
J. Kochanowski, D. Smith
Przyjmujący:
K. Semeniuk, A. Śliwka
Atakujący:
Ł. Kaczmarek
Oczywiście są faworytem do obrony mistrza Polski i mają na to ogromne szanse. Jednak uważam, że...będzie im bardzo ciężko, ciekawe jak wytrzymają trudy sezonu młodzi przyjmujący od tego będzie bardzo dużo zależeć.
Indykpol AZS Olsztyn
Poprzedni sezon Olsztyn zakończył na 8 miejscu. W klubie doszło do sporych zmian, przede wszystkim podstawowy skład praktycznie w całości się pożegnał z klubem -
J. Hadrava, M. Mika, Seyed, M. Żurek, P. Woicki, P. Pietraszko.
Do klubu dołączył
atakujący D. Schulz, środkowy D. Teriomenko, libero J. Gruszczyński, środkowy J. C. Rojas czy
przyjmujący R. Schott, który był jednym z najlepszych przyjmujących w lidze.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
P. Stępień
Libero:
J. Gruszczyński
Środkowy:
J. C. Rojas, D. Teriomenko
Przyjmujący:
R. Schott, W. Żaliński
Atakujący:
D. Schulz
Myślę, że mają spore szanse aby utrzymać pozycje z poprzedniego sezonu, oczywiście jest wiele bardzo wyrównanych klubów i te miejsca 7-11 mogą dzielić naprawdę zaledwie kilka punktów. Jednak widać po składzie, że mogą być groźni.
Jastrzębski Węgiel
Ostatni sezon zakończyli dość pechowo bo na 4 miejscu i na pewno w klubie jest lekkie rozczarowanie, które w tym sezonie nie będą chcieli powtarzać a wydaje się, że konkurencja jest mocniejsza a na pewno mocno się wyrównała i walka o podium będzie bardzo ciekawa.
Klub dokonał kilku roszad z tych bardziej ciekawych są na pewno tacy zawodnicy jak
atakujący D. Konarski, przyjmujący J. Lyneel, przyjmujacy Ch. Fromm, środkowy G. Vigrass czy libero P. Rusek, który zakończył karierę. W ich miejsce zakontraktowano m. in.
atakujący M. Al Hachdadi, przyjmujący R. Szymura, przyjmujacy Y. Louati czy
środkowy Ł. Wiśniewski.
Nie można powiedzieć bo są to bardzo ciekawe transfery ale ja osobiście bardzo ciekaw jestem jak zaprezentują się w plus lidze Marokański atakujący i Francuski przyjmujący od tego będzie naprawdę bardzo dużo zależeć na którym miejscu sezon zakończy Jastrzębski.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
L. Kampa
Libero:
J. Popiwczak
Środkowy:
J. Gladyr, Ł. Wiśniewski
Przyjmujący:
T. Fornal, Y. Louati
Atakujący:
M. Al Hachdadi
Na pewno Jastrzębski Węgiel mierzy w medal i każdy inny wynik będzie po prostu rozczarowaniem i ja również tak uważam. Skład mają naprawdę na papierze bardzo ciekawy, doświadczenie i młodość. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja osobiście liczę na medal.
MKS Będzin
Ostatni sezon zakończyli na 11 miejscu po naprawdę bardzo dobrej końcówce. Gdyby tak grali od początku sezonu to w pierwszej 10 na pewno by się znaleźli. Na pewno ich cel to przede wszystkim spokojne utrzymanie. Czy się utrzymają? Ja uważam, że będzie im bardzo trudno na ten moment.
Z ważnych ogniw z zespołu pożegnali się
środkowy D. Dryja, przyjmujący D. Sossenheimer, rozgrywający G. Pająk czy
libero M. Potera. W klubie zakontraktowali ich zastępców czyli
rozgrywający T. V. Veloso, środkowy B. Gawryszewski, przyjmujący J. A. Santana. Nie dawno przeczytałem, że przyjmujący Brazylijczyk, który przeszedł do klubu przed sezonem
F. Rodrigues jednak nie zagra i jeszcze przed sezonem pożegnali się z zawodnikiem.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
P. T. Veloso
Libero:
Sz. Gregorowicz
Środkowy:
B. Gawryszewski, A. Ratajczak
Przyjmujący:
J. A. Santana, R. Sobański
Atakujący:
R. Faryna
Bardzo ważne dla Będzina było to, że zatrzymali swojego atakującego R. Faryna w poprzednim sezonie grał fantastycznie. Do tego widać, że przybyło 3 ale koniec końców pozostało 2 Brazylijczyków. Czy to wystarczy na utrzymanie się w lidze? Będzie naprawdę ciężko bo przeciwnicy nie śpią i wzmacniają się również.
Myślę, że nie poprawią swojego 11 miejsca i nawet nie utrzymają go.
PGE Skra Bełchatów
Poprzedni sezon zakończyli na 3 miejscu.
W Bełchatowie jak robili transfery to od razu petardy można tak powiedzieć. Po wielu wielu latach gwiazda i ikona klubu
M. Wlazły pożegnał się z klubem a w jego miejsce sprowadzili młodego Polaka
B. Filipiak, który miał dobry sezon w Gdańsku. Na pozycji
środkowy doszło do zmiany ale chyba na równym poziomie obaj siatkarze
J.Kochanowskiego zastąpił
M. Bieniek. Natomiast na pozycji przyjmującej największy hit transferowy należał do Bełchatowa, sprowadzili prawdziwą światową gwiazdę
T. Sander. Z klubem pożegnał się natomiast
A. Szalpuk.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
G. Łomacz
Libero:
K. Piechocki
Środkowy:
M. Bieniek, K. Kłos
Przyjmujący:
T. Sander, M. Ebadipour
Atakujący:
B. Filipiak
Wiadomo, że na ten moment M. Bieniek i T. Sander są po kontuzji i oby jak najszybciej wrócili do pełnej dyspozycji. Będzie to dobre dla klubu jak i dla nas kibiców. Jeśli oboje będą w 100% gotowy drużyna będzie bardzo mocna. Zawalczą o złoto.
Stal Nysa
Jedyny beniaminek w PlusLidze, który zaczyna walkę z mistrzem Polski ale tak na dobrą sprawę lepiej zacząć nie mogli - to tak półżartem. I lige rozbili z przewagą aż 14 punktów więc w pełni zasłużenie awansowali, teraz przyjdzie im się zmierzyć z dużo mocniejszymi przeciwnikami. Oczywiście ich cel to utrzymanie się.
Aby się utrzymać w lidze potrzebowali wzmocnień na każda pozycję i właśnie takie wzmocnienia na papierze zrobili.
Na pozycję rozgrywający sprowadzili młodego M. Komenda, na pozycję libero pozyskali bardzo doświadczonego M. Ruciaka, na pozycję środkowy pozyskali B. Lemańskiego, pozycję przyjmujący wzmocnił Z. Bartman a o pozycję atakujacy powalczą M. Filip i W. Ben Tara.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
M. Komenda
Libero:
M. Ruciak
Środkowy:
B. Lemański, M. M'Baye
Przyjmujący:
Z. Bartman, B. Bućko
Atakujący:
M. Filip
Na papierze wygląda to naprawdę obiecująco i wydaje się o utrzymanie mogą być spokojni.
Ślepsk Malow Suwałki
Beniaminek z poprzedniego roku zakończył rozgrywki na 9 miejscu i mogą być naprawdę bardzo zadowoleni. Nie mieli żadnych problemów z utrzymaniem się w lidze a to był ich cel nr 1.
Jeden z bardzo ważnych graczy, który odszedł z klubu to na pewno przyjmujący M. Szerszeń ale zastąpić go ma para doświadczonych przyjmujących T. Rousseaux i M. Waliński.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
J. Tuaniga
Libero:
M. Czunkiewicz
Środkowy:
A. Takvam, M. Sacharewicz
Przyjmujący:
M. Waliński, T. Rousseaux
Atakujący:
B. Bołądź
Uważam, że ponownie utrzymanie się w lidze jest dość pewne, zgrany zespół i do tego wzmocniony 2oma dobrymi przyjmującymi.
Myślę, że o 9 miejsce będzie bardzo trudno takie jak w poprzednim sezonie ale nie są na straconej pozycji.
Trefl Gdańsk
Poprzedni sezon zakończyli na 5 miejscu i było to miejsce dość niespodziewane przed rozpoczęciem tamtego sezonu. Klub mega zadowolony i jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Jednak z trio z poprzedniego sezonu nie został nikt...Mówię tutaj o parze przyjmujących i atakującego, z klubu odeszli B. Filipiak, R. Schott i P. Halaba. Zastąpić ich mają dość niespodziewanie M. Wlazły, M. Mika i M. Reichert. Tego 3ego nie znam kompletnie i ciekaw jestem jak się zaprezentuje. Wlazły oczywiście ma już swoje lata i ciekaw jestem czy będzie trzymał poziom. Natomiast jeśli o M. Mika to juz nie jest ten sam zawodnik co czarował nas grą na Mistrzostwach Swiata w Polsce, niestety kontuzje nie pozwalają mu grać na tak wysokim poziomie, oby ten sezon był bez kontuzji i może wróci do tego poziomu swojego.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
M. Janusz
Libero:
M. Olenderek
Środkowy:
P. Crer, S. Lipiński
Przyjmujący:
M. Mika, M. Reichert
Atakujący:
M. Wlazły
Myślę, że nie powtórzą tak świetnego miejsca jak to było w poprzednim sezonie ale miejsce w środkowej części tabeli jak najbardziej mają szanse. Myślę, że max 7 miejsce.
VERVA Warszawa ORLEN Paliwa
Poprzedni sezon zakończyli na 2gim miejscu, na pewno jest bardzo duży niedosyt bo gdyby nie porażka w ostatnim meczu zajęli by 1 miejsce.
Na pewno strata Francuskiego rozgrywającego A. Brizard jest bardzo duża i nie wiem czy Hiszpan A. Trinidad de Haro zastąpi go 1:1. Kolejny Francuz, który pożegnał się z klubem to przyjmujący K. Tillie a zastąpić go ma A. Szalpuk. Na pewno wzmocnili ciut pozycję atakujący J. Ziobrowski, który miał bardzo dobry sezon w Cuprum.
Przewidywany skład:
Rozgrywający:
A. Trinidad de Haro
Libero:
D. Wojtaszek
Środkowy:
A. Wrona, P. Nowakowski
Przyjmujący:
B. Kwolek, A. Szalpuk
Atakujący:
J. Ziobrowski
Wydaje mi się mimo wszystko, że nie obronią 2 miejsca ani nie powalczą o mistrzostwo Polski. Nawet zajęcia miejsca na podium będzie bardzo ciężkie. Stawiam ich na miejscach 4-5.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli miałbym pobawić się w "tabelę" na koniec sezonu to moim zdaniem może ona wyglądać następująco...
1.
PGE Skra Bełchatów
2.
Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
3.
Jastrzębski Węgiel
4.
Asseco Resovia Rzeszów
5.
VERVA Warszawa ORLEN Paliwa
--------------------------------------------------------
6.
Aluron CMC Warta Zawiercie
7.
Trefl Gdańsk
8.
Indykpol AZS Olsztyn
9.
Cerrad Enea Czarni Radom
10.
Ślepsk Malow Suwałki
11.
Stal Nysa
12.
GKS Katowice
13.
Cuprum Lubin
14.
MKS Będzin
- oznaczyłem gdzie wydaje mi się, że będą większe różnice punktowe a które drużyny będą walczyły pomiędzy sobą o wyższą lokatę
- Uważam, że Bełchatów ma szanse na mistrza tylko i wyłącznie wtedy kiedy i M. Bieniek i T. Sander będą w swojej dobrej formie - inaczej nie ma szans.